formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Cukier i wodę na szkło umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż zacznie się karmelizować przy brzegach. Natychmiast zdjąć z palnika, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego(...)kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś" 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem Sok wlewamy do garnka, zostawiając 1/2 szklanki do rozmieszania budyniu. Doprowadzamy do wrzenia i do wrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń
Walijskie PichceniePieczemy do zrumienienia ok 30 min. (ważne, aby były dobrze wypieczone w środku) W między czasie do specjalnego woreczka, którego możemy używać na grillu wsypujemy zamrożone warzywa, dodajemy przyprawy, wlewamy 2 łyżki oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy, zamykamy woreczek i kładziemy na grillu. Po ok 15-20 min warzywa nasze są już gotowe. Szybki obiad, zdrowy i bez zbędnego
Malinowe Pocałunkibez farszu) zaginamy do środka (zapobiegnie to wylatywaniu farszu podczas rolowania) i ostrożnie rolujemy ciasto, możemy pomagać sobie papierem (ciągniemy za papier, wtedy ciasto równomiernie będzie się rolować). 8. KROJENIE (1 min): rulon z ciasta kroimy ostrym nożem, co 2-3 cm. Otrzymane kawałki kładziemy na wysmarowanej masłem blaszce i możemy je lekko spłaszczyć łopatką. 9. PIECZENIE
Nerds Kitchensezamowym. Pieczemy 40 minut w 230 stopniach. 2. Kurczaka z warzywami przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy jedną ćwiartkę kurczaka i rwiemy go na kawałki. Zalewamy odrobiną wywaru, żeby nie ściemniał. Wywar w garnku gotujemy jeszcze min. 1 godzinę bez przykrycia
Tajskie smakiStale miksując, do białek dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Piec około 35-40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Poncz: 1/2 szklanki soku z malin, 1/4 szklanki wody. Sok zmieszać z wodą. Odstawić. Krem(...)masła, 100g margaryny, 2 żółtka, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, laska wanilii, 500g malin, 200g bez. W 200ml mleka rozrobić mąki z żółtkami. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń
Z miłości do słodkościsłodko brzmiącej nazwie: “ Festa della Dolcezza ” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone cukrowi i wszelakim słodkościom, a towarzyszyły mu różniste imprezy: targi słodkości, konkursy na najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały(...)słodkości. Mieliśmy okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek. Miód i wosk pszczeli Konkurs na najsmaczniejsze ciasto Słodki cukier i gigantyczne bezy Cukrowe rzeźby Typowe regionale produkty Kasztany muszą zawsze być
Mia Cucina Sofietapieczemy w 200 stopniach przez 35minut, na koniec na każdym krążku na wierzchu babeczek kładziemy cienki plasterek banana Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają biszkopty, bez nich
Smakołyki Berenikicukrem, dodać wiórki kokosowe, sól i zimne masło, całość posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - schłodzonym ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić - temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni - twaróg zmiksować z przesianymi mąkami oraz cukrem, wbić(...)piec przez 55-65 minut w 160 stopniach - po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku - ostygnięty sernik wyjąć z formy i schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji
Smakołyki Berenikimleka kokosowego 30 g oleju kokosowego nierafinowanego 30 g mąki kokosowej 3 łyżki erytrytolu 1 łyżka kakao 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej Galaretka 2 opakowania galaretki truskawkowej bez cukru 500 ml wody 15 kropli stewii w płynie Krem 600 ml gęstego mleka kokosowego 6 łyżek erytrytolu 2 łyżki żelatyny czubate 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki(...)składniki. Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając pod koniec erytrytol. Delikatnie wymieszać białka z masą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując placek o wymiarach 21 x 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły biszkopt włożyć do keksówki o wymiarach
Modern Cave Girllekko słodka, miękka wewnątrz, chrupiąca z wierzchu. To najlepsza pizza dla dzieci. I świetny pomysł na szybką kolację lub lancz w pracy. Czas wyrabiania i rośnięcia: 35 minut Czas pieczenia : 12-15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 7-8 mini pizz Z podanego przepisy zdrobicie 8 mini pizz. Wystarczy dla 4 osób Z pizzą jest jeden zasadniczy problem(...)dojrzewa w lodówce dwa dni (polecamy przepis na idealne ciasto na pizzę ). Drożdże potrzebują bowiem czasu, żeby zrobić z mąką co trzeba. Można pójść na skróty i zrobić ciasto bez drożdży. W Niedzielnym Kucharzu mamy przepis na błyskawiczną pizzę z mąki samorosnącej, której zrobienie od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia z piekarnika zajmuje 15 minut (przepis znajdziecie tutaj) . Dzisiaj
Niedzielny kucharzotrzymamy całkowicie odmienne danie. Kaczkę marynujemy w mieszance korzennych przypraw, a następnie poddajemy czemuś z pogranicza pieczenia i konfitacji. Jakkolwiek bowiem dość wysoka temperatura jest typowa dla pieczenia, to jednak szczelnie zawinięte w folii aluminiowej filety z kaczki znajdują się w dużej ilości własnego tłuszczu. W efekcie mięso, które trafia na stół jest niezwykle delikatne. Z racji takiej(...)dość ściśle i przede wszystkim szczelnie. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy do miękkości – sprawdzając wykałaczką, zwykle ok. 70 minut, ale nie przeciągamy tego czasu więcej niż potrzeba. Na kilka minut przed końcem otwieramy folię, polewamy kawałki mięsa sosem z pieczenia i pozostawiamy w ten sposób, aby skórka nabrała pełniejszej barwy. Uwagi *) W braku kaczego
Kulinarna Pokusadodatek za profanację tego dania. Bez względu na to, czy lubimy pizzę na grubym, czy cienkim cieście, z dużą lub małą ilością dodatków oraz z dodatkiem sosów lub bez, podstawą każdej z nich jest ciasto, dzięki któremu pizza jest smaczna i chrupiąca. Domowa pizza Kiedy najdzie nas ochota na pizzę możemy udać się do ulubionej pizzerii. Kiedy czas(...)opanowała opcji dostawy do domu, tak jak pizzerie. Wystarczy wykonać jeden telefon, by zakupić pizzę z dostawą . Wiadomo jednak, że nic tak nie smakuje, jak świeża pizza prosto z pieca. Czy nie byłoby miło zaskoczyć znajomych wyśmienitą pizzą własnej roboty? Poniżej prezentuję przepis, którego każdy powinien spróbować. Przepis na pizzę Do przygotowania ciasta potrzebujemy 3 szklanki mąki, około 50 gram
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najlepiej półsłodkiego (wypróbowane, oczywiście tylko ćwierć lampeczki :) ...). Robi się ją błyskawicznie, ciasto, choć drożdżowe - nie wymaga zbyt wiele pracy, a w czasie jego wyrastania przygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis na razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja(...)pokroić w cienkie plasterki. Oczyścić patelnię ręcznikiem kuchennym, dodać masło, następnie podsmażyć czosnek. Po chwili dodać szpinak, polać całość sokiem z cytryny, odparować, następnie przełożyć do miseczki (również bez pozostałości po smażeniu). Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Śmietankę wymieszać widelcem z surowym jajkiem, doprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Ser feta pokroić
Garniec MagalieDziś zapraszam Was na pyszne, kolorowe danie, które przygotujecie w naprawdę krótkim czasie. Mix warzyw z czosnkowymi grzankami i kabanosem. Smak, prostota i te piękne
Słodkie okruszki