Cześć! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój tegoroczny tort urodzinowy. Tort nie jest za słodki. Smaki fajnie się równoważą – kwaśna cytryna i maliny ze słodką bezą i bitą śmietaną. Spróbujcie koniecznie! Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki(...)sobie zadanie – i użyć miksera. Pamiętaj jednak o wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka. Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap: Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto
Moja pasja smakuKolejny świąteczny akcent? Proszę bardzo : ) Dziś rogale z bogatym w smaku, piernikowym nadzieniem. Delikatne, puchate ciasto drożdżowe z przypominającym piernik wnętrzem zapewnią Wam iście świąteczną atmosferę: zapach przy pieczeniu wypełni cały dom, a Wasz apetyt na coś słodkiego wzrośnie w okamgnieniu : ) Z podanych proporcji wychodzi ok 19 sztuk. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży(...)około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Składniki na nadzienie piernikowe: 300 g prażonych jabłek z cukrem ( mogą być ze słoika) 100 g kandyzowanej
Domowe ciastaSmakowita pieczona karkówka z cebulą, tymiankiem i ciemnym piwem. Przepis na prosty obiad z piekarnika, idealny wybór na pyszny, rodzinny posiłek. Lubię eksperymentować w kuchni, ale również cenię sobie proste i szybkie rozwiązania. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami pomysłem na rodzinny obiad prosto z piekarnika – pieczoną karkówką. Kluczem do udanego rodzinnego obiadu jest prosty przepis, jakość składników(...)momenty często stanowią miłe wspomnienia. Jednak to nie tylko prostota przygotowania czyni to danie wyjątkowym. Wybierając karkówkę bio, mam pewność, że to produkt, który powstał w zgodzie z naturą, bez sztucznych dodatków czy antybiotyków. Wiem, że to, co podaję na rodzinnym stole, jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe. SKŁADNIKI 4 – 6 kotletów wieprzowych z karkówki o grubości
Tajemnice Smakupożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej Pianka: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 lekko(...)puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze
Izabelawkuchninakładały się na siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Cukier Demerara wsypujemy do miseczki (lub na talerzyk), kładziemy po kolei przygotowane rurki, tylko stroną posmarowaną jajkiem. Odkładamy na blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do 175º C i pieczemy przez ok. 20 minut. Gotowe rurki, jeszcze gorące zdejmujemy z foremek (ponieważ są gorące(...)śmietanę ubijamy robotem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier z mlekiem w proszku. Jeszcze chwilę ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego (może być z tylką lub bez), albo do worka foliowego (odcinamy róg) i „nabijamy” nasze rurki. Przed podaniem lekko oprószamy cukrem pudrem. * UWAGI: W oryginalnym przepisie podana jest gęsta śmietana 18%. Ponieważ mieszkam w Irlandii
mojewypiekiinietylkołeżki wōdki abo łoctu 10 łolyj do pieczynia 11 pudecuker 12 Tyn syr mogecie 13 sie przepresować, ale styknie jak go yno trocha posztamfujecie. 14 Wciepcie wszyske składniki (bez wōdki) do miski i wyrōbcie. Keby 15 Wōm sie to za kans klejōło, to dosypcie sie trocha mōnki. Jak już bydziecie mieli te ciasto wyrobiōne na jednolito masa, to wlyjcie(...)wszyske kreple, a dopiyro potyn bajymy 22 je piyc- wciepować na rozgrzōny łolyj, bo łone tak szybko sōm fertich, 23 że to trza cały czołs stoć przi tym piecu i je przewrołcać, żeby sie niy przipołlōły. Kebyjście w dōma mieli kogo do pomocy, to Wy mogecie sie wałkować, a tyn Wasz pomager 24 niech piecze. Jak już wszyske bydōm fajnie
Chop w kuchnitortu udekorowałam kremem i świeżymi jeżynami. Tego typu ciasta robię od czasu do czasu, zazwyczaj wtedy kiedy mam ku temu jakąś okazję typu urodziny. Tym razem tort jeżynowy powstał bez okazji, głównie dlatego, iż udało mi się kupić sporą ilość bardzo słodkich, pysznych świeżych jeżyn. Jeżyny idealnie sprawdziły się w kremie jak i w dekoracji gotowego już tortu. Znajdziesz(...)mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Tort Składniki na tort jeżynowy. Biszkopt kakaowy: 20 dkg mąki pszennej 2 dkg ciemnego kakao 1/2 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 18 dkg cukru pudru szczypta soli 5 dużych jajek Krem jeżynowy: 20 dkg świeżych jeżyn 2 budynie śmietankowe (80 gr) 12 dkg cukru kryształu
MeCooksminut( aż będzie w miarę gładkie) N astępnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w ciep łe miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, dzielimy na dwie części ( będzie łatwiej wałkować) przekładamy na stolnicę posypaną mąką ( ciasto będzie lekko klejące, ale nie podsypujmy zbyt dużo - raczej oprószajmy ręce mąką(...)ciasto nie było za twarde). I wałkujemy na koło. Koło kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy marmoladą różaną. Zwijamy od podstawy. Rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajem i lekko posypujemy makiem. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku ( góra- dół+ termoobieg
Domowe ciastaprzypadku braku pogody, przygotować także na patelni grillowej lub w piekarniku. Są to roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą oraz szparagami. Czy Wy też nie wyobrażacie sobie maja bez zielonych szparagów? Roladki z kurczaka ze szparagami wyglądają bardzo efektowne, choć robi się je niezwykle prosto. Dzięki dodatkowi Pesto Rosso od Monini, które przygotowane jest na bazie suszonych(...)cienkie szparagi, wtedy możecie dodać je do roladek na surowo. Grubsze szparagi warto jest wcześniej zblanszować, czyli krótko obgotować we wrzącej wodzie. Ja nalewam wodę na dużą patelnię, która bez problemu pomieści całe szparagi. Gotuję je przez 2-3 minuty, a następnie hartuję zimną wodą. Sposób przygotowania roladek pokazałam na GIFie, który znajdziecie na dole wpisu. Mam nadzieje
Chilli Czosnek i Oliwasamą patelnie wlać kolejną łyżkę oliwy i podsmażyć na niej mięso. Gdy mięso będzie już gotowe dodać podduszone pieczarki z paprykę, pokrojonego pomidora bez skórki i wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Farsz smażyć bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ciasto: Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na okrągły płat(...)Boki ciasta zawinąć w rulon formując z ciasta łódkę(krok 15.). Ciasto przełożyć na blachę posypaną mąką krupczatką. Na ciast wyłożyć farsz oraz kawałeczki sera. Pidę posypać czarnuszką i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Gotową pide udekorować natką pietruszki. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Przelać drożdże do mąki 3. Wymieszać całość 4. Zagnieść
KuchniaWeDwoje.plłyżka mąki ryżowej, 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 nieduży ząbek czosnku skórka otarta z 1 dużej cytryny (niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej(...)papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około 30 – 45 minut (zależnie od wielkości). Miękkość batata sprawdzić wbijając wykałaczkę w jego najgrubszą część. Upieczony odstawić do wystudzenia. Kaszę jaglaną ugotować na sypko według instrukcji zawartej
Even Better Foodłyżka mąki ryżowej, 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 nieduży ząbek czosnku skórka otarta z 1 dużej cytryny (niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej(...)papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około 30 – 45 minut (zależnie od wielkości). Miękkość batata sprawdzić wbijając wykałaczkę w jego najgrubszą część. Upieczony odstawić do wystudzenia. Kaszę jaglaną ugotować na sypko według instrukcji zawartej
Even Better Foodłyżka mąki ryżowej, 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 nieduży ząbek czosnku skórka otarta z 1 dużej cytryny (niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej(...)papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około 30 – 45 minut (zależnie od wielkości). Miękkość batata sprawdzić wbijając wykałaczkę w jego najgrubszą część. Upieczony odstawić do wystudzenia. Kaszę jaglaną ugotować na sypko według instrukcji zawartej
Even Better Food