Odkrywamy sekrety dyni 238urodzenia do starości, wpływa przede wszystkim na czynności jąder. Mężczyźni potrzebują cynku czterokrotnie bardziej niż kobiety. Dzięki niemu wszelkie rany i ranki (pooperacyjne i pourazowe) goją się szybko. Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka. Pestki dyni składają się(...)dyni jest naprawdę sporo. Postanowiłam zgromadzić tu niektóre z nich i opisać pokrótce, żeby przybliżyć wam tajemnice dyni. :) Hokkaido Hokkaido to najpopularniejsza odmiana dyni na naszym rynku, bez problemu znajdziecie ją w każdym warzywniaku. Posiada ona charakterystyczny kształt i ciemnopomarańczową skórkę, którą można jeść. Dynia ta zawiera sporo pestek, jednak jej miąższ jest zwarty, przez
Smiling Shrimp
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 237talerzach tak, żeby owoce nie miały kontaktu z wilgotną ziemią i nie psuły się. W produkcji przemysłowej mało kto o tym myśli, liczy się ilość owoców z krzaka i cena. Szybki zbyt. Dojrzałe dynie trzeba obciąć z 10-15 cm pędu, a następnie wysuszyć na słońcu. Skórka wtedy jaszcze bardziej twardnieje i jeszcze lepiej chroni – opóźnia to utratę wody(...)dojnych krów – dynia podnosi zawartość karotenu w mleku). PURÉE Z DYNI DO SŁOIKÓW Dynię kroimy ostrym nożem na równe kawałki, rozkładamy je na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy w 180⁰C do miękkości – wbity widelec nie powinien mieć oporu. Studzimy, wyskrobujemy miąższ ze skórki i blendujemy – w malakserze, blenderze kielichowym, łapką blendera immersyjnego. Jeśli dynia
Karo in the Kitchen
Książki kucharskie 200koniecznie musi, wydać książkę. Nie wiem dlaczego. Otrzymujemy kwiatki bez ładu i składu, często pisane na siłę i w bardzo krótkim czasie, bo terminy gonią, a ludzie szybko zapominają. Czytanie tego boli. Pomijam potem frustrację autorów, bo blog popularny a książka nie idzie tak, jak sobie autor wymyślił. Bardzo możliwe, że się czepiam, chcę niemożliwego, chcę kreatywności(...)pasta curry. Francesco Padovani „Na zdrowie. Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania zabiera nas w podróż po klasztornych kuchniach i recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia
ladykitchen
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 263pietruszką z karmelizowanym bananem, kokosem, czekoladą i cytryną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 544. Pieczona marchewkowa owsianka na soku pomidorowym z kukurydzą, ricottą, pestkami dyni autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 540. Budyniowa waniliowa owsianka z pomelo, pestkami dyni, czekoladą, skórką cytrynową autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Pieczona owsianka serowa z bananem autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach 324 autorka: navynut | blog: Navynut(...)Pieczone jabłka z płatkami owsianymi, pomarańczą i żurawiną autorka: bastalena | blog: bastalena P... jak pomarańcza. I owsianka do tego. autorka: bastalena | blog: bastalena Cool smoothie autorka: bastalena | blog: bastalena Pieczona owsianka z borówkami autorka: kathi | blog: wyzwania kuchenne Jeszcze trochę świątecznie, chociaż już po Świętach :) autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting Styczniowa Owsianka autorka: Chocolatestoptempting | blog: chocolatestoptempting Na śniadanie...Pieczona Owsianka! autorka
Chocolate Stop Tempting
LEKSYKON BAKALII 232owoców. Od prawieków były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają bowiem dużo cukrów prostych, które szybko fermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone na wagę lub pakowane (z pestką, albo bez). Istnieją trzy grupy odmian daktyli: twarde zawierające dużo skrobi, półtwarde i miękkie(...)uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe ciemne
Ciastka - domowe słodkości
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 278postaciach, utartej na proszek i całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy(...)Świeżą kolendrę należy przechowywać w słoiczku z wodą i nakryć ją woreczkiem, po czym wstawić do lodówki. Korzenie można zamrażać. Nasiona dobrze „trzymają” aromat przez długi czas, zaś proszek szybko traci tę właściwość. KRACHAI- Krachai znany także jako chiński imbir, to zioło kulinarne z południowych Chin i Azji Południowo-Wschodniej. Kłącza przypominają palce wyrastające z kawałka środkowej części. Jest
ClauditteMissCooking
WEDEL - wyniki konkursu z psiukusem w roli głównej :) 158odpowiedzieć... Hmm, sprawdź, jak nie wiesz, bąknęłam... Ano sprawdził, chociaż do dzisiaj nie wiemy skąd wziął zapałki. Chcecie wiedzieć, jak się pali włos anielski? BARDZO SZYBKO!!! Na tyle szybko, że jak płomień poszedł w górę choinki, zdążyłam krzyknąć, choinka się pali, rodzice wpadli do pokoju, a brak gasił pożar dłońmi, klaskając w płomienie... Ogólny popłoch i krzyk(...)muszę wspominać, ze o tym jak się robi perfumy nie miałam pojęcia. Wiedziałam, że potrzebne są zapachy. Mam bardzo lubi zapach bzu. I lipy. Mówiła coś, że lubi świeże zapachy.Poszłam na podwórko szukać zapachów. Zerwałam trochę bzu, liści lipy bo kwiatów już nie było, trochę trawy "z braku laku". W domu odkroiłam sobie kawałek cytryny, żeby było bardziej świeżo
bistro mama
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 217stopni Celsjusza, ponieważ w wyższych temperaturach właściwości miodu się niwelują, miód wtedyjest tylko i wyłącznie źródłem cukrów.Natomiast mleko z miodem i czosnkiem to najlepszy antybiotyk na świecie, a bez czosnku - oprócz właściwości leczniczych posiadarównież właściwości usypiające czy też uspokajające - polecane dla osób z problemami nerwowymi czy ze snem.Stanowi też wspaniałe źródło łatwo przyswajalnej energii (skład: cukry proste(...)łatwia trawienie, działa korzystnie przy problemach z układem trawiennym i żołądkiem. Regeneruje błonę śluzową,przydatny podczas problemów z górnymi drogami oddechowymi. *** MIÓD MALINOWY. Miód o bardzo jasnej barwie, który szybko ulega krystalizacji (miód najszybciej krystalizujący się). Po scukrzeniu staje się prawie śnieżnobiały, ale nadal miękki w strukturze. Ma wspaniały smak i aromat kwiatów malin, nawet lekko malinowy. Można
W kuchni Karmel-itki