Tort jeżynowy 152tortu udekorowałam kremem i świeżymi jeżynami. Tego typu ciasta robię od czasu do czasu, zazwyczaj wtedy kiedy mam ku temu jakąś okazję typu urodziny. Tym razem tort jeżynowy powstał bez okazji, głównie dlatego, iż udało mi się kupić sporą ilość bardzo słodkich, pysznych świeżych jeżyn. Jeżyny idealnie sprawdziły się w kremie jak i w dekoracji gotowego już tortu. Znajdziesz(...)mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Tort Składniki na tort jeżynowy. Biszkopt kakaowy: 20 dkg mąki pszennej 2 dkg ciemnego kakao 1/2 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 18 dkg cukru pudru szczypta soli 5 dużych jajek Krem jeżynowy: 20 dkg świeżych jeżyn 2 budynie śmietankowe (80 gr) 12 dkg cukru kryształu
MeCooks
Rogaliki rumowe z marmoladą różaną 157minut( aż będzie w miarę gładkie) N astępnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w ciep łe miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, dzielimy na dwie części ( będzie łatwiej wałkować) przekładamy na stolnicę posypaną mąką ( ciasto będzie lekko klejące, ale nie podsypujmy zbyt dużo - raczej oprószajmy ręce mąką(...)ciasto nie było za twarde). I wałkujemy na koło. Koło kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy marmoladą różaną. Zwijamy od podstawy. Rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajem i lekko posypujemy makiem. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku ( góra- dół+ termoobieg
Domowe ciasta
Roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą i szparagami 170przypadku braku pogody, przygotować także na patelni grillowej lub w piekarniku. Są to roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą oraz szparagami. Czy Wy też nie wyobrażacie sobie maja bez zielonych szparagów? Roladki z kurczaka ze szparagami wyglądają bardzo efektowne, choć robi się je niezwykle prosto. Dzięki dodatkowi Pesto Rosso od Monini, które przygotowane jest na bazie suszonych(...)cienkie szparagi, wtedy możecie dodać je do roladek na surowo. Grubsze szparagi warto jest wcześniej zblanszować, czyli krótko obgotować we wrzącej wodzie. Ja nalewam wodę na dużą patelnię, która bez problemu pomieści całe szparagi. Gotuję je przez 2-3 minuty, a następnie hartuję zimną wodą. Sposób przygotowania roladek pokazałam na GIFie, który znajdziecie na dole wpisu. Mam nadzieje
Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie Pide z mięsem mielonym 138samą patelnie wlać kolejną łyżkę oliwy i podsmażyć na niej mięso. Gdy mięso będzie już gotowe dodać podduszone pieczarki z paprykę, pokrojonego pomidora bez skórki i wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Farsz smażyć bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ciasto: Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na okrągły płat(...)Boki ciasta zawinąć w rulon formując z ciasta łódkę(krok 15.). Ciasto przełożyć na blachę posypaną mąką krupczatką. Na ciast wyłożyć farsz oraz kawałeczki sera. Pidę posypać czarnuszką i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Gotową pide udekorować natką pietruszki. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Przelać drożdże do mąki 3. Wymieszać całość 4. Zagnieść
KuchniaWeDwoje.pl
Jaglane kotlety piri – piri 135łyżka mąki ryżowej, 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 nieduży ząbek czosnku skórka otarta z 1 dużej cytryny (niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej(...)papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około 30 – 45 minut (zależnie od wielkości). Miękkość batata sprawdzić wbijając wykałaczkę w jego najgrubszą część. Upieczony odstawić do wystudzenia. Kaszę jaglaną ugotować na sypko według instrukcji zawartej
Even Better Food
Jaglane kotlety piri – piri 165łyżka mąki ryżowej, 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 nieduży ząbek czosnku skórka otarta z 1 dużej cytryny (niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej(...)papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około 30 – 45 minut (zależnie od wielkości). Miękkość batata sprawdzić wbijając wykałaczkę w jego najgrubszą część. Upieczony odstawić do wystudzenia. Kaszę jaglaną ugotować na sypko według instrukcji zawartej
Even Better Food
Jaglane kotlety piri – piri 140łyżka mąki ryżowej, 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 nieduży ząbek czosnku skórka otarta z 1 dużej cytryny (niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej(...)papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki i suszonego oregano Batata dokładnie umyć i wyszorować, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190ºC. Piec do miękkości, około 30 – 45 minut (zależnie od wielkości). Miękkość batata sprawdzić wbijając wykałaczkę w jego najgrubszą część. Upieczony odstawić do wystudzenia. Kaszę jaglaną ugotować na sypko według instrukcji zawartej
Even Better Food
Ciasto kefirowe ze śliwkami 138takie przepisy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Jednym z nich jest właśnie ciasto kefirowe ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Fajnie smakuje i oczywiście jest bez dodatku cukru Jak zwykle osłodziłam je szczyptą sproszkowanej stewii. Do ciasta możemy oczywiście dodać inne owoce, ale o tej porze roku szczególnie polecam Wam śliwki Ciasto kefirowe ze śliwkami(...)składniki (blaszka 24cm x 24cm): szklanka kefiru o temperaturze pokojowej, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej ( tutaj kilka słów o mące orkiszowej), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, około 1/5 łyżeczki sproszkowanej stewii, 10 śliwek. Ciasto kefirowe ze śliwkami – sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz stewię
Natka Pietruszki
Tarta rustykalna z wiśniami 164ciasto rozwałkować na średnicę około 28-u centymetrów. Jeśli ciasto klei się do stolnicy w trakcie wałkowania podsypać je delikatnie mąką. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w kilku miejscach nakłuć je widelcem. Wydrylowane wiśnie wymieszać z grysikiem i 1-ą łyżką cukru. Owoce rozłożyć równomiernie na rozwałkowanym cieście pozostawiając 3-y centymetrowy brzeg ciasta(...)Piec przez 25 do 30 minut . Upieczoną tartę można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Tarta rustykalna z wiśniami Warto wiedzieć tartę rustykal ną. Często do soczystych owoców takich jak wiśnie, jagody bądź truskawki dodaję odrobinę grysiku czy polenty. Zapobiega to przemoknięciu tarty od nadmiaru soku. Szukasz przepisów na tarty owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę rabarbarową z bezą
MeCooks
Bardzo kruche ciasto z wiśniami i pianką 162Ciasto jest tak kruche, że można by powiedzieć że jest z ciasteczek. Trochę czasu ciasto musi być w zamrażarce, ale potem to już szybko i bez problemu. Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki wrzucić do miski, posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Można zrobić za pomocą robota kuchennego, ale wtedy obroty pulsacyjne. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji(...)Włożyć ciasto do woreczków, spłaszczyć i do zamrażarki. na co najmniej 3 godziny. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie blaszki. Ciasto kruche w thermomix – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do naczynia miksującego. Wymieszać interwał, czas 1 minuta. Następnie
Kuchnia Pokoleń
Szybkie ciasto z porzeczkami – puszyste i wilgotne 152pieczenia szczypta soli około 200 g czerwonych porzeczek cukier puder do posypania Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie, cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, potem po łyżce śmietany. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez(...)mieszamy łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja to keksówka o wymiarach 10,5 na 25 cm ) przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy w trybie góra-dół przez około 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. [caption id="attachment_9280" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarne
Włochy - Wegańska carbonara z nerkowców i pieczonego czosnku 135żadna na tyle ciekawa (i potwierdzona), żeby ją przytoczyć. Co jednak ważne, wegańska carbonara okazuje się być równie smaczna (może nawet smaczniejsza) od jej mięsnej wersji. Połączenie nerkowców i pieczonego czosnku sprawia, że sos jest nieprzyzwoicie kremowy (i kaloryczny 🙄). Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki nerkowców (około 80 g) - 4 ząbki czosnku - 150 g makaronu spaghetti - 1 łyżka oleju(...)pieczemy przez 6-7 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Alternatywnie możemy go sprażyć na suchej patelni lub w tosterze. Ważne, aby czosnek był nieobrany! Nie bójcie się takiej ilości czosnku - upieczony nie będzie w smaku przypominał surowego, będzie za to mięciutki i kremowy. Polecam upiec kilka nadprogramowych ząbków, bo ja taki swieżutki, cieplutki upieczony czosnek potrafię zjeść bez
Roślinożerni urlopowicze
Ciastka ze słonecznika FIT (3 składniki) 146totalnie nie wiedziałam, co chcę zjeść, ale wiedziałam, że nie chcę się narobić. Tym sposobem powstał fenomenalny przepis na zdrowe ciastka ze słonecznika. Szybkie, proste, bez mąki, bez dodanego tłuszczu, z ksylitolem lub erytrolem. W smaku są przepyszne, lekko intrygujące, idealne dla miłośników słonecznikowego smaku. Spróbujcie! Składniki: – 250g słonecznika – 1 jajko – 1 żółtko(...)posypania, białko do posmarowania Słonecznik rozdrabniamy w malakserze. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Z powstałej masy tworzymy kuleczki, rozgniatamy w dłoni i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 15 minut. Smacznego! Artykuł Ciastka ze słonecznika FIT (3 składniki) pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strong
Kruche ciasto z dżemem 220chłodzenia, poprostu było już późno i nie chciało mi się czekać. Ciasto ma chrupiąca kruszonkę na wierchu, ale w środku jest miękkie. Na moje oko będzie dobre nawet tydzień bez specjalnego przechowywania. Składniki na tortownice o średnicy 26 cm: 420 g mąki pszennej, z czego połowa to może byc parktycznie każda inna mąka, 120 g zimnego oleju kokosowego(...)margaryny roślinnej (w wersji wegetariańskiej masło) szczypta soli 100 g cukru pudru 200 g gęstej śmietany (u mnie wegańska), może też być gęste mleko kokosowe płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 200 g dowolnego dżemu, miałam pod ręką malinowy Przygotowanie: Dużym nożem wszystkie składniki siekaj tak długo (mi to zajmuje 10 minut) , aż zaczną się zlepiać, ale nie zagniataj
greenscarf