Fasolowe ciasto czekoladowe | bezglutenowe 207Ciasto świetne na Święta dla osoby, która się odchudza, chce coś urozmaicić lub prowadzi zdrowy tryb życia. Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki: 1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek(...)naturalnego kakao 20 g stewi (puder) 1 duży banan 2 jajka (białka, żółtka osobno) 60 g jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie z białkiem
Czarnawisienka
Pepparkakor czyli pierniczki ze Szwecji 202Pepparkakor to pierniczki, które pochodzą ze Szwecji. U nas natomiast są ogólnodostępne w sieci sklepów IKEA, którymi to niejednokrotnie objadałam się bez umiaru. Jedne z moich ulubionych- mocno korzenne i chrupiące. Chyba nie ma lepszych. Składniki (na 60-70 pierniczków): 80 gram syropu (użyłam z orzechów, może być klonowy, z agawy itd...) 50 gram miodu 100g masła(...)cukru 380 g mąki pszennej przyprawy: 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W niewielkim garnuszku rozpuszczam masło, miód, syrop i cukier. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól oraz
Mango Papaja
Bułeczki śniadaniowe z czekoladą 225tabliczki mlecznej czekolady, studzimy. Połowę ciasta zostawiamy, a do drugiej dodajemy roztopioną czekoladę. Wyrabiamy na stolnicy (możemy troszkę podsypać mąką. Robimy długi na ok 40cm wałek. Drugą część (bez czekolady) również raz jeszcze wyrabiamy i robimy taki sam wałek. Ciasto zlepiamy ze sobą i dzielimy na 5-6 kawałków. 3. Każdy wałek rolujemy na cienki(...)30cm pasek. Zwijamy na środku na supełek, a następnie podwijamy jeden bok od góry do spodu, a drugi od spodu do środka. Pozostawiamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Bułeczki podajemy najlepiej jeszcze lekko ciepłe
Kuchnia w czekoladzie
babeczki kawowe z czekoladą i granatem 223ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej na 10 min. do wystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli(...)uparcie nie chcą rozstać się z formą, poruszajcie je delikatnie palcami. POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Obieramy granata- wyłuskujemy z niego wszystkie nasiona. Czekoladę ścieramy na tarce. Na wierzch
Domowe Torty
Babeczki kawowo - marcepanowe . 213Witajcie :) Ostatnio mam przyjemność testowania wspaniałej M ą ki pszennej tradycyjnej z Młyna zborzowego w Szadku . Mąka ta została Laureatem znaku Jakość Tradycja .Prawdziwa, tradycyjna mąka pszenna, wyprodukowana bez dodatku spulchniaczy, konserwantów, substancji wybielających czy suchego glutenu. Postanowiłam dzisiaj przygotować przepyszne babeczki kawowo - marcepanowe z kremem kawowo - mascarpone. Zapraszam bo są pyszne :) Składniki na ciasto(...)białka 120 g cukru 3 żółtka 120 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 75 g kwaśnej śmietany 13o g Mąki pszennej tradycyjnej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na czubek noża sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Krem : 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki letniej wody 400 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki
Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z radicchio i jabłka 193To szybka i łatwa surówka idealna do obiadu. Radicchio, jak i inne cykorie, ze względu na swoją naturalną gorycz przydają się od czasu do czasu naszej
Weekendy w domu i ogrodzie
miodowe dzwoneczki 179czekolady itp. Składniki: 300 g mąki 1 jajko 50 ml oleju 75 ml miodu 50 g cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej bez kakao) Olej, miód i cukier wstawić w rondelku na mały gaz i mieszając zagotować i lekko przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i przyprawą, dodać jajko, masę miodową(...)zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu zamknąć w metalowej puszcze na minimum kilka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta na cieście francuskim z botwinką i fetą 245razem post ściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwink(...)umyj,osusz i posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany
Fiolka w kuchni
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 220godziny przez autorkę przepisu). Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm. Placek posypujemy płatkami migdałów, malinami i wiśniami bez pestek. Zwijamy ciasto w rulon, kroimy na poprzeczne 2,5 cm plastry, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym (warto to zrobić, bo sok z malin lubi wyciekać). Odstawiamy(...)miejsce do wyrośnięcia na kolejne pól godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wierzch ciasta można posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Torownicę z ciastem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy lukrem (cukier puder + sok z cytryny), malinami lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
bistro mama
Malinowa kopuła 1853/4szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej WARSTWY: 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 200ml wrzątku 1 galaretka owoce leśne lub jagodowa + 200ml wody 300g czarnych porzeczek 5 brzoskwiń (bez pestek i obrane ze skóry) 300ml kremówki 1 galaretka malinowa + 150ml wrzątku DEKORACJA: 800g malin 400g czekolady (u mnie mieszanka gorzkiej i mlecznej) mięta Przygotowanie: CIASTO: Żółtka oddzielić(...)białka ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. DO ubitej piany dodać po jednym żółtku miksując, następnie przesiać mąki, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160'C około 15 minut. Wystudzić. WARSTWY: Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić drobniutko, porzeczki przebrać i umyć. Do galaretki o smaku owoców leśnych
Cakes By Kejt
Sernik nowojorski z czereśniami 270Oczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy spód) to pewna wariacja na temat klasycznego New York Cheesecake , ale jest tak pyszna, że grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Kruchy spód ( na formę 20-23 cm ) : 120 g masła 180 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru (50 g) 2 łyżki kakao (30 g) 1 żółtko szczypta soli(...)formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany
Food Square
Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika 175mąki pszennej 150 g mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 ml wody 100 ml mleka 20 g drożdży 100 g pestek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Jak zawsze bez zbędnych ceregieli wszystko razem do kupy, tzn. do dużej miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto. Tak żeby było elastyczne i w miarę możliwości nie przywierało do dłoni(...)ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem znów krótko wyrabiamy i przekładamy do foremki chlebowej. Znów przykrywamy ściereczką i na kolejną godzinę zostawiamy. Ładnie nam wyrośnie. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni. No i gotowe. Krótko i zwięźle, bo jak pisałem spieszę się :) A chlebek ma taki ładny kształt dzięki formie z AleDobre.pl --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem 161mąki orkiszowej typ 850 170 g mąki orkiszowej typ 1850 475 ml maślanki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 8 g suszonych drożdży pęczek szczypiorku Bez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. W misce, na stolnicy, na blacie, co tam lubimy. Technika dowolna. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy i przekładamy do foremki (właściwie to nawet dwóch foremek) wyłożonej papierem do pieczenia. Albo jeśli mamy silikonową tak jak ja to niczym jej nie wykładamy :) No i znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. I pieczemy 40 minut
Marder&Marder Manufacture
Bagietki z siemieniem lnianym na zakwasie 168soli 1 (nawet może być niecała) łyżeczka suszonych drożdży 4 łyżki siemienia lnianego Siemię możemy na początku wyprażyć trochę na patelni, będzie miało bardziej wyrazisty smak. Ale nawet i bez tego też będzie nieźle. Mieszamy więc ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie formujemy(...)bagietki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Tym razem na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy bagietki olejem, nacinamy skośnie w kilku miejscach na grzbiecie i posypujemy mąką. Pieczemy 25 minut w 210 stopniach. Smacznego! Bagietki trafiają na listę " Na zakwasie i na drożdżach ". --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufacture
Babka cytrynowa (wilgotna) 199aromatyczna, długo zachowuje świeżość i przede wszystkim jest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam(...)cytrynowa i grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam. Składniki: 250 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z dużej cytryny Lukier: sok z cytryny cukier puder Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę
My simple kitchen