milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek 350 ml śmietany 30% sok z połowy cytryny 1/3 szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny do dekoracji polewa czekoladowa Na samym początku(...)ubitych białek dodawać stopniowo cukier i żółtka (cały czas miksując). Pod sam koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180 °C . W międzyczasie truskawki i cukier zmiksować. Masę wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca to powoli wlać do niej rozpuszczoną żelatynę
Ugotowaćwszelakie Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego 280 g powideł śliwkowych 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru z wanilią łyżeczka wanilii bourbon 1,5 szklanki mleka roślinnego ½ szklanki oleju rzepakowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przepis jest na keksówkę o wymiarach(...)mokre składniki. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto piekę przez 50-60 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika, studzę w formie. Smacznego Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniCiasto pomarańczowe Składniki : Biszkopt kawowy jajka- 7 szt cukier -1 szklanka mąka -1 szklanka proszek do pieczenia -1 łyżeczka kakao -2 łyżki Masa budyniowa : sok Kubuś - 900 ml budyń waniliowy - 3 opak bez cukru Pianka śmietankowa : śmietana kremówka 36 % - 1,5 szkl galaretka agrestowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo : wiórki pomarańczowe do posypania(...)ciasta Przygotowanie : Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach 37x25, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Masa budyniowa : Do wysokiego naczynia , wsypać proszek budyniowy, wlać szklankę soku, dokładnie wymieszać
Kuchnia Danusiciasto, następnie dzielimy je na trzy części. W między czasie smarujemy formę tłuszczem i posypujemy wiórkami (ewentualnie zastępujemy papierem do pieczenia). Pierwszą częścią wykładamy blachę, nakładamy warstwę konfitury. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, trzecią pozostawiamy bez zmian – obie wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Po upływie czasu ciasta wyjmujemy i ścieramy je na tarce. Posypujemy(...)konfiturze ciemną kruszonką. Ubijamy białka z cukrem na sztywno i nakładamy na kakaową kruszonkę, posypując kolejną warstwą jasnej kruszonki. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp
Tradycyjna Kuchniamasła (schłodzić) 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki naturalnego kakao Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego 4 jajka 3 białka jaja kurzego 3/4 szklanki cukru 150 g masła 1 (40 g) budyń śmietankowy w proszku bez cukru garść rodzynek (namoczyć) 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo(...)pieczenia, zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta i równomiernie rozłożyć. Delikatnie wyłożyć ser i na wierzchu rozłożyć startą drugą część zamrożonego ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 60 minut. Po upieczeniu przez 10 minut studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić bez
Kuchcik gotujeWyobraźcie sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki... niezły pomysł, co? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się poświęcić :) Można, a nawet trzeba! Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie Przepis na 6-8 porcji Potrzebujemy
Bananowe Poleśrodka. Dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek, skręcamy go i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok.15 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.20 minut. U mnie z parą wodną na "1" stopniu parowania. Gdyby bagietki były bardzo blade, można dołożyć
Smaczne ZdroweBędąc ostatnio na wycieczce w Dolinie Baryczy, a dokładnie tutaj (polecam baaaardzo!) , jadłam idealnego pstrąga. I pewnie dlatego moja miłość do pstrągów przybrała na sile. Tak
gutfutchrupka na zewnątrz, piankowa – ciągliwa wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Bezę można upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce położyć na godzinę przed podaniem. Polecam! Beza Pawłowej z owocami Składniki: białka z 5 jaj 250 g cukru drobnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub balsamicznego Krem: 350 ml śmietany kremowej 30 % 1 cukier(...)średnicy około 23 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i od razu należy zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec przez 1,15. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić bezie zupełnie ostygnąć. Ubić śmietanę żeby była gęsta i puszysta dodając serek mascarpone i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na wystudzoną bezę i rozłożyć
Gotowanie-ukszklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 600 ml mleka 1 żółtko pół szklanki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła dodatkowo 2 op biszkoptów Polewa: 250 g masła 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki(...)sztywną pianę i dodajemy partiami cukier po czym ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i przes sitko dodajemy produkty suche (mąkę kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy na wolniejszych obrotach nmiksera. Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy biszkopt w temperaturze 170'C około 25- 30 minut. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty
Gotowanie jest łatwePisałam tu już kiedyś, że uwielbiam ryby. Pod każdą postacią, ale najchętniej pieczone. W domu moich rodziców jada się ryby wyłącznie w panierce z jajka i bułki tartej, więc postanowiłam przygotować im krajowego pstrąga tęczowego, by spróbowali ryby innej niż zazwyczaj :) A ponieważ ryby zjadam ze skórą, zależało mi, żeby jej nie stracić i by uniknąć przywarcia do papieru, ułożyłam(...)porcje dla dorosłych): 4 wypatroszone pstrągi tęczowe bez głów 4 gałązki kopru ogrodowego 4 gałązki kopru rzymskiego (fenkułu) 4 łodygi selera naciowego (jedna z liśćmi) 10 liści pietruszki naciowej 2 spore gałązki świeżego majeranku cytryna sól pieprz olej Dużą blachę (tę dołączoną do piekarnika od producenta) wyłożyć papierem do pieczenia (folia aluminiowa kiepsko się sprawdza). Zioła dobrze wypłukać
Weekendy w domu i ogrodziestole ląduje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Danie z natury ma pikantną nutę. Pieczenie języka wywołują dwa składniki – sos sriracha, a także konserwowe papryczki jalapeno. Jeśli dostaniecie świeże papryczki jalapeno, niech was nie korci dodawanie ich do tej potrawy. Będzie ona tak ostra, że bez popijania mlekiem między kolejnymi kęsami się nie obejdzie. Do przygotowania naszej potrawy przyda(...)jalapeno – pocięte dowolnie. Całość zalewamy naszym pomidorowym farszem z wołowiną. Na całość sypiemy tarkowany ser cheddar. Całość pieczemy 30 minut. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe. Koszt: 24 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: ok. 50 minut bez marynowania Zapiekanka makaronowa z wołowiną Zapiekanka makaronowa z wołowiną Zapiekanka makaronowa z wołowiną Artykuł Zapiekanka makaronowa z wołowiną pochodzi
Kuchennyviral.plobejrzę, to pieczona feta. No i mi też się jej zachciało. Tylko ja zrobiłam ją w nieco innej wersji, niż ta które króluje teraz w sieci. Swego czasu Beatka z Praktykulinarni pokazywała pieczone warzywa z fetą i sobie pomyślałam: taaaak, to jest to. Przed Wami pyszne i aromatyczne danko, u mnie w wersji bez mięsa, ale spokojnie(...)można dodać też np. kurczaka. Ja idę schłodzić białe wytrawne wino, będzie tu idealnie pasowało, a potem powspominam ostatnie greckie wakacje. Warzywa pieczone z fetą Warzywa pieczone z fetą Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 duży malinowy pomidor garść pomidorków koktajlowych
Kulinarne przygody GatityWARSTWA ŚMIETANKOWA -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -900 ml mleka -6 łyżek cukru -200 g masła lub margaryny WARSTWA CZEKOLADOWA -2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g -800 ml mleka -6 łyżek cukru -150 g masła lub margaryny Czekoladowe ciasto: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę w proszku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanka drobnego cukru 1 cukier waniliowy (całe opakowanie) 5 białek 2 opakowania po 40 g budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) DODATKOWO: 2 słoiki dżemu truskawkowego Łowicz Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy
Gotuj z Mąką