bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:406/498)

Sztuka kuchenna: makaroniki 167

szczęśliwą posiadaczką termometru cukierniczego, co oznacza, że stanął przede mną otworem zupełnie nowy świat. Świat bezy włoskiej... (Między innymi.)Sięgnęłam więc po Secrets of macarons Jose Marechala, którą kupiłam już ładnych kilka miesięcy temu. Cała traktuje o makaronikach na bezie włoskiej. Choć sama beza wymaga nieco więcej wysiłku niż tradycyjna, makaroniki na jej bazie przygotować dużo łatwiej - jest stabilniejsza, bardziej(...)minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 80 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki szafranowe 124

Ostatnio witają nas poranne mgły. Choć dzień się później nieco rozjaśnia (na szczęście!), to rano powleczony jest gęstą bielą. Nie widać niemal nic, dobrze, że smycz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku 176

P rzygotowania do świąt ruszyły pełną parą i wszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis

Okiem Blondynki by McBlondi
Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) 218

Już ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy

Chop w kuchni
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 143

gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku(...)uprażyć na patelni, wystudzić, zmielić na kaszkę. Foremki posmarować oliwą (ja użyłam trzech silikonowych o wymiarach 20x11cm), wysypać zmielonym słonecznikiem, napełnić farszem. Foremki wstawić do większej formy napełnionej wodą. Piec 60 minut. Jeśli góra pasztetów zacznie się przypalać można je nakryć folią aluminiową.Po upieczeniu foremki z pasztetem wyjąć z wody, wystudzić, zimne wstawić do lodówki najlepiej na całą

SzczyptaSmaQ
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 153

  Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście

Mała Cukierenka
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 169

  Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście

Mała Cukierenka
Kokosowo-truskawkowa panna cotta z pyłkiem pszczelim i "kawiorem" pomarańczowym na maślano-miodowych ciasteczkach (bez glutenu, 188

Chyba czas na porządny deser, a najlepszy deser jest truskawkowy. Ten, który mam dziś dla Was wcale nie jest trudny, ani bardzo pracochłonny, do zrobienia o

Quinoa Raz!
Dlaczego jem inaczej... 174

Wiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)tego, że mi to smakuje po prostu, ale był moment, gdy zaczęłam się przestawiać na "inne" jedzenie). Dzisiaj pokrótce o kaszy gryczanej i ziemniakach. KASZA GRYCZANA Ugotowana na sypko, bez soli. Jedna z najlepszych polskich kasz. 100 g kaszy to ok: 350 kcal, 13 g białka, 70 g węglowodanów w tym 6 g błonnika (błonnik wspomaga trawienie, zmniejsza indeks

pyszne zdrowości
Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 172

jakieś 300 ml, a gotową zupę zagęścisz troszkę mniej, niż sos, aby zachowała rzadszą konsystencję. Sos korzeniowo - pieczarkowy Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 50 sek Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Ciasto naleśnikowe gryczane (na ok. 10 szt): Składniki 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mleka pełnotłustego lub innego(...)jednolitą masę masło i mąkę, dodaj śmietanę i ponownie połącz składniki dodaj do gorącego wywaru utartą masę i wymieszaj całość do połączenia się składników ubijaczką - rózgą całość zagotuj bez zamykania szybkowaru (wywar powinien zagęścić się,jeśli sos jest za mało gęsty, dodaj więcej utartej mąki z masłem) liście pietruszki wyjmij z wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz

Szybko Szybkowar
BISZKOPTY DLA DZIECI 140

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Ciekawostki kulinarne: kasza jaglana 194

Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa, a to znane było już w neolicie. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w

My Chcemy Jeść
Gnocchi jaglane z palonym masłem – bez jajka i bez glutenu 172

mydeł które są obecne na jej powierzchni i nadają jej nieprzyjemny, gorzki smak. W garnku zagotowujemy wodę z ½ łyżeczki soli i wsypujemy naszykowaną kaszę. Gotujemy ją na malutkim ogniu, bez mieszania, pod lekko uchyloną pokrywka garnka przez 17-20minut. Po tym czasie kaszę ściągamy z ognia, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dajemy jej 10 minut na ‘odpoczynek’. Studzimy kaszę(...)masło z boków i dna patelni żeby za szybko się nie spaliło. Smażymy mieszając do zbrązowienia, do czasu aż zaczną się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 2-3 minut.   W tym momencie wyłączamy gaz pod patelnią i albo zlewamy gorące jak piekło masło do osobnego naczynia, albo zostawiamy je na patelni

Karo in the Kitchen
Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 148

Margarytki , która jak co się zdarza coraz częściej poratowała mnie swoim przepisem. Chleb jest zarąbisty! Zarówno świeży jak i na drugi dzień. Na trzeci nie wiem, bo zjedliśmy go szybko, bo taki był pyszny. Wilgotny, syty. wyrazisty w smaku i oczywiście bardzo zdrowy. Zwykle zaczyn robię na mące, cukrze, drożdżach i wodzie, a tu Asia miesza sobie wodę, ziarna(...)wyrabiać tylko mieszać łyżką. Nie rośnie zbyt długo. W ogóle jest mało wymagający. Tam sobie zamieniłam jeden składnik, ale to nie przeszkodziło aby wyszedł przepyszny. Oczywiście nie obyło się bez akcji typowych dla mnie, takich "Blondynkowych" (Blondynki, nie obrażać się tam, wiecie, że piszę z przymrużeniem oka). Jak w przepisie pisze blacha keksówka, to ma być keksówka. Chciałam zrobić

Blondynka Gotuje
Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 5 przepisów na zdrowe śniadania 179

Dzień dobry! Po wiadomościach na Facebooku i na Instagramie wiem, że śniadania potrafią sprawić Wam problem. Nie zawsze rano jest dużo czasu na pomyślenie o nich

Karo in the Kitchen