bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:413/498)

Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 187

Przez jakiś czas w tygodniu nie jadaliśmy razem śniadań; teraz, mimo, że razem wstajemy, ja zaraz po przebudzeniu nie potrafię wmusić w siebie nic poza herbatą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarpane lasagne z kurczakiem, boczkiem i jarmużem 163

Niedziela to praktycznie jedyny dzień w tygodniu, kiedy możemy wszyscy zjeść obiad przy wspólnym stole. Staram się zawsze zrobić obiad, który wymaga trochę większego nakładu pracy

codojedzenia
Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen 175

W tym roku nie mam czasu na przygotowywanie świątecznych smakołyków. W listopadzie tyle pracowałam, że po powrocie do domu nie miałam już siły. Teraz już półtora

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie męcz się: 6 propozycji na ciasto bez pieczenia na Święta i nie tylko! 7480

którzy szukają alternatywy lub po prostu innego dodatku do tradycyjnych ciast lub po prostu nie lubią makowców, albo mają zajęty piekarnik jakąś inna potrawą przygotowałam krótkie zestawienie ciast bez pieczenia. Każde z nich ma inny walor smakowy i oparty jest na innych składnikach, tak żeby każdy z was mógł wybrać coś dla siebie. Żeby nie męczyć was czytaniem(...)sernik na zimno czyli nie trzeba go piec, ale coś za coś. Piec nie trzeba, ale trzeba użyć żelatyny. Wiem, że nie każdy ma do żelatyny dobre podejście To był akurat mój pierwszy sernik na zimno i wyszedł rewelacyjnie, dlatego serdecznie polecam. Przepis znajdziecie TUTAJ PRZEKŁADANIEC CHAŁWOWY NA HERBATNIKACH Ciasto chałwowe do pieczenia Nie mogło tutaj zabraknąć jednego

Relaxtime
Grissini z solą i nasionami 158

Sardynii, tak bardzo w nich gustował, że nawet będąc na przedstawieniach w Teatro Regio, żuł je dla rozrywki.Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można nie wspomnieć o Napoleonie Bonaparte, w który na początku XIX wieku(...)przesuwając palce do dwóch końców paska. Rozciągnięty pasek obsyp nasionami (lekko dociśnij nasiona, bo będą po upieczeniu odpadać), albo solą i połóż w poprzek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie przjmuj się, że paski są nieregularne i grube - właśnie robisz rubata. Jeśli chcesz robić stirati, to nie rozciągaj, ale uformuj cienki wałek o długości blachy.Nagrzej piekarnik

Grahamka, weka i kajzerka
SZYBKIE ROGALIKI MAGDY 1354

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Truskawkowy deser z kremem z białej czekolady 112

Deser, który powstał gdy myślałam nad tym jakby tu wykorzystać serek homogenizowany, który zalegał w lodówce, a którego termin przydatności do spożycia dobiegał końca. No i

Opowieści z piekarnika
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 150

Właśnie mija rok odkąd zaczęłam prowadzić bloga.Aż sama w to nie mogę uwierzyć,niesamowicie szybko płynie ten czas.Ten post jest 125 - tyle udało  mi się napisać przez okrągły rok.   Chciałam podziękować wszystkim,którzy odwiedzają mojego bloga,mam nadzieję,że przepisy z których korzystacie na dobre zagoszczą w Waszych domach.Daliście mi przez ten rok mnóstwo radości(...)masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć  masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min. 125 g cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli,stopniowo

Niespełnione zdolności kulinarne
Mleko migdałowe. Poznaj moc migdałów 198

klopoty z nadwaga lub po prostu dbajacych o szczupla sylwetkeneutralizuja przykre objawy zgagiwzmacniaja laktacjeNalezy jednak pamietac,ze ich dobroczynny wplyw na zdrowie zniknie,jesli zostana poddane obrobce termicznej (gotowanie,pieczenie,prazenie).W wysokiej temperaturze wchodzace w ich sklad nienasycone kwasy tluszczowe przeksztalcaja sie w tluszcze TRANS,ktore dzialaja w organizmie jak wolne rodniki i sa przyczyna wielu chorob (sprzyjaja(...)lecz przemyslowo przetworzonym.Dlatego kupujac migdaly najlepiej wybierac te pochodzace z Hiszpanii i Wloch.JAK OBIERAC ?Prawidlowo obiera sie migdaly" na zimno"( po 8-10 godz moczenia w zimnej wodzie),czyli bez namaczania we wrzatku.Dlatego,poniewaz zawarte w migdalach witaminy i mineraly i enzymy ulegaja uszkodzeniu w wysokiej temperaturze.PRODUKCJA DOMOWEGO MLEKA MIGDALOWEGOjest niezwykle prosta.Samo mleko jest bardzo delikatne i subtelne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wołowina po burgundzku 159

Wołowina po burgundzku jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem. Niech Was nie zraża czas jego przygotowania, gdyż w sumie najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie

Kuchcik gotuje
Czekoladowa rolada 156

Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z

Moja Delicja
PIERNIK LEBKUCHEN 151

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Jabłecznik na zimno 325

odlanego po gotowaniu jabłek lub soku jabłkowego opcjonalnie 1 łyżka cukru Wykonanie: BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - piekarnik nastawić na 170-180 stopni - białka oddzielić od żółtek - białka ubić w czystym, najlepiej szklanym naczyniu, na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodawać partiami cukier(...)małymi porcjami (najlepiej po jednej łyżce) mąkę, mieszać delikatnie, zagarniając masę od spodu do góry - masę na biszkopt od razu przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka - biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku - po ostygnięciu biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem, odkleić papier

Smakołyki Bereniki
Kruchość i pestki. 158

PESTEK DYNI 1 szklanka cukru 3-4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli morskiej 3/4 szklanki pestek dyni Przygotować dużą tacę lub blachę do pieczenia. Rozłożyć na niej arkusz papieru do pieczenia - najlepiej krawędzie papieru przylepić taśmą klejącą do blachy, co zapobiegnie jego przesuwaniu się. Na tak przygotowanej powierzchni rozsypać pestki dyni - rozłożyć je równomiernie, tak by tworzyły(...)zapobiec jego przypaleniu można delikatnie poruszać rondlem.  Gdy całość cukru się rozpuści i osiągnie kolor bursztynowy, rondel zdjąć z ognia i szybkim ruchem rozlać karmel na rozsypanych pestkach dyni. Należy to robić dość prędko, gdyż karmel szybko zastyga. Na rozlany karmel nałożyć drugi arkusz papieru i przy pomocy wałka rozprowadzić równomiernie, tak, by równą i cienką warstwą pokrył

KUCHARNIA
CIASTECZKA FIT IDEALNE 157

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie