jajkami od razu wiedziałam co zrobię Sernik upieczony na dobrym twarogu z dodatkiem ricotty, na jajkach od szczęśliwych kurek, najlepszy i prosty! Jeden z ulubionych serników mojej znajomej – bez spodu, puszysty i delikatny jak mgiełka. Nie można go zepsuć! Jest pyszny, nie za słodki, taki w sam raz na jesienny wieczór. Polecam do rozmów wieczornych, miłych spotkań(...)niej wyciśnięty sok. Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z masą serową. Masę przekładam do formy. Układam na wierzch talarki gruszki. Sernik piekę przez 60 minut w temp. 175 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Wybieram środkową półkę piekarnika. Gotowy studzę i posypuję cukrem pudrem. Rada: Aby sernik nie opadł można studzić w piekarniku z uchylonym
Zasmakuj Kuchnichętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-) Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha(...)dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 6 żółtek schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki śmietany - plus mąka
SMYKWKUCHNIniedawna drożdży instant. Ciasto robi wrażenie, bo jest bardzo wysokie. Nie spogladam już zazdrosnym okiem na mistrzowskie wypieki z cukiernii, bo sama je potrafię upiec. Ty też upieczesz je bez trudu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w dość wysoką foremkę, przynajmniej 6,5 cm. Zapraszam do przepisu! Składniki na blaszkę 24x28x6,5 cm: 500 g maki orkiszowej 700 2 jajka(...)pieczenia tak, by wypełniło całą formę, pomagając sobie dłońmi i ewentualnie naciągając ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną do ponownego wyrośnięcia. Na podrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć jagody delikatnie wciskając je dłonią w ciasto. Na jagodach rozsypać kruszonkę. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki. Nie przetrzymywać ciasta bez potrzeby dłużej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chałwowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 180 g margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g chałwy waniliowej ok. 500 g borówki amerykańskiej Masa czekoladowa : 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: garść płatków czekoladowych(...)szklanka ma 200 ml Przygotowanie:, Borówkę amerykańską dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić. Ciasto chałwowe - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać
Ciastka - domowe słodkościchleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno-żytni z dodatkiem mąki gryczanej lub zupełnie bez mąki :), to jest mój pierwszy chlebek zrobiony jedynie z mąki żytniej. Jaki jest w smaku? Nam przypomina poczciwego razowca, jakiego jadło się będąc dzieckiem. Jest(...)wilgotny, trochę jakby zakalcowaty. Ma świetną spieczoną skórkę. Dla nas ma bardzo dużą zaletę, można go przygotować wieczorem, w nocy wyrasta, a nad ranem się piecze i na śniadanko mamy świeżutki chlebek. Mi pozostaje tylko wyjęcie z piekarnika i zrobienie z niego kanapeczek. Dodatkową zaletą chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych
moj przepis nachleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno-żytni z dodatkiem mąki gryczanej lub zupełnie bez mąki :), to jest mój pierwszy chlebek zrobiony jedynie z mąki żytniej. Jaki jest w smaku? Nam przypomina poczciwego razowca, jakiego jadło się będąc dzieckiem. Jest(...)wilgotny, trochę jakby zakalcowaty. Ma świetną spieczoną skórkę. Dla nas ma bardzo dużą zaletę, można go przygotować wieczorem, w nocy wyrasta, a nad ranem się piecze i na śniadanko mamy świeżutki chlebek. Mi pozostaje tylko wyjęcie z piekarnika i zrobienie z niego kanapeczek. Dodatkową zaletą chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych
moj przepis nachleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno-żytni z dodatkiem mąki gryczanej lub zupełnie bez mąki :), to jest mój pierwszy chlebek zrobiony jedynie z mąki żytniej. Jaki jest w smaku? Nam przypomina poczciwego razowca, jakiego jadło się będąc dzieckiem. Jest(...)wilgotny, trochę jakby zakalcowaty. Ma świetną spieczoną skórkę. Dla nas ma bardzo dużą zaletę, można go przygotować wieczorem, w nocy wyrasta, a nad ranem się piecze i na śniadanko mamy świeżutki chlebek. Mi pozostaje tylko wyjęcie z piekarnika i zrobienie z niego kanapeczek. Dodatkową zaletą chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych
moj przepis nachwilę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem) lub do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto wyciągamy z lodówki, na spód wysypujemy np. groch lub obciążamy w inny sposób. Pieczemy na środkowym poziomie około 20 minut, do uzyskania złotawego koloru. Wyciągamy z piekarnika, studzimy. Następnie spód smarujemy konfiturą, po czym nakładamy kajmak
Słodkie okruszkiCIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g margaryny 1 jajko 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru MASA SEROWA : 1 kg sera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe MASA MAKOWA : 1/2 część masy makowej z tego przepisu 2 łyżki(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta należy zagnieść lub wyrobić robotem. Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy równomiernie ciasto. Masa serowa- żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy cały ser i dalej mieszamy. Wsypujemy budynie, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę makową wcześniej przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę
Kulinarne Fantazje Mariolichleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno-żytni z dodatkiem mąki gryczanej lub zupełnie bez mąki :), to jest mój pierwszy chlebek zrobiony jedynie z mąki żytniej. Jaki jest w smaku? Nam przypomina poczciwego razowca, jakiego jadło się będąc dzieckiem. Jest(...)wilgotny, trochę jakby zakalcowaty. Ma świetną spieczoną skórkę. Dla nas ma bardzo dużą zaletę, można go przygotować wieczorem, w nocy wyrasta, a nad ranem się piecze i na śniadanko mamy świeżutki chlebek. Mi pozostaje tylko wyjęcie z piekarnika i zrobienie z niego kanapeczek. Dodatkową zaletą chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych
moj przepis nawiele rodzai tego wypieku: szarlotka sypana , szarlotka na kruchym cieście , szarlotka z bezą . Dzisiaj szarlotka jaglana, bezglutenowa, bez jajek, bez nabiału, bez tłuszczu, wegańska. Do tego niesamowicie prosta do przygotowania – poradzą sobie z nią dzieci czy osoby dopiero uczące się gotować i piec. To bardzo specyficzne ciasto, ciekawe i nietypowe ale naprawdę warto je przygotować. Dzięki
Dorota Smakujebył najlepszy sernik, jaki jadłam w tym roku. Serio! Dzięki pieczeniu z parą ma idealną konsystencję, puszystość i lekkość, a przy tym nie jest za słodki, ze smakowitym dodatkiem, jakim są borówki. Bardzo polecam! Najlepszy sernik z borówkami Składniki : spód: 150g ciastek digestives 1 kopiasta łyżka kakao 70g masła 1 łyżka śmietanki Herbatniki zmielić, wymieszać z kakao. Dodać(...)minut. masa serowa: 750g twarogu śmietankowego 150ml śmietanki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 limonka 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 200g borówek amerykańskich Składniki na wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem. Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Oddzielić żółtka od białek. Twaróg przetrzeć przez sito, dodać cukier, śmietankę, żółtka, zmiksować. Z limonki
Obiad gotowySkładniki /ok. 9 sztuk: – 3/4 szklanki mąki orkiszowej – 100 g cukru – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżeczka cynamonu – szczypta soli – 1 jajko – 3 łyżki jogurtu bez laktozy – 50 ml oleju rzepakowego – 1/2 szklanki puree z dyni * – 2 łyżki mocnego kakao Przygotowanie : W jednej misce połączyć mokre składniki (jogurt(...)cynamon, kakao cukier oraz sól). Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Do foremek* na muffinki wykładamy delikatjnie ciasto.Piec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut. *wskazówka W tym przepisie użyłam większych foremek na muffinki niż klasyczne papilotki Tutaj podaje jak zrobić puree z dyni – http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/placuszki-dyniowe/ Artykuł Muffinki
I LOVE LIFEwielkanocnych stołach królują mięsa i pieczenia. Chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem? Pieczeń można podawać na ciepło jak i na zimno zastępując wędliną. Składniki: 1/2 kg łopatki bez kości 20 dkg pieczarek 1 papryka czerwona sól ,pieprz, ostra czerwona papryka, słodka czerwona papryka, majeranek, 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną(...)Paprykę również kroimy w kostkę i smażymy na osobnej patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem z jajkiem. Mięso myjemy, nakłuwamy w dwóch miejscach, posypujemy przyprawami i wkładamy warzywa. Związujemy sznurkiem, Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 2 godz. w 180 stopniach. Smacznego
Podróż w kulinaria