bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1237/3453)

Malinowo- bezowa Chmurka 354

Składniki: Ciasto Kruche: 1,5 szklanki mąki 1-2 jaja 1 cukier wanilinowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masła (125g) 1/4 szklanki cukru pudru jeśli lubimy słodkie dodajmy 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy, odkładamy do lodówki na 0,5 godziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem(...)pergaminem i pieczemy w 120* przez ok 1h jesli widzimy, że dobrze nie wyschła możemy czas wydłużyć. Moja się piekła ok 1,2 godziny a i tak lekka pianka była w środku. Przygotowując to ciasto polecam zacząć właśnie od bezy, żeby sobie wyschła spokojnie i wystygła. Później robimy ciasto kruche i ressztę. Na spód ciasto kruche, malinyw galaretce, masa śmietanowa

Moje Słodkie Piekiełko
Pancakes z jabłkami 145

roztopionego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 jabłka Przygotowanie: Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Makę, mleko, jajka, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i sól umieszczamy w misce i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy pokrojone jabłka. Rozgrzewamy patelnię bez oleju. Nakładamy pancakes na patelnię

Prosto z Kotła
Udka w cytrynach 221

danie przygotujecie w niecałą godzinę. Podczas pieczenia poczujecie niesamowity aromat przypraw i cytryny.  Zapiekane udka są świetnie do odgrzewania, a także sprawdzą się na imprezę wśród grona znajomych. Jeżeli lubicie orientalne smaki to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.     Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,6 kg udek bez kości i skóry 1 czerwona cebula(...)ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę i sparzoną, pokrojoną w półplasterki cytrynę. Całość zapiekać (bez przykrycia) przez około 30-40 minut w 195 °C . Mięso musi delikatnie się przypiec.  Udka przed pieczeniem Udka po pieczeniu Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta

Ugotować
BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy) 245

jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki(...)duże. U mnie z tych proporcji powstaje 6 sztuk. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły. Bułki brokułowe podawać z masłem, smalcem, serem, pieczonymi mięsami jak karczek , klops czy boczek lub pasztet , rożnego rodzaju pastami np. z makreli czy jajeczną

Ola la LCHF
BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy) 236

jajek 100 g mąki kokosowej opcjonalnie 10 g łupin babki jajowatej (jeśli ktoś nie przepada za łuską można pominąć bez zmiany pozostałych składników choć naprawdę kompletnie jej nie czuć) szczypta soli himalajskiej ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego opcjonalnie suszony czosnek, cebula, tymianek czy zioła prowansalskie Brokuł obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki(...)duże. U mnie z tych proporcji powstaje 6 sztuk. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły. Bułki brokułowe podawać z masłem, smalcem, serem, pieczonymi mięsami jak karczek , klops czy boczek lub pasztet , rożnego rodzaju pastami np. z makreli czy jajeczną

Ola la LCHF
Szarlotka z bezą budyniową 186

cukru 3 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 125 g smalcu 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 1500 g jabłek 3/4 szklanki cukru 6 łyżek kaszy manny cynamon … Czytaj dalej Szarlotka z bezą budyniową

gotuj ze mną
kaczka z wiśniami, na nalewce pieczona 195

wkładamy do brytfanki. Dobrze jest dno naczynia wysmarować tłuszczem ( smalcem gęsim lub olejem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, obkładamy kaczkę owocami wiśni, polewamy  kieliszkiem nalewki i przykrywamy brytfankę, piekąc przez(...)kolejne 60 minut. W tym czasie jeszcze dwu, trzykrotnie zaglądamy do brytfanki,   oblewając mięso ptaka sosem  z  pieczenia. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. Następnie kaczkę wyjmujemy z piekarnika, wykładamy  na półmisek, kroimy i podajemy razem z owocami wiśni i odrobiną sosu z pieczenia

Miód i pieprz
CIASTO CZEKOLADOWA CHMURKA 224

czekoladowy. Tak naprawdę to sama czekolada z dodatkiem jajek, bez dodatku jakiejkolwiek mąki, dzięki temu jest ono niebywale lekkie, to taka właśnie czekoladowa chmurka. Przepis na to ciacho znalazłam w książce Nigelli Lawson pt."Nigella gryzie". Polecam Wam z całego serca, jest po prostu nieziemsko pyszne... :-) Piekłam w ciemnej formie o śr.24cm. Składniki na 8-12 porcji: - 250g(...)dokładnie mieszamy, a następnie całą masę czekoladową przekładamy do białek. Całość wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i zapiekamy, ok. 35-40 minut, w temp. 180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu lub do czasu, aż ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny

Smaczne Zdrowe
Tort w kształcie tęczy z bezowymi chmurkami :-) 230

białek  -3 żółtka -4/3 szklanki cukru -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej MASA -5 szklanek mleka -2 żółtka -1 szklanka cukru -3 łyżki mąki -1 cukier waniliowy -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -250g masła lub ,margaryny -dodatkowo barwniki spożywcze minimum 4 kolory PONCZ -1 łyżka(...)łyżce budyniu dokładnie miksujemy-krem gotowy. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę, kakao, proszek Wylewamy do tortownicy,dno ma być wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Zimny biszkopt kroimy na pół, zarówno wzdłuż jak i w poprzek. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Na tacę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
BISZKOPT KAKAOWY 172

Pyszny, leciutki biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie dzięki dobrze ubitym białkom i delikatnemu wymieszaniu piany z mąką. Można upiec go 1-2 dni przed planowanym użyciem i do tego czasu przechowywać pod przykryciem, na kuchennym blacie.  Polecam na wszelkie rodzinne uroczystości. SKŁADNIKI 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej(...)blacie do ocieplenia. Przed samym użyciem białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek. Spód formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Boków niczym nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Białka ubijamy na lekko sztywna pianę. Cały czas miksując dosypujemy po 1 łyżce cukru, kolejną

cool and minty
Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką 119

szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 250 g borówek cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać z proszkiem(...)zagnieść szybko gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 1/3 i 2/3. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny.  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki większy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce na blaszkę. Delikatnie przydusić i wyrównać palcami. Ponakłówać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C

Danka Pichci
Pierożki twarogowe z jabłkami 209

placek. Szklanką wycinamy koła i na każdym umieszczamy plaster jabłka. Sklejamy brzegi i układamy na blasze.  Pieczemy przez ok. 25 minut na średniej półce przy 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 bez.  Pierożki są gotowe kiedy się zarumienią. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Można do wymieszać z odrobiną cynamonu i dopiero posypywać ciastka.  W przypadku(...)zbyt rzadki. Nakładamy po 1 łyżeczce na połowę koła, a na drugiej widelcem zrobić dziurki ( w zupełności wystarczy 1 ukłucie) i dopiero sklejamy. Zapobiegnie to rozklejaniu się pierożków podczas pieczenia. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 279

nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki (bez nóg, ale ze szpikulcem) do tortów tego typu Najpierw musimy upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy oddzielnie. Nie robimy od razu(...)najmniejszą i dosypujemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną (opcjonalnie proszek do pieczenia). Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 25 min. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w blasze na podłogę (z 30-40 cm), by nie opadł. Odstawiamy do ostygnięcia. W taki sposób pieczemy wszystkie trzy biszkopty. Ja na podstawę upiekłam biszkopt w okrągłej formie

Ratunku obiad
Sernik z brzoskwiniami 2 245

Sernik piekę od lat, niekiedy z własnymi modyfikacjami. Smakuje zawsze i jest zjadany szybciutko :)  Dzisiaj upiekłam go bez okazji, bo przecież aby dogodzić najbliższym nie trzeba szukać okazji :)  Dobry sernik nie obejdzie się bez dobrej kawy, u nas zawsze kawa ziarnista , świeżo zaparzona :)  Wam też polecam :)  O d jakiegoś czasu robię zakupy(...)produkty, zdrowa żywność,  masa promocji :) Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 25 dag margaryny Kasia 5 żółtek z dużych jaj Łyżeczka proszku do pieczenia Ser: Kg sera mielonego   15 dag Kasi lub masła 1 jajko 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru Łyżeczka cukru z wanilią Pianka: ¾ szklanki cukru 5 białek ( pozostałe z ciasta

Takie tam pichcenie
Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką 224

mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru trzcinowego 150 g wiórek kokosowych 80 g masła około 2 szklanki wiśni bez pestek Kruszonka: 100 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 20 g płatków migdałowych 20 g mąki krupczatki 20 g mąki migdałowej(...)roztopionego masła 50 g cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę. Dodajemy wanilię i mleko. Mąkę przesiewamy, łączymy ją z kokosem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodajemy

Mania Gotowania