bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2027/3453)

Ciasteczka trzyskładnikowe 156

     Z okazji wyjątkowej, sylwestrowej nocy przydzielono mi zadanie-miałam zająć się zrobieniem słodkości na imprezę. Zdawałam sobie sprawę, że większą popularnością będą

Wrzosowa Polana
Pierniczki dla alergików 169

bez mleka i białka jaja (można pominąć całe jajko jeśli jest taka potrzeba). Super przygotowuje się je z dziećmi, największa frajdą jest oczywiście wycinanie kształtów. Same pierniczki są miękkie po upieczeniu, później robią się twarde, a potem znów miękną. Nasze niestety nie przetrwały długo, nawet nie zdążyliśmy ich udekorować, a już ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 210

pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam, lecz tażin można bez

Poezja smaku
Sernik z czekoladą i żurawiną 166

bez nadzienia), Spód: 200 g jasnych herbatników, 2 łyżki kakao, 100 g rozpuszczonego masła Polewa: 100g (tabliczka) białej czekolady, 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Herbatniki i kakao dokładnie zmiksować. W rondelku rozpuścić masło, przestudzić, dodać do zmiksowanych herbatników i dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na dno wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia

Nie tylko w kuchni
Klasyczne amerykańskie pancakes 173

bez echa - a szkoda, bo placuszki są naprawdę warte uwagi. Wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku, bardzo puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. A do tego syrop klonowy i prażone migdały i pyszne śniadanie gotowe <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12-15 placuszków: 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

My Culinary Art
Niebiańskie pancakes I 214

pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szkl. maślanki 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego   Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. W osobnej misce zmiksować żółtka z maślanką, olejem i wanilią, po czym dodać mąkę i dokładnie zmieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Smażyć na patelni teflonowej, bez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Domowe paluszki grissini 154

więcej o wymiarach 20x35cm), a następnie pokrój na ok. 25-30 pasków. Rękami utocz z każdego paska wałeczek i rozłóż je na blaszce wysmarowanej oliwą (można też piec na papierze do pieczenia). Piecz w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż będą rumiane). Najlepiej studź na metalowej kratce.   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Przepis znalazłąm w książce Anneki

Mania Wypiekania
Kostka truskawkowa 368

powoli, wsypujemy wymieszane ze sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przekrawamy go na pół(...)truskawkowa: Umyte truskawki wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę (bez grudek). Truskawki ponownie zagotowujemy. W 1/2 szklance wody rozprowadzamy 2 budynie. Zawiesinę wlewany do gotującego się musu i dokładnie mieszamy. Masa powinna nam wyraźnie zgęstnieć. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy

My simple kitchen
Rolada zyg-zak z truskawkami 476

bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm. Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 4 jajka 125 g mąki 125 g drobnego cukru do wypieków szczypta proszku do pieczenia

Trzeci talerz
Ciasteczka na serku wiejskim - bez cukru 146

bez dodatków, pomimo zawartego w nich oleju, są dietetyczne, bo tłuszcz nie jest wyczuwalny, a nie zawierają cukru. Kto chce może sobie posłodzić :) mi smakują same z mlekiem :) Składniki: 200 g serka wiejskiego 2 i 1/2 szkl. mąki 2 łyżki kawy zbożowej 5 łyżek oleju 6 łyżek mleka 1 olejek pomarańczowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kolorowy Przepisownik
Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 189

żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora w ósemki. Wsadzam do rękawa do pieczenia. Zasypuję solą i przyprawami. Dodaję musztardę i syrop z mniszka (lub miód). Podlewam wodą (50 - 100 ml). Piekę w temp. 170-180 stopni przez 40 - 50 minut. Upieczone warzywa wykładam wraz z sosem do naczynia żaroodpornego. Mieszam(...)warzywa wystygną i przejdą pomidorowym smakiem. W tym czasie szykuję 'wkładkę mięsną". Stłuczonego kotlecika posypanego przyprawami (patrz: skład niespodzianki) smażę na odrobinie oleju z wcześniej uduszoną cebulą. Warzywa wstawiam bez przykrycia do piekarnika. Gdy już są ciepłe, kładę na nie uduszoną pierś. Przykrywam plastrami mozzarelli i startym serem. Zapiekam do rozpuszczenia sera. Wykładam łopatką. Obok wykładam resztę warzyw

Kuchnia po mojemu
Dietetyczna babka marchewkowa | bezglutenowa | bez laktozy 209

Składniki: 200 g mąki gryczanej (zmielonej kaszy gryczanej w młynku) 400 g marchwi 80 g oleju np. rzepakowego lub oliwy z oliwek 4 jajka 1/2 szkl

Czarnawisienka
wykwintny sernik wielkanocny 1344

składniki na ciasto kruche: 100 g masła 1/2 szkl cukru pudru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1

Domowy Smak Jedzenia
Francuskie nadziane marchewy 183

bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie ciastka są zawinięte, smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem. Następnie pieczemy

Smakowy Raj