PLACEK Z CZEREŚNIĄ I BEZĄ 179włożyć do zamrażalki. Piana - białka ubić z cukrem i proszkiem budyniowym. Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. (Ja osobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu). Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą ściereczką, Wydrylować. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach 2/3 części ciasta, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Na cieście wyłożyć wydrylowane czereśnie. Owoce przykryć pianą. Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto. Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkości
PSZENNE TORTILLE 240folię spożywczą. Usmażone tortille można przełożyć papierem pergaminowym, szczelnie zamknąć i zamrozić. Gotowe tortille podgrzewamy w piekarniku( rozgrzanym do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu) owinięte w folię aluminiową, przez około 15 minut. Można też ułożone w stosik tortille ułożyć na rozgrzanej suchej patelni i na małym ogniu podgrzewać, przekładając co chwilę placki(...)spodu na wierzch. SKŁADNIKI / 16 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 1i 1/4 szklanki gorącej wody 1/3 szklanki oleju / roztopionego masła lub smalcu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / można pominąć WYKONANIE Mąkę z proszkiem do pieczenia( jeśli używamy) przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i gorącą wodę. Mieszamy łyżką lub mieszadłem miksera. Następnie wyciągamy ciasto
cool and minty
Biszkopt z truskawkami, galaretką i mascarpone. 215którym na końcu zrzuca się blaszkę z zawartością z wysokości ok. 60 cm. Przy pierwszym zrzucie ma się lekkie obawy, za każdym kolejnym robi się to już bez żadnych zahamowań ;) Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, pod koniec(...)ubijania dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy jajecznej dodawać partiami mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i zrzucić je (oczywiście
zadanie-gotowanie
Orzechowiec 195łyżki miodu 3 łyżeczki sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Dwie podobnych rozmiarów blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej blaszce rozkładamy jedną połówkę ciasta, na drugiej drugą. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Warstwa orzechowa: 400 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram masła 5 łyżek cukru 3 łyżki miodu Masło, cukier(...)wolnym ogniu, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i chwilkę pogotować. Masa śmietankowa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 250 gram masła 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, zamiast 4 szklanek mleka, dać 3 szklanki. Podczas gotowania dodać cukier. Budyń pogotować kilka minut, aby masa była bardziej zbita. Całość ostudzić. Masło
Kuchnia smaków
Goldi, czyli cytrynowy beztłuszczowy bezglut 186Dzisiejsze ciasto to takie brownie, tyle że żółte, stąd nazwa Goldi. Jest ciężkie, wilgotne nie za słodkie, do tego bez glutenu i dodatku tłuszczu. Jadłam je dziś na śniadanie (wczoraj upiekłam) i popijałam czarną herbatą- smakuje jeszcze lepiej, bo konsystencją i smakiem przypomina sernik! Cudo. ps. Śmiało możesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami. Składniki na tortownicę(...)mielonych migdałów 200 g mąki kukurydzianej 150 g brązowego cukru 2 cytryny 1 banan łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotowanie: Dokładnie wyszoruj cytryny, wyparz gorącą wodą i ugotuj do miękkości- trwa to około godzinę. Po ugotowaniu pozbądź się pestek. W dużej misce zblenduj na gładką masę cytryny, banana i cukier. Dodaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia
greenscarf
Roladki z Indyka ze Szpinakiem 200Znakomite a zarazem szybkie roladki z piersi Indyka bez tłuszczu. Idealny dodatek do ziemniaków czy kasz. SKŁADNIKI: 4 Kotlety z Piersi Indyka 2 Garści Szpinaka 1 Kulka Mozzarella 2 Ogórki Kiszone Przyprawy: sól, pieprz, wegeta wykałaczki ok 12 sztuk woreczek do duszenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z Indyka dokładnie rozbijam . Przyprawiam(...)mięso kładę:szpinak, mozzarelle oraz plaster ogórka. Dokładnie zawijam i zapinam wykałaczkami. Przekładam do woreczka. Dokładnie zamykam. Piekę w piekarniku ok 40 min w 180 stopniach góra-dół. SMACZNEGO
Gotowanie Patki
Twarożek z czarnuszką 166bardzo nam posmakowało, kupiłam więc torebkę tych czarnych ziarenek i potem w domu podawałam w ten sposób biały ser. Dzisiaj czarny kmin, bo tak też nazywa się czarnuszkę, już bez problemu kupimy w naszych sklepach. I warto stosować ją jako przyprawę, gdyż te malutkie ziarenka zawierają ponad 100 aktywnych substancji, między innymi fosfolipidy, fotosterole, flawonoidy, sterole, alkaloidy, białka(...)Oznacza to, że czarnuszka ma silne właściwości antyzapalne, antyoksydacyjne i antynowotworowe. Możemy ją wsypać do młynka - pieprzniczki i używać jako zdrowy zamiennik pieprzu. Doskonale smakuje jako dodatek do pieczonego w domu chleba, dodaje się ja rwónież do duszonych mięs. Twarożek z czarnuszką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g dobrego białego sera 2-3 łyżki naturalnego
Kulinarne przygody Gatity
Kremowy sernik z ricottą na herbatnikowym spodzie. 212średnich obrotach.Następnie partiami dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie ściśle obok siebie herbatniki. Wykładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 60 minut. W moim piekarniku sernik się tyle piekł a Wasz może troszkę dłużej lub krócej.Jeśli wierzch jest ładnie przypieczony to znaczy(...)czekoladę z masłem i polewamy sernik, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub czym wolicie, mogą być płatki migdałów. A jeśli nie lubicie żadnych dodatków na serniku to może pozostać taki bez niczego :) Jak już pisałam ja swój sernik upiekłam w dużej blaszce i wyszedł niski ale jeśli upieczecie go w blaszce o wymiarach 24/24 wyjdzie wysoki , jak wolicie . Koła
Sama słodycz i szczypta chili
Zainspiruj się wiosną z Graal – lekka sałatka i ...konkurs! 167Dzień robi się dłuższy...Razem z wiosną pojawiają się plany – zmiana nawyków żywieniowych na lepsze i zwiększenie aktywności fizycznej, które sprawią, że będziemy pełni sił i pozytywnej energii. Nie bez wpływu jest chęć poprawienia swojej kondycji i sylwetki, wszak nadchodzą ciepłe dni, kiedy chowamy zimową odzież w głąb szafy oraz odsłaniamy ciało. Należy jednak podchodzić do planów, zwłaszcza tych(...)umiarem. W codziennym menu nie może zabraknąć zdrowych tłuszczów oraz białka – ich idealnym źródłem są łatwo dostępne i pyszne ryby Graal®. Dziś propozycja na pyszną sałatkę z dodatkiem pieczonego buraka, gotowanego na parze brokuła z nutą świeżego ogórka. Dodatek tuńczyka sprawi, że sałatka będzie nad wyraz syta i z charakterem! Składniki w dowolnych proporcjach puszka tuńczyka w kawałkach Graal
Z Kuchni Do Kuchni
Torta citrōłnowo (Tort cytrynowy) 181dolny placek, polōżcie na niego tyn drugi i nałōżcie tam reszta tyj śmiytany ze skōrkōm. Na gōra dejcie 3 placek. Do garca nalyjcie sie wody, postołwcie na piecu i na to dejcie jako miska abo i inkszy [52] gornek, kaj bydziecie łozpuszczać [53] ta szokolada. Jak sie już łozpuści, to wlywejcie tam reszta tego soku ze citrōłny i fajnie(...)wymiyszejcie- uważejcie yno [54] ,żeby to niy bōło za rzołdke. [55] I terozki trza ta kryjma rozsmarować po całyj torcie. Ta miska abo garniec, kaj je ta szokolada, bez tyn czas nojlepi trzimać na tym garcu ze wrzōntkym, to nōm to za szybko niy stwardnie. Yno sie za dugo ze tym smarowaniym niy bołwcie [56] , bo Wōm ta kryjma
Chop w kuchni
Rolada serowa z bananami i mascarpone 473mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min aż się biszkopt lekko zrumieni. Po tym czasie wyciągamy biszkopt lekko oddzielamy od papieru, przewracamy na druga stronę i rolujemy przy pomocy papieru na którym się piekł i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie kremu Serek mascarpone mieszamy z cukrem. Śmietanę ubijamy(...)śmietanę łączymy z serkiem. Banana obieramy ze skórki i kroimy jeśli jest mocno zagięty na 2 części skrapiamy sokiem z cytryny. Na wystudzonego biszkopta wykładamy krem zostawiając 2 cm bez kremu u góry i układamy banany. Całość rolujemy ściśle i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok 2 h do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy folię całość posypujemy
Piekielna Kuchnia Pati
Udka faszerowane szpinakiem i żółtym serem 308żółtego sera sól, pieprz 1 ząbek czosnku olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać" mięso i wyjąć kość oraz wyciąć chrząstki (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. Do garnka wlać odrobinę oleju. Dodać szpinak, przeciśnięty ząbek czosnku i szczyptę soli. Przesmażyć i ostudzić. Następnie wyluzowanie udka nafaszerować(...)sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), położyć pokrywkę i piec około 40-50 minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę
Ugotować
CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWO-KOKOSOWE 100kcal 265lodówce) + słodzik jeśli macie potrzebę WYKONANIE: 1. Białka ubijamy z sodą oczyszczoną. 2. Do białek dodajemy żółtka, mąki, marchewkę, kakao i słodzik i mieszamy do połączenia się składników. 3. PIECZEMY 25 MINUT W 200* PO OSTYGNIĘCIU CISTA : 1. Mleko kokosowe w stałej konsystencji przekładamy do miski i ubijamy jak normalną śmietankę. Trwa to dosłowne chwilkę. Dodajemy w razie potrzeby słodzik(...)mieszamy. Ubitą śmietankę pładziemy na wierz ciasta i gotowe! SMACZNEGO! <3 CAŁOŚĆ (ZE ŚMIETANKĄ): 1000 KCAL B43 W50 T70 1/10 CIASTA ze śmietanką: 100kcal B4 W5 T7 CAŁOŚĆ (BEZ ŚMIETANKI) 510 kcal B37 W30 T26 1/10 CIASTA bez śmietanki 51kcal
fitolarun.blogspot.com
Masa makowa - najlepsza! 343gotowa masa z puszki raczej nie jest dwukrotnie mielona co niestety można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce(...)zamrozić. Bardzo polecam! Składniki: 500 g niebieskiego suchego maku 180 g cukru 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g posiekanych na małe kawałki migdałów bez skórki 75 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Mak wrzucić do dużego garnka, zalać wrzątkiem tak by woda
maniapieczenia
Dietetyczne trufle rumowe 176lekko nie ma, bo jednym z nich jest czekoladowe ciasto. Ja korzystałam z tego przepisu ( żeby uzyskać odchudzone trufelki ), choć w latach poprzednich zawsze wykorzystywałam przepis Nigelli, jednak bez orzechów, po polsku znaleźć go można na moich wypiekach na przykład. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut Wyjdzie(...)czekolady*** © (kakao, sezam, orzechy mielone, wiórki kokosowe) Przygotuj: 2 miski (1 dużą, 1 małą) garnuszek z wodą papier do pieczenia Ciasto kruszymy do dużej miski i zalewamy rumem , dodając go stopniowo . **W zależności od wilgotności ciasta będziemy potrzebować mniej lub więcej rumu. Nie możemy przesadzić, ponieważ zbyt luźne trufelki nie będą się dobrze obtaczały
Bazując na smaku