oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię(...)użyłam suszonych grzybów . Pamiętajcie, że trzeba je wcześniej namoczyć. Dobrze to zrobić na noc, a na drugi dzień w tej samej wodzie, w której grzyby się moczyły, ugotować je. Bez soli, na wolnym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, około 40 minut do godziny, w zależności od tego, jak duże kawałki grzybów macie. Ja miałam podgrzybki, które zasuszyłam w zeszłym
Karo in the Kitchenpulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni. Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się w kierunku przetworów pomidorowych, które kryją w sobie słodycz i aromat letnich(...)możesz dodać do passaty czosnek, zioła i inne przyprawy, uzyskując w ten sposób gotowy sos do makaronu. Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie kochani! Jesienne jabłka to kolejny uwielbiany przez nas rarytas. Najwspanialsze to te rosnące dziko lub na łonie natury np. na działce. Te kwaśniejsze odmiany w
Symfonia Smakówczasach prekolumbijskich.Przez wieki uzywano nasion chia jako podstawowego pozywienia Indian z poludniowo-zachodniej czesci dzisiejszego Meksyku.Mogli oni spozyc zaledwie 1 lyzke dziennie i maszerowac 24 godziny na dobe bez przerwy.Slowo chia pochodzi od slowa "Chian"co w jezyku nahuatl znaczy oleisty.Sa coraz powszechniej stosowane w Europie.W roku 2009 roku zostaly zatwierdzone przez Unie Europejska jako produkt spozywczy(...)dodatek wyraznie tanszym.Z CZYM TO SIE JE ?To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu- zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chociaż nie lubię kokosu zdecydowałam się, że zrobię tę tartę. Po pierwsze dlatego, że ostatnio zaczęłam się interesować wypiekami wegańskimi, a po drugie dlatego, że spodziewałam
Mania Wypiekaniazaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest wtedy , gdy czekamy(...)Składniki na ser o wadze około 1,2 kg : 10 l mleka każdego byle nie UHT , najlepiej 2,2 % szczypta bakterii termofilnych ( użyłam M ) – kupione w necie , znajdziecie bez problemu podpuszczka cielęca – ja użyłam w proszku 0,5 kg soli 2 l wody 1 chusta serowarska lub pielucha tetrowa termometr forma do sera – ja zrobiłam
Ogrodnik w podróżydzieciaki i nie tylko miały możliwość spróbowania tych pyszności. Składniki na ok. 50 niewielkich sztuk: 115 g masła w temperaturze pokojowej 225 g masła orzechowego (u mnie domowego, tylko bez dodatku cukru i miksowane dłużej, aby konsystencja była rzadsza, niż to, które przygotowuję zwykle) 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki) 95 g cukru trzcinowego (ok. 1/2 szklanki(...)Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam na niej i ciasteczka. I te wycinane i te krojone plastry upiekły się bardzo ładnie zachowując swój kształt. Jakość tych zdjęć pozostawia wiele do życzenia, normalnie było już ciemno, ale musiałam Wam pokazać jak to wszystko wyglądało :) Kiedyś podmienię zdjęcia na lepszejsze :) A właśnie, ciastka piekłam 10-12 minut do lekkiego
Blondynka Gotujearomatyzowania octów? Proces jest równie prosty, co przy nadawaniu smaku oliwie , a nawet prostszy. Ponieważ ocet zapewnia nam kwaśne środowisko, nie musimy tak bać się zakażania bakterią Clostridium botulinum. Bez problemu możemy przygotować sobie ocet ze świeżymi ziołami i czosnkiem, a potem trzymać go w temperaturze pokojowej. Ocet, szczególnie jabłkowy, ma nie tylko zastosowanie kulinarne, ale też właściwości zdrowotne(...)świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz czosnkiem. Drugi, bardziej zakręcony i świąteczny, z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego. Po wymieszaniu takiego octu aromatyzowanego z oliwą i solą otrzymamy bardzo szybki i ciekawy w smaku dressing do sałatki lub marynatę. Ja lubię też dodawać octy do dań na ciepło, szczególnie zawierających pomidory. Przygotowałam także trzeci ocet metodą, nazwijmy, ekspresową
Chilli Czosnek i OliwaWiele razy mówiliście nam, że lubicie proste przepisy. Takie, do których nie potrzeba wymyślnych składników. Takie, które każdy bez problemu zrobi. Zatem dzisiaj coś naprawdę prostego. Grzanki. Idealne np. do różnych zup-kremów. A przy okazji można zrobić recykling starego chleba, zamiast go wyrzucać. Ale najpierw pewna historia... Długa, ale zdecydowanie warto przeczytać. "Zima idzie, a ja w starych(...)szkoda i odkładam do kosza na śmieci na przystanku delikatnie, bo je chciałem wyjąć jak Cejrowski pójdzie. Stoję na śniegu w samych skarpetkach, nogi aż pieką od zimna, autobus powoli nadjeżdża, chciałem szybko buty złapać i wskoczyć do środka, ale jak się rzuciłem do śmietnika to Wojciech mi zagrodził drogę i powiedział, żebym miał trochę godności. Wsiadłem bosy
Marder&Marder ManufactureChyba odnalazłam idealny przepis na bułki drożdżowe Cieszy mnie to niesamowicie ponieważ do tej pory, oprócz szybkich brioszek, drożdżowe nie za bardzo mi wychodziły. Tymczasem spodobało
Relaxtimezapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy w XV i XVI wieku wraz z wyprawami do Nowego Świata. Początkowo były(...)śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala od światła w szczelnych pojemnikach. Ma słodki aromat i korzenny lekko pikantny smak. Oprócz pięknego zapachu nadaje też ciastom
Ciastka - domowe słodkościPotwornie kaloryczne, potwornie słodkie, potwornie wciągające! Ciasto Maxi King, robione na wzór popularnej słodkiej przekąski, to rozkosz dla podniebienia:) Jeśli jesteś zapalonym miłośnikiem wszystkiego co słodkie
Słodko-Słony Świat Ilonywłaśnie zamierzamy kichnąć. Pełna panika. Chciałam napisać posta bezmięsnego całkowicie, takiego proekologicznego, pełnego zdrowia i szczęśliwych kur oraz krów bez depresji. Jednak czuje się dziwnie pisząc takie posty jako zadeklarowany mięsożerca. Czuję się jak pyszny sos z pieczeni w misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie(...)zachowanie niektórych wola o pomstę do nieba. Do kuchni bezmięsnej przekonują mnie moi znajomi, którzy o swojej kuchni mówią pysznie i z pasją. Nie wtrącają co chwila raka, piekła dla mięsożerców, wszelkich chorób, plag egipskich i innych atrakcji związanych z konsumpcją mięsa. Odnoszę wrażenie, że bycie weganem jest cool i trendy. Znajomi podziwiają, a tymczasem w skrytości lodówki wpierdzielają parówki
ladykitchenSierra Foothills. W latach 90 uprawiana przez nich winorośl została uznana za jedną z dziesięciu najlepszych w Kalifornii. Kiedy ich dzieci dorosły - trzech synów i córka, rodzinny biznes bardzo szybko zaczął się rozwijać. Rodzina Kautz zaczęła produkować swoje wina Ironstone pod koniec lat 80. Nazwa pochodzi od kamieni zawierających żelazo, które występują w dużych ilościach na terenie winnicy. Degustacja(...)wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie
królestwo garówBaba się uparła, że nie będzie kupować gotowych mieszanek do pieczenia chleba bezglutenowego. Baba dobre pięć razy poległa i wcinała twarde podeszwy. Za to bezglutenowe
gutfut