PLACUSZKI CZOSNKOWE 186Miały być bułeczki jednak blacha do muffinek zaginęła w akcji :)) Powstały "placuszki", pyszne, czosnkowe, bezglutenowe - inspirowane przepisem z Książki "Kuchnia Polska bez pszenicy". Przepis : 100 g mąki gryczanej 50 g mąki kukurydzianej 10 g płatków gryczanych ( ja dodałam otręby gryczane) 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 25 g drożdży świżych (oryginalnie w przepisie 1 łyżeczka suszonych(...)łyżeczka soli zioła prowansalskie, bazylia oryginalnie w przepisie dodajemy tyle wody, aby ciasto miała konsystencję budyniu. Ja jednak nie posiadając blaszki do pieczenia, dodałam jej tyle ażeby ciasto nie "rozlało" mi się kiedy wyłoże je na blachę. W misce mieszamy mąki oraz rozpuszczone wcześniej w łyżce, dwóch ciepłej wody drożdże.Dodajemy kolejno - przecisniety przez praskę czosnek, zioła
BezglutenowaIzabela
Cynamonowe babeczki Rudolfy 181bez dekoracji, tylko z samym kremem, będą równie smaczne. Wilgotne, mocno cynamonowe, mięciutkie. Precelki najlepiej kupić jakieś duże, te mniejsze są mało widoczne w warstwie kremu. Przepis z Moich Wypieków w zmniejszonych proporcjach. Polecam! Cynamonowe babeczki Rudolfy Składniki na 12 sztuk: Na babeczki: 120g miękkiego masła 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smak mojej kuchni
Porady kulinarne: Jak przygotować mięso z dziczyzny? 252Piecze się je najczęściej polewając obficie wytopionym tłuszczem. Można też mięso zawinąć w plastry boczku, pomiędzy które wkłada się liście laurowe dla nadania aromatu. Marynata do dziczyzny to przede wszystkim alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Wybornie smakuje połączenie whiskey Chivas Regal z polędwiczkami z jelenia, odrobiną jałowca i sosem z owoców czarnego bzu Sosy
WojnaNaSmaki.pl
CIASTECZKA ORZECHOWO-CYNAMONOWE 200zimne masło, mąkę, sól, cukier i cynamon posiekajcie razem (jak przy wyrabianiu ciasta kruchego) aż do połączenia składników (ja używam do tego celu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie z niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki(...)Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka. Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie do zarumienienia brzegów (około 15-18 minut). Studźcie na kratce. pomysł znalazłam na e-stronach Kukbuka
OliveandThyme
Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 275bez cukru) 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 2 jajka 50 ml mleka kokosowego 50 ml wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny suszona morwa czarna lub rodzynki Jajka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą, wlać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia
FitKot
Tort migdałowy z malinami i mango 495ubić na puszysty kogel-mogel. Jaja powinny potroić objętość. Wymieszać delikatnie szpatułką z wymieszanymi mąkami: orkiszową i ziemniaczaną. Do foremki o średnicy 20 cm wylożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 160`-180`C około 30-35 minut - do suchego patyczka. Góra powinna się lekko zrumienić. Do wystudzenia pozostawić w foremce mango obrać ze skóry, odkroić miąższ(...)pestki, następnie z dodatkiem cukru zmiksować na gładką masę. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem owocowym podprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, na nie za wielkim ogniu, by nie przypalić migdałów mascarpone ubić z cukrem, następnie dodawać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać kilka minut, aż krem zwiększy objętość i stanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne 191kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 9-10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę(...)będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.) Ciastka można upiec w wersji bezglutenowej - mieszając np. mąkę gryczaną, jaglaną, czy ryżową. Wtedy też zwykłe kakao należy zastąpić bezglutenowym, które bez problemu możecie nabyć tu - klik
Di gotuje
Tartelki z owocami i budyniem 247pieczemy 15-20 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wyciągamy z foremek. 3. W 1/2 szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii i laskę wanilii oraz cukier. Zagotowujemy i cały czas mieszając dodajemy mleko z proszkiem budyniowym. Gotujemy cały czas mieszając aż budyń będzie gęsty i bez
My Culinary Art
Ciastka z otrębów z suszonymi owocami z czekoladą (wysokobłonnikowe) 243bez znaczenia pozostają dla naszego organizmu. Konsystencja ciastek jest zwarta i lekko miękka, a ich zapach - kuuuszący. (Przypominają mi małe bułeczki.) Najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni, ponieważ później tracą na smaku. (do 15 sztuk) 40g masła/margaryny 5 łyżek cukru brzozowego (płaskich) 1 jajko (duże) 70g mąki pszennej 60g otrębów (użyłam pszennych ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Di gotuje
"Pysznotka" 439Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać do momentu aż będzie szklista i lśniąca. Każdy placek posmarować powidłem i pianą z białek. Posypać posiekanymi orzechami. Obydwa placki piec(...)się mleko, równocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Ugotować budyń. Przykryć folia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Placki z bezą przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki
Smakołyki Asi
Udka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami 342sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), przykryć pokrywką i piec około 40-50* minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę. *ewentualnie czas pieczenia należy wydłużyć, jeżeli mięso nie jest upieczone
Ugotować
Omlet cynamonowo-bananowy bez mąki z kremem i owocami 177bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę po świątecznych "przysmakach" :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Chocolate Muffin Blog
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 249Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki(...)cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) ser żółty jogurt naturalny natka pietruszki Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na maśle i oleju zeszklić cebulę
Kuchnia Ellie
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 220bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię