bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:414/498)

Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 166

Dzisiejsz ą  tart ę  upiekłam po raz pierwszy i od pierwszego kęsa  zachwyciłam sie jej smakiem. Na pewno będę powtarzała

La grande e la piccola cuoca
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 224

najdokładniejszym połączeniu powyższych składników dodać jajko i w miarę szybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut(...)jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja  termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy serowej sernik przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (minimum na kilka

Symfonia Smaków
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 120

tylko ze względu na okrągłą rocznicę i specjalny program artystyczny przygotowywany dla znakomitej publiczności, wśród której oprócz rodziny zawsze zasiada grono delegatów. Jestem osobą, która zawsze przeżywa, szybko się wzrusza i ma problem ze znalezieniem pełnej paczki chusteczek podczas telewizyjnych melodramatów. Tym razem również się wzruszyłam, szczególnie widząc w oczach Mojej Mamy zadowolenie i dumę ze mnie. Wiedziałam(...)regionem na mapie, podobnie jest w przypadku potraw. W Polsce oprócz przepięknego i rozmaitego folkloru scenicznego mamy również do czynienia z wielką różnorodnością narodowych posiłków. Jednym z najbardziej znanych bez wątpienia są gołąbki, a jednym z najlepszych gołąbki Mojej Mamy. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami Składniki: Gołąbki: ·         1 dość spora główka włoskiej

Moja Mama Gotuje
Cytrynowe muffinki z budyniem 135

małżonka czyli muffinki. Zastanawiałem się jaki wybrać smak i doszedłem do wniosku, że będą to muffinki cytrynowe z przepisu Erica Lanlarda . Co prawda ograniczyłem się do części przepisu (bez bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji to widzę że muszę zaopatrzyć się w kolejną „zabawkę(...)110g masła - 2 jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - kawałeczki kandyzowanej cytryny – według uznania Śmietana na wierzch: - 200g śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - troszkę startej skórki cytryny   Zaczynamy od budyniu gdyż dodajemy go do ciasta

Kuchenne Wariacje
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 233

Pewne jest to, że efekt końcowy jest... pyszny i bezglutenowy (aczkolwiek nie-bezglutenowcy mogą zrobić identycznie wersję zwykłą). Robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Zjada się... szybko, łatwo i przyjemnie. Chce się więcej i chce się częściej. Lepiej chyba być nie może? Tym razem nasza wariacja to nietypowy sernik (z sera, serka mascarpone i śmietany(...)łyżek słodkiego kakao.DODATKOWO:- owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina,WYKONANIE BISZKOPTU:Całe jajka ubić z cukrem. Wymieszać budynie, mąkę, proszek do pieczenia i kakao,Delikatnie zmiksować pianę z jaj z sypkimi składnikami.PIECZENIE: 180 stopni. około 30-40 minut, góra-dół, termoobieg./gotowy będzie gdy odejdzie od foremki/tortownicy. Można zrobić test patyczkiem, nakłuwając na środku i sprawdzając

Wypisz Wymaluj
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 153

łapie mnie stosowny nastrój i potrzebuję pozbyć się nadmiaru energii, zagniatam kilka porcji takiego ciasta na zapas, przechowując je następnie w zamrażalniku (przepis własny TU). Wtedy wykonanie szybkiego obiadu jest banalnie proste i bezproblemowe (inna wariacja w temacie tarty TU). Często stosuję zasadę pod tytułem: tarta na winie - czyli co się nawinie to do tarty! Idealny sposób na wyczyszczenie(...)Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu.  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.  W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.  Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć

Grunt to przepis!
Wpadła gruszka do ... clafoutis. Czekoladowego. I maliny też. 137

kaprysy z anielską cierpliwością (W.! jeśli dawno Ci o tym nie mówiłam, to pamiętaj, że bardzo to doceniam;). Jako pasażerka spełniam się całkowicie. Rozglądam na prawo i lewo. Zapatruję bez końca w horyzont. Jem, piję, słucham muzyki, gestykuluję, rozmawiam (no dobrze - kłócę się też , ale chyba coraz rzadziej...?).  Jednym słowem jestem tak zajęta, że nie wyobrażam sobie(...)kilka minut przed wyjęciem z piekarnika - tak bardziej mi smakują. Deser zapiekać ok. 20 - 30 minut - czas zależy od tego czy pieczecie w jednym naczyniu czy w kilku mniejszych, wtedy masa ścina się szybciej i pieczenia nie trwa dłużej niż 20 minut. Clafoutis jest gotowe, gdy przejdzie pozytywnie test "suchego patyczka":) Ja lubię najbardziej jeszcze ciepłe, skropione (polecam obficie

KUCHARNIA
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 144

Ostatnio czas biegnie szybciej. Może to przez szarość za oknem i wcześnie przychodzącą noc. Kiedy biorę się za obiad, który wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie

W kuchni wieczorem
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1915

ochota na żelki czy czekoladki.   Pisałam wcześniej – każda dieta jest tylko i wyłącznie dla ludzi zdrowych. Słodkie soki powodują bardzo szybkie i gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi i zjawisko rauszu cukrowego, który po szybkim szczycie równie szybko opada. Możecie poczuć się senni nawet jeśli nie cierpicie na cukrzycę.   Dieta oczyszczająca nie jest receptą na odchudzanie . Owszem(...)łodyżkami /25g/ 1 duże jabłko ze skórką, bez gniazda nasiennego /200g/ ½ dużej cytryny, obranej /50g/   SOK NA LUNCH (2h później) 12.00-13.00 4 duże dojrzałe pomidory lub 6 mniejszych, sparzone i obrane /800g/ 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 2 duże łodygi selera /125g/ 1 duża czerwona papryka, ze skórką, bez nasion /250-350g/ ¼ małej czerwonej cebuli /25g

Karo in the Kitchen
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 466

znacie jeszcze jakieś?Pindżur - pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych papryk i bakłażanów dodajemy sos ze świeżych pomidorów, a następnie doprawiamy solą, octem, cukrem i czosnkiem.Kiopoolu - bułgarska pasta przygotowywana z pieczonych zielonych papryk i bakłażanów - zatem od ajwaru różni się kolorem.Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie(...)gęsta turecka pasta przygotowywana na bazie słodkich lub pikantnych czerwonych papryk i soli. Zacuscă - pasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej papryki i siekanej cebuli.Baba ghanoush - arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana, tahini, oliwy i cytryny, popularna w Libanie, Syrii i Egipcie. Przepis na świetny Ajwar wzorowałam się na przepisie z Palce Lizać

Chilli Czosnek i Oliwa
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 198

Następnie dressing w takim słoiczku możecie zapakować wraz z pojemnikiem z sałatką do pracy.  Sałatkę dressingiem polewamy tuż przed podaniem , ponieważ niestety po zetknięciu z sosem liście sałaty szybko więdną. Jak już rozmawiamy o liściach - zadbajcie o to, aby osuszyć liście sałaty po umyciu - czy to w wirówce do sałaty czy też osuszając je ręcznikiem papierowym. To moja(...)pasuje?   Do sałatek na bazie sałaty masłowej, rzymskiej, dębolistnej, lollo Uwielbiam w połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb polski. I historia zakwasu. 140

Pane al forno , chleb pieczony w piecu opalanym drewnem. Te słowa zawsze wymawia się tutaj z pewnym nabożeństwem, choć przecież  są symbolem najprostszego jedzenia. By upiec chleb, Leana wstaje o czwartej rano. Nawet w najgorętsze dni można dostrzec ją, jak maszeruje przez miasteczko, niosąc wysoko na głowie stos gałęzi potrzebnych do rozpalenia piecaPiec Leany znajduje się(...)godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły. Uwaga od Tatter: Należy monitorować ostatnią fermentację

KUCHARNIA
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 90

metoda jest bardzo prosta, polega na odpowiednim zaparzeniu mąki. Powoduje to, że bułki są lekkie i puszyste. Ale o tym później, najpierw nieco dygresji, bo przecież wiecie, że przepis bez dygresji się nie liczy :) Siedzę właśnie teraz w domu, a tu co chwilę Madzia do mnie dzwoni z pracy. No dzwoni i dzwoni i pracować mi nie daje(...)roztopionego masła I dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka na glazurę suszona, sproszkowana papryka i około 90-100 g żółtego sera do posypania Najpierw zatem szybki przepis na "water roux": Do garnka wsypać 50 g mąki pszennej chlebowej i zalać 250 ml zimnej wody. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż substancja zgęstnieje i osiągnie

Marder&Marder Manufacture
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 135

prościzna.   18.12 Dzień 1: Zakwas na barszcz Robi się go 10 minut, ale potem trzeba odczekać minimum tydzień. Za to gotowy zakwas w lodówce się nie psuje zbyt szybko, więc zakwas możemy sobie zrobić nawet w listopadzie i mieć już na zaś. Tak naprawdę barszcz na zakwasie jest tak pyszny, że można go jeść cały(...)najlepszym deserem jest śledzior. Każdy ma swój ulubiony przepis. Od klasycznego z cebulą w oleju, po rolmopsy z suszonymi śliwkami , tatar ze śledzia i śledzie z wódką i cytryną . Bez śledzia nie ma świąt. Przechowujemy nasze śledzie w lodówce (najlepiej zalane olejem) i podajemy na ładnym talerzyku, gdy zabłyśnie pierwsza gwiazdka. 23.12 Dzień 6: Sałatka Jarzynowa Dziś trochę pogotujemy

Ugotowane pozamiatane
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 133

Wakacje . Jak zwykle mijają za szybko. Szczególnie w tym roku, gdy w Danii trafił nam się zaledwie jeden ciepły tydzień w czerwcu, a potem niemal tropikalne upały przez dwa tygodnie w Polsce. Teraz szaro, buro i deszczowo, zupełnie już jesiennie... Ach, nie podoba mi się to wcale! Na szczęście zostały przyjemne wspomnienia, którymi można się rozgrzewać, póki jesień całkowicie(...)się później dobrze spało! Cofając się jeszcze nieco bardziej w czasie, opowiem Wam również o wakacyjnych drożdżówkach. Wybierając się w niebagatelną, bo niemal tysiąckilometrową podróż, nie można się obejść bez łakoci. Upiekłam więc drożdżówki. Połączenie nektarynek z marcepanem znalazłam u Doroty , ale to właściwie wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze