bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:423/498)

Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 168

Dziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z

Cooking Monster
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 229

zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto zachowa swą kruchość i smak. Natomiast jeśli pieczemy tarty, tarteletki i babeczki, czyli spody(...)podniesionymi brzegami - stosujemy metodę pieczenia tzw. na ślepo. Schłodzone i rozwałkowane ciasto wkładamy do delikatnie natłuszczonej foremki i dociskamy do brzegów. Na ciasto wkładamy papier do pieczenia i dociskamy dokładnie do całej powierzchni ciasta. Wsypujemy specjalne kulki ceramiczne lub groch lub ryż i wykładamy do piekarnika/ Takie pieczenie zapobiega spływaniu boków ciasta. Pieczemy około 10 - 15 minut

Ciastka - domowe słodkości
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 170

Bloger Tygodnia gościmy Kamilę Tokarską, autorkę bloga Ugotowane Pozamiatane. Kamila to osoba, która bez opamiętania pochłania książki kulinarne. Korporacyjne – niezbyt smaczne – lunchboxy sprawiły, że pokochała gotowanie. Stała bywalczyni warsztatów, festiwali i konferencji kulinarnych. Poznajcie ją bliżej!   Kamila na swoim blogu kolekcjonuje szybkie i efektowne przepisy. Niektóre smaki sprawiają, że powraca do niezapomnianych wydarzeń ze swojego życia(...)dlaczego akurat taką nazwę wybrałaś?   Lubię formę dokananą. Lubię też, gdy nazwa jest łatwa do zapamiętania i od razu wyraża o czym będzie blog. Moje przepisy są proste, szybkie, ale też efektowne. Początkowo blog miał się nazywać Kwestia Szaleństwa, bo w tamtym czasie lubiłam eksperymenty kulinarne, ale ostatnio złagodniałam. Gotuję sporo klasyków i dań, które pamiętam z dzieciństwa

Ugotowane pozamiatane
Bardzo subiektywnie i po mojemu o Food Bloger Fest II 167

wciąż śpiąca zasiadłam na widowni. Pierwszej prelegentce nie udało się mnie rozbudzić, mimo że była nią Basia Ritz. Litości! Czytać z kartki każdy potrafi. W dodatku tak bezbarwnie i bez polotu. Ok, trochę jej współczułam, bo dostała zadanie, jakie dostała, ale ja na jej miejscu chyba nie zgodziłabym się na tę farsę. Podsumowując: była to nachalna i mdła reklama(...)można było smacznie zjeść i napić się kawki czy herbatki (wiele smaków owocowych na duży plus). Spotkałam też blogerkę kulinarną z mojego miasteczka. Miałyśmy więc okazję porozmawiać o gotowaniu, pieczeniu i nie tylko. Przyznam szczerze, że po blogerach spodziewałam się trochę innego nastawiania. Większość raczej trzymała się w grupkach z osobami, które już wcześniej znała, ale i tak udało

Ratunku obiad
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 180

Wiem – trochę zaniedbuję bloga. Wszystko z powodu nowej diety, na której jestem od 5 września (w chwili pisania – ponad 2 miesiące), na której jem słone przekąski

Proste-przepisy.pl
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 189

końcu swoją, idealną wersję. Zostawiam Wam deser i słowa Nigela. O tym, dlaczego warto dążyć do perfekcji, dlaczego warto zrobić jeden idealny deser, a nie kilka przeciętnych. Słowa oryginalne, bez tłumaczenia. Mnie tak smakują najbardziej. W takim brzmieniu i formie odnajduję esencję tego, co miał na myśli. Esencja - to ważne słowa w tym tekście. Nawet najlepsze tłumaczenie będzie już(...)stock-saturated rice that are the essence of the dish, but the way in which the limpid stock holds those wet grains together on your fork. In a piece of roast pork it is the contrast between the sweet, rich meat, succulent fat and crisp, salty crackling. And in a chocolate brownie it is (for me, at least) the contrast

KUCHARNIA
Dlaczego mięsa nie lubię... 226

Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych(...)zwłaszcza żółtko jest źródłem witaminy B12 (nie ma jej w pokarmach roślinnych), ale więcej tej witaminy znaleźć można w rybach i jajach jest tanie, ale spoko, soczewica też ;) jest szybkie w przygotowaniu i szeroko dostępne  czerwone mięso jest dobrym źródłem żelaza hemowego (jest lepiej przyswajalne niż żelazo zawarte w roślinach), w mięsie białym jest go dużo mniej. Ale zadaj

pyszne zdrowości
Jak smakuje Paryż w weekend 183

cóż za ironia losu - ja w samym środku kulinarnej mekki, w stolicy croissantów o głodzie z zeschniętym croissantem w torbie! W końcu docieram do Rue de Ecoles i szybko odnajduję swój hotel, na rogu dobrze wyglądające Bistro, ale cóż kelner dopiero leniwie rozstawia ratanowe krzesełka.    ©Tour Eiffel – Illuminations – Pierre Bideau Czy można to magiczne miasto zwiedzić(...)próbowałam, ale podróżowanie nim wymaga odwagi, po pierwsze są strasznie ciężkie po drugie ulice Paryża nie należą do spokojnych. Autobus wodny tzw. Batobus to bardzo dobra alternatywa dla szybkiego przemieszczania się między lewym, a prawym brzegiem Sekwany. Bilety kupujemy na dzień lub dwa i korzystamy do woli, wsiadamy i wysiadamy przy wszystkich najważniejszych zabytkach. Metro, hmmm no cóż, najszybszy

Słodki Kompromis
Najważniejsza suknia w życiu kobiety i najprostsze ciasto z truskawkami. Galette 148

Nigdy bym nie pomyślała, że zwariuję na punkcie kiecki.  W ogóle do tego całego ślubnego zamieszania podchodzę z pewnym dystansem i zdrową dozą ironii. Niech

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1520

szpinaku czy natki pietruszki.  Smoothie ze słodkiego ziemniaka  Lunch Na lunch świetne będą beztłuszczowe pieczone frytki z ketchupem. Aby je zrobić wystarczy pokroić ziemniaki na odpowiedni rozmiar, dokładnie osolić i rozłożyć pojedynczo na papierze do pieczenia. Następnie piec je w piekarniku rozgrzanym do 220 st ( temperatura zależy od piekarnika, trzeba trochę popróbować.) Przyznacie, że dieta, na której(...)pewno ją ułatwi:) Pizza ziemniaczana z pomidorami, cebulą i pieczarkami. Kolejną propozycją jest łosoś pieczony z batata, na który przepis znajduje się  tutaj . Wystarczy do marynaty nie dodawać oleju i mamy idealne danie na diecie ziemniaczanej :) Łosoś pieczony z batata z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem. Świetnie się też sprawdzają wszelkie potrawki i gulasze warzywne podane na ziemniakach. Można też

wegujemy
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 171

Sól kuchenna , ta najtańsza, najdrobniejsza, to czysty chlorek sodu, bez żadnych dodatkowych właściwości. Ta sól jest tak bardzo oczyszczona, że dopiero w dalszych procesach dodatkowo się ją wzbogaca jodem, wybiela (tylko i wyłącznie ze względów estetycznych, jakby białe było synonimem ‘najzdrowsze’), dodaje do niej substancje przeciwzbrylające jak niebędące bez wpływu na zdrowie tlenek aluminium i żelazocyjanek(...)szczelnych słoikach lub pojemnikach, bez dostępu wilgoci, żeby zapobiec jej zbrylaniu.   Jako baza do wykonania każdej z nich przyda się dobra jakościowo grubo- lub średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których

Karo in the Kitchen
Supercombo – cytryna w miodzie gryczanym. Lekarstwo ze słoika. Zdrowe z natury! 232

jeśli lasek cynamonu nie podpisano) łatwo go rozpoznać. Mieli się szybko i łatwo, jest kruchy. Cynamon chiński kasja (ech, biedni Chińczycy, znowu co chińszczyzna to złe…) ma bardzo dużą zawartość kumaryny i to nie do końca jest zdrowe. W smaku jest mniej słodki, za to odczuwalnie ostry i piekący, chwilami aż cierpki. Kolor rdzawy, ciemny, podbiegający czerwienią. Samodzielne mielenie(...)przyprawy, miód, i tak do wykończenia składników. Cytryny zaczną puszczać sok, mikstura nie będzie tak gęsta i lejąca w konsystencji jak miód, będzie bardziej płynna. Mieszankę przechowujemy w lodówce – bez uszczerbku dla jej właściwości – do 2 miesięcy.   Jak dawkować? Przy przeziębieniu i grypie używam 2 czubate łyżeczki mieszanki i zalewam ją w kubku 200ml gorącej, ale nie wrzącej

Karo in the Kitchen
Odkrywamy sekrety dyni 172

urodzenia do starości, wpływa przede wszystkim na czynności jąder. Mężczyźni potrzebują cynku czterokrotnie bardziej niż kobiety. Dzięki niemu wszelkie rany i ranki (pooperacyjne i pourazowe) goją się szybko. Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka. Pestki dyni składają się(...)dyni jest naprawdę sporo. Postanowiłam zgromadzić tu niektóre z nich  i opisać pokrótce, żeby przybliżyć wam tajemnice dyni. :)   Hokkaido Hokkaido to najpopularniejsza odmiana dyni na naszym rynku, bez problemu znajdziecie ją w każdym warzywniaku. Posiada ona charakterystyczny kształt i ciemnopomarańczową skórkę, którą można jeść.  Dynia ta zawiera sporo pestek, jednak jej miąższ jest zwarty, przez

Smiling Shrimp
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 187

talerzach tak, żeby owoce nie miały kontaktu z wilgotną ziemią i nie psuły się. W produkcji przemysłowej mało kto o tym myśli, liczy się ilość owoców z krzaka i cena. Szybki zbyt.   Dojrzałe dynie trzeba obciąć z 10-15 cm pędu, a następnie wysuszyć na słońcu. Skórka wtedy jaszcze bardziej twardnieje i jeszcze lepiej chroni – opóźnia to utratę wody(...)dojnych krów – dynia podnosi zawartość karotenu w mleku). PURÉE Z DYNI DO SŁOIKÓW Dynię kroimy ostrym nożem na równe kawałki, rozkładamy je na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy w 180⁰C do miękkości – wbity widelec nie powinien mieć oporu. Studzimy, wyskrobujemy miąższ ze skórki i blendujemy – w malakserze, blenderze kielichowym, łapką blendera immersyjnego. Jeśli dynia

Karo in the Kitchen