bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2038/3453)

Zdrowe frytki z pietruszki w stylu orientalnym 146

Czy istnieje ktoś, kto nie lubi frytek? Frytki to nie tylko ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania możemy wykorzystać również inne warzywa korzeniowe, a

Flymetothespoon
Zdrowe frytki z pietruszki w stylu orientalnym 116

Czy istnieje ktoś, kto nie lubi frytek? Frytki to nie tylko ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania możemy wykorzystać również inne warzywa korzeniowe, a

Flymetothespoon
Pulpeciki z groszkiem (Polpettine di piselli) 176

Do tej pory na blogu pojawiło się kilka przepisów na warzywne pulpeciki np. na pulpeciki z cukinii , pulpeciki ze szpinakiem  i  pulpeciki z brokułem

La grande e la piccola cuoca
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze? – Szary Piec 153

Gdzie zjeść w Jeleniej Górze? Już dość dawno nie było w tej kategorii żadnego wpisu. Ale na mapie miasta Jeleniej Góry pojawiło się kilka nowych miejsc

Relaxtime
Sałatka z młodymi burakami 275

Okres, gdy na straganach pojawiają się młode buraczki to doskonały moment na przygotowanie pożywnej sałatki z ryżem, jajkiem, ogórkiem kiszonym oraz oczywiście buraczkami. Młodych buraczków nie

Dieta bez mleka
Pierogi z makiem i skórką pomarańczową 184

Po raz pierwszy zrobiłam pierogi z makowym nadzieniem. Podchodziłam do nich sceptycznie jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Te pierogi są na prawdę pyszne. Z

Ala piecze i gotuje
Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy oraz "Oczy Marzanny M." 263

Przepis na ten pasztet zaczerpnęłam ze strony Hajduczek naturalnie przy okazji zatwierdzania przepisu, który autorka bloga zgłosiła do mojej akcji kulinarnej "Wytrawne potrawy wigilijne 2017". Hajduczek

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak wybrać kawę? 192

Do powszedniego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla innych ma być przyjemnością i bonusem

Słodkie okruszki
Muffiny z pomidorami i fetą 183

Muffiny pachnące ziołami Prowansji z dodatkiem pomidorków przenoszą nas chociaż na chwilę w stronę ciepłych włoskich regionów. MUFFINY z POMIDORAMI i FETĄ Składniki: (na 14 sztuk

Bon appetit mon amie
Migdałowo-daktylowe trufelki 235

Pogoda nas niestety nie rozpieszcza, dlatego warto sięgnąć po coś słodkiego, co poprawi nam od razu humor. Dziś zapraszam Was na migdałowo-daktylowe trufelki . Zdrowe i

Słodkie okruszki
Bezglutenowy makowiec na kruchym cieście 231

Idealny, bezglutenowy wypiek na Boże Narodzenie. I nie tylko... W zależności od preferencji można zrobić go z mniejszą ilością ciasta a większą ilością maku. Kruche ciasto

Ze smakiem bez glutenu
Gęś pieczona z kaszą gryczaną 164

Gęś pieczoną z kaszą gryczaną można wyluzować, nie jest to konieczne, ale zdecydowanie łatwiej jeść taką wyluzowaną gąskę :) gęś, nadzienie: 340 g kaszy gryczanej, 30 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 1 cebula, 2 jajka, sól, cukier, pieprz, łyżka listków tymianku, wywar: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć(...)łyżek tłuszczu gęsiego, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szczyptę soli i cukru, poddusić. Następnie dodać pokruszone grzyby, przesmażyć. Dodać opłukaną i lekko osuszoną kaszę - kasza ma być bez wody i smażyć około 2 minut. Następnie wlać 520 ml gorącego wywaru (tego ugotowanego na resztkach/podrobach z gęsi), przykryć i gotować pod przykryciem na sporym ogniu aż kasza wchłonie wodę

królestwo garów
Eton mess truskawkowy 647

Eton mess to jedyny "bałagan" który uwielbiam i lubię go sprzątać. Co roku czekam z utęsknieniem na pierwsze polskie truskawki by go zrobić. Ale nie myślcie

Ala piecze i gotuje
Quesadillas z chili con carne 218

Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może

Be Fit Be Strong
Sos tatarski z podgrzybkami 169

Najczęściej sos tatarski podajemy do wędlin i jajek. Ja natomiast bardzo lubię go też jako dodatek do kiełbasek z grilla i dlatego u mnie gości kilka

Ala piecze i gotuje
Ciasto biszkoptowe z jagodami 282

Ciasto biszkoptowe z jagodami... Puszyty, słodki biszkopt. Kwaśne, soczyste jagody. Wierzch posypany cukrem pudrem. Proste, szybie i pyszne ciasto! Smacznego!   Składniki: 4 jaja; 1 szklanka

Gospodyni Miejska
Dorsz zapiekany w warzywach z sosem tzatziki 214

Dorsz zapiekany w warzywach z sosem tzatziki Świetny przepis na letnie, upalne dni - zapiekany dorsz w warzywach podany z sosem tzatziki z młodymi ziemniaczkami lub bez. Wbrew pozorom nie jest to wcale taki trudny przepis! :) Potrzebne będą: - filety z dorsza (w zależności od wielkości i porcji jaką chcecie przygotować - ja podzieliłam 3 filety na mniejsze kawałki, zatem wyszło(...)gotowego farszu warzywnego; - każdy filet dokładnie zamykamy w folii w tzw. "paczuszkę" aby w środku zostało powietrze, które podczas pieczenia w piekarniku paczuszkę "napompuje" :); - gotowe paczuszki z dorszem i warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut. Przygotowanie sosu tzatziki: - jogurt naturalny doprawiamy szczyptą soli morskiej, pieprzem ziołowym oraz czarnym; - do jogurtu

MintTaste
Piersi z kaczki w pomarańczowym sosie 249

czasie przygotowujemy sos pomarańczowy. Pomarańcze myjemy. Jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.  Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (bez pestek). Pozostałe dwie filetujemy, czyli wycinamy cząstki bez białych, gorzkich skórek.  Tutaj bardzo fajny filmik instruktażowy, jak to zrobić w prosty sposób klik klik Na patelni z wytopionym z kaczki tłuszczem przesmażamy chwilkę skórkę pomarańczową(...)minut).   Kaczkę wyciągamy z piekarnika, dajemy jej chwilkę "odpocząć" Upieczone piersi kroimy w grube plastry (mięso powinno być różowawe, skórka chrupiąca - jeśli piersi były bardzo duże wydłużamy czas pieczenia). Polewamy sosem pomarańczowym i podajemy. Smacznego :)   źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 172

Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych.  Nie kumuluje bowiem metali ciężkich.  Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Szczególnie polecić można ją osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich(...)Przygotowanym farszem napełniałam cukinie.   Na wierzch każdej połówki,  posypałam jeszcze starty ser. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przykryłam cukinie folią aluminiową i piekłam około 15-20 minut. Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg i zdjęłam folię. Podawałam z ryżem i pure z marchewki i dyni z dodatkiem imbiru. Smacznego

potrawyregionalne