nazywa się Gienek, pszenny to Zdzisiek, a orkiszowy Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon. Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy(...)pracy. Po około 10 godzinach rozgrzewam piekarnik na maksimum grzania, od razu wkładam do zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje
I tu będę miała takie teCzesławy Zarzeckiej i tak go sobie przerabiam na różne sposoby, a w między czasie wyżeram go z kanapką :) Zadziwia mnie! Ten ser oczywiście. Na zimno rewelacja, na ciepło rewelacja, pieczony rewelacja. Nudy, nudy, nudy....... srutututu :) Ale poważnie, genialny produkt i w 100 % naturalny, taki eko :) Żeby nie wyjść na gołosłowną podsyłam Wam dania, w których ten ser występuje w różnych(...)ulubiony rodzaj Bucatini oczywiście włoski z mąki durum. Makaron jest cały w sosie ....... serowym :) Oczywiście Korycińskim, jak widać na obrazku ser również się rozpuszcza i bardzo łatwo i bardzo szybko, jeszcze pietrucha, czosnek i pieprz. Taaa i zasmażka, pamiętacie kabaret OTTO? Ja pamiętam i stąd ta zasmażka, a poważnie to nie zasmażka, bo tam jej nie ma, ale sałatka
Blondynka GotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniemiał takie chwil ę kiedy nagle i niepohamowanie ma ochotę na "coś słodkiego". Problem pojawia się gdy w naszej domowej spiżarce n ie ma zapasów łakoci, ale sami możemy szybko zrobić coś pysznego i smacznego. Przy odrobinie wysiłku będziemy mieli domowe smakołyki, które zadowolą każdego łasucha :). Możemy walczyć z pokusą albo się jej podać. Doskonałą i nspiracj ą mogą(...)czekoladowy łamaniec nie tylko doskonale smakują, ale także nadają się na prezent. Składniki: 2 garście Rodzynki królowej HELIO 1 garść Morele suszone HELIO 1 garść Orzechy pistacje bez łupin i bez soli 100 g Masło szczypta soli 300 g Orzeszki piniowe Jajko 3 łyżki Cukier puder 30 g Cukier migdałowy 100 g Polewy i dekoracje deserowa HELIO
Projekty ze smakiemPrzetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią. Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele
IzaGotujeNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go
W Moim Magicznym DomuNaleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go
W Moim Magicznym DomuJakoś tak się stało, że skończyliśmy w niedzielę kompletnie bez żadnego pomysłu na obiad i z pustą lodówką. Trzeeba było szybko wymyśleć coś ciekawego, ale żeby się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie(...)Intensywnie mieszając, doprowadź ją do wrzenia. Teraz wrzuć z powrotem pulpety. Dorzuć cukinię (powinna puścić trochę wody do tego czasu) i pomidory. Zacznij do dusić na niedużym ogniu. Poszatkuj szybko pęczek koperku (na oko ze trzy łyżki stołowe) i dorzuć do patelni. Jeśli uznasz, że potrawa ma za mało wody, dolej z pół szklanki. Jeśli liczysz na coś więcej
manslogblogtakiej sytuacji np. smażonego ryżu będzie w najlepszym razie trudne, jeśli nie niemożliwe. Dlatego nasz wybór padł na wielokrotnie sprawdzoną sałatkę z mango – powiedzmy, że w tym wypadku bez dodatku avocado. Po trzecie, inne są również użyte żeberka. Zamiast cienkich pasków wykorzystaliśmy ich grubszą i przerośniętą wersję. Lepiej zniosą one warunki panujące na grillu, gdzie potrawa musi być przynajmniej(...)sposób nabrały koloru. Pod koniec dodatkowo podlewamy je częścią pozostałej marynaty. Oprócz cierpliwości cała operacja wymaga więc również nieco wprawy – to zdecydowanie nie jest grillowanie na zasadzie „cokolwiek byle szybko”. Zapewniamy jednak, że efekt końcowy, zarówno w smaku jak i wyglądzie, jest zdecydowanie wart „poświęcenia” Żeberka z grilla 2016-07-31 22:18:53 Wyjątkowe żeberka z grilla
Kulinarna Pokusażeby spędzić czas w domu nadrabiając zaległości. Bardzo lubię sobie ułatwiać życie, więc bardzo polubiłam robienie zakupów przez internet. Pracując na pełen etat pracę kończę przed 16, później szybko do przedszkola, bo o 16 zamykają, następnie mięsny, piekarnia, warzywniak (choć w sezonie większość warzyw mam z ogródka) i już nie mam sił na większe zakupy w markecie. Zazwyczaj(...)zapominam o wodzie destylowanej , czy o soli. Jeszcze to pierwsze łatwo zrozumiem, bo nie znoszę prasowania i staram się wypierać tę znienawidzoną czynność z pamięci, ale sól? Bez niej życie nie miałoby smaku, a dla mnie miłośniczki gotowania (i jedzenia!) jest to naprawdę zaskakujące. Dziś więc będzie na słono. Przedstawiam Wam przepis, który dostałam
Rozpustne gotowanieDzisiaj bez przepisu, ale mam nadzieję, że wpis was zainteresuje. Dostałem taki fajny lniany worek jaki widać powyżej na zdjęciu. A nawet dwa takie worki ;) Służą one, jak łatwo się domyśleć, do przechowywania pieczywa. Pani ze sklepu www.aleworek.pl zapewnia, że ma on same zalety. Że chleb w nim trzymany dłużej trzyma świeżość i że len to w ogóle(...)się lepsze od mojej reklamówki to i tak wygrały przez swój naprawdę ładny wygląd. Akurat dla mnie to ma spore znaczenie, ponieważ nasz śliczny drewniany chlebak ma gustowną szklaną szybkę na przedzie. Przez którą elegancko wszystko widać. I powiem wam szczerze, że chleb owinięty w reklamówkę nawet w najładniejszym chlebaku nie może prezentować się dobrze. Ale już z tym koniec
Marder&Marder Manufactureazurek wielkanocny można bardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc(...)buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować w malakserze. Dodać skórkę i wgnieść w ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto oczywiście można wyrobić ręcznie
SzczyptaSmaQpieczonych ziemniaków. Rozgrzewa i budzi apetyt na kolejny. Pierwszy z kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem. Drugi z kremowym twarożkiem, chutneyem z czerwonych porzeczek i tymiankiem. Trzeci, czwarty ... Na co masz ochotę? Masło, sól, czosnek? Załóż swój ulubiony pulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW Rieska - fiński chleb pieczony(...)najczęściej z mąki jęczmiennej, bez użycia drożdży, w formie płaskich okrągłych placków podobnych do chrupkiego pieczywa. Chleby rieska podawane są najczęściej na ciepło, zaraz po upieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska . Chlebki są pyszne, lekko wilgotne w środku, z chrupiącymi brzegami. Zapach pieczonych wcześniej w ognisku ziemniaków dodał
KUCHARNIAKochani! Dziś ostatni przepis zainspirowany propozycją na nasz konkurs. Kasia ( Make-Life-Green ) przesłała nam pomysł na warzywne brownie 😃 Nie często robimy tego
Candy PandasNadeszła wiosna, a wraz z nią ochota na organizowanie imprez, plenerowych spotkań i innych tego typu eventów. Przy tych okazjach pojawia się odwieczny problem: co dać
Kuchcik gotujewięcej, ale drugiego idzie już raz, dwa. Z przepisu wychodzi ok 25 sporej wielkości rogali. Naprawdę warto raz do roku poświęcić się i przygotować tradycyjne rogale, jedyna wada, zbyt szybko znikają ;). Zapraszam na przepis... Składniki na rozczyn drożdżowy: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 czubate łyżki mąki tortowej 100 ml ciepłego mleka Składniki na ciasto(...)tarce o grubych oczkach i rozłożyć na 2/3 drożdżowego prostokąta, zachowując w koło po każdej stronie ok 2cm wolnego miejsca. Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Szczelnie owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Czynność wałkowania, składania na 3, owijania w folię spożywczą
TrufelkowoKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do
Gar Zdrowia