bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:404/498)

Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 165

Ostatnio czas biegnie szybciej. Może to przez szarość za oknem i wcześnie przychodzącą noc. Kiedy biorę się za obiad, który wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie

W kuchni wieczorem
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1934

ochota na żelki czy czekoladki.   Pisałam wcześniej – każda dieta jest tylko i wyłącznie dla ludzi zdrowych. Słodkie soki powodują bardzo szybkie i gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi i zjawisko rauszu cukrowego, który po szybkim szczycie równie szybko opada. Możecie poczuć się senni nawet jeśli nie cierpicie na cukrzycę.   Dieta oczyszczająca nie jest receptą na odchudzanie . Owszem(...)łodyżkami /25g/ 1 duże jabłko ze skórką, bez gniazda nasiennego /200g/ ½ dużej cytryny, obranej /50g/   SOK NA LUNCH (2h później) 12.00-13.00 4 duże dojrzałe pomidory lub 6 mniejszych, sparzone i obrane /800g/ 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 2 duże łodygi selera /125g/ 1 duża czerwona papryka, ze skórką, bez nasion /250-350g/ ¼ małej czerwonej cebuli /25g

Karo in the Kitchen
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 491

znacie jeszcze jakieś?Pindżur - pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych papryk i bakłażanów dodajemy sos ze świeżych pomidorów, a następnie doprawiamy solą, octem, cukrem i czosnkiem.Kiopoolu - bułgarska pasta przygotowywana z pieczonych zielonych papryk i bakłażanów - zatem od ajwaru różni się kolorem.Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie(...)gęsta turecka pasta przygotowywana na bazie słodkich lub pikantnych czerwonych papryk i soli. Zacuscă - pasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej papryki i siekanej cebuli.Baba ghanoush - arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana, tahini, oliwy i cytryny, popularna w Libanie, Syrii i Egipcie. Przepis na świetny Ajwar wzorowałam się na przepisie z Palce Lizać

Chilli Czosnek i Oliwa
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 214

Następnie dressing w takim słoiczku możecie zapakować wraz z pojemnikiem z sałatką do pracy.  Sałatkę dressingiem polewamy tuż przed podaniem , ponieważ niestety po zetknięciu z sosem liście sałaty szybko więdną. Jak już rozmawiamy o liściach - zadbajcie o to, aby osuszyć liście sałaty po umyciu - czy to w wirówce do sałaty czy też osuszając je ręcznikiem papierowym. To moja(...)pasuje?   Do sałatek na bazie sałaty masłowej, rzymskiej, dębolistnej, lollo Uwielbiam w połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb polski. I historia zakwasu. 153

Pane al forno , chleb pieczony w piecu opalanym drewnem. Te słowa zawsze wymawia się tutaj z pewnym nabożeństwem, choć przecież  są symbolem najprostszego jedzenia. By upiec chleb, Leana wstaje o czwartej rano. Nawet w najgorętsze dni można dostrzec ją, jak maszeruje przez miasteczko, niosąc wysoko na głowie stos gałęzi potrzebnych do rozpalenia piecaPiec Leany znajduje się(...)godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły. Uwaga od Tatter: Należy monitorować ostatnią fermentację

KUCHARNIA
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 119

metoda jest bardzo prosta, polega na odpowiednim zaparzeniu mąki. Powoduje to, że bułki są lekkie i puszyste. Ale o tym później, najpierw nieco dygresji, bo przecież wiecie, że przepis bez dygresji się nie liczy :) Siedzę właśnie teraz w domu, a tu co chwilę Madzia do mnie dzwoni z pracy. No dzwoni i dzwoni i pracować mi nie daje(...)roztopionego masła I dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka na glazurę suszona, sproszkowana papryka i około 90-100 g żółtego sera do posypania Najpierw zatem szybki przepis na "water roux": Do garnka wsypać 50 g mąki pszennej chlebowej i zalać 250 ml zimnej wody. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż substancja zgęstnieje i osiągnie

Marder&Marder Manufacture
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 156

prościzna.   18.12 Dzień 1: Zakwas na barszcz Robi się go 10 minut, ale potem trzeba odczekać minimum tydzień. Za to gotowy zakwas w lodówce się nie psuje zbyt szybko, więc zakwas możemy sobie zrobić nawet w listopadzie i mieć już na zaś. Tak naprawdę barszcz na zakwasie jest tak pyszny, że można go jeść cały(...)najlepszym deserem jest śledzior. Każdy ma swój ulubiony przepis. Od klasycznego z cebulą w oleju, po rolmopsy z suszonymi śliwkami , tatar ze śledzia i śledzie z wódką i cytryną . Bez śledzia nie ma świąt. Przechowujemy nasze śledzie w lodówce (najlepiej zalane olejem) i podajemy na ładnym talerzyku, gdy zabłyśnie pierwsza gwiazdka. 23.12 Dzień 6: Sałatka Jarzynowa Dziś trochę pogotujemy

Ugotowane pozamiatane
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 153

Wakacje . Jak zwykle mijają za szybko. Szczególnie w tym roku, gdy w Danii trafił nam się zaledwie jeden ciepły tydzień w czerwcu, a potem niemal tropikalne upały przez dwa tygodnie w Polsce. Teraz szaro, buro i deszczowo, zupełnie już jesiennie... Ach, nie podoba mi się to wcale! Na szczęście zostały przyjemne wspomnienia, którymi można się rozgrzewać, póki jesień całkowicie(...)się później dobrze spało! Cofając się jeszcze nieco bardziej w czasie, opowiem Wam również o wakacyjnych drożdżówkach. Wybierając się w niebagatelną, bo niemal tysiąckilometrową podróż, nie można się obejść bez łakoci. Upiekłam więc drożdżówki. Połączenie nektarynek z marcepanem znalazłam u Doroty , ale to właściwie wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 204

   Do przepisu na tradycyjną babkę gotowaną dołączam przepis na moją nową babkę, w mniejszej formie. To taka babeczka idealna na weekend. Dwa dni i

Smaczne Zdrowe
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 161

Dziś zapraszam Was na nietypowy wypiek. Dlaczego nietypowy? Bo mój domowy chleb zawiera w składzie pyszny ryż. Przyznam Wam szczerze, że przepis ten powstał ładnych kilka

Słodkie okruszki
Falafel – kotlety z ciecierzycy 197

To na pewno najbardziej znany wegański fast food. Falafele. Chrupiące i przypieczone z wierzchu. Miękkie i zielone w środku. Kotlety z ciecierzycy to pyszna opcja lunchowa

Karo in the Kitchen
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 236

uniwersalną (dodałyśmy więcej mąki, ale wyszły pyszne). Wersja bezglutenowa najlepsza jest na świeżo. Bardzo szybko czerstwieją, ale to im nie przeszkadza. OPONKI są rewelacyjne. Nie jest to przejaw próżności z naszej strony, a obiektywna ocena sytuacji nie tylko na podstawie własnych odczuć. Znikają bardzo szybko. Są delikatne i mięsiste. Oczywiście wersja tradycyjna leciutko różni się od tej bezglutenowej(...)czatem , więc wszystkiego można się dowiedzieć, o wszystko dopytać. Istnieje też opcja tworzenia listy zakupów "na potem". Nie trzeba od razu klepać zamówienia. Reasumując polecamy ! Szybko, sprawnie i przyjemnie. Bez stania w kolejkach. Bez użerania się w kasie. Bez wyprawy na zakupy. Swoją drogą... czy tylko my mamy niezwykłego pecha do 'tradycyjnych' zakupów? Ilekroć jedziemy

Wypisz Wymaluj
Idealny bigos 266

bigos idealny. Oczywiście to subiektywna opinia. Dla mnie jest zdecydowanie najlepszy. Nie jest to tradycyjny bigos staropolski – ten robiony jest wyłącznie z kiszonej kapusty i bez dodatku koncentratu. Jednak moja wersja smakuje mi najbardziej ze wszystkich – jest tu wino, śliwki, suszone grzyby, majeranek i kiełbasa z dziczyzny – wszystko to składa się na wyjątkowy aromat i smak(...)białej kapusty 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 jagody jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Poezja smaku
Mazurek bakaliowy wg Aleex 143

bardzo podobała. Książkę wzięłam, zaczęłam czytać i już po kilku kartkach zaczęłam przypominać sobie głównych bohaterów. Wkrótce przyszło olśnienie! Przecież to TA Camila Lackberg! Pochłonęłam jej nową powieść bardzo szybko. Nie każdy może zachwycać się jej stylem pisania. Ja bardzo lubię tę wielowątkowość, która, pozornie ze sobą nie powiązana, łączy się nagle w zupełnie oczywisty sposób. Lubię także(...)godzinę. 3. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Prosto do formy zetrzeć na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto Ciastem wylepić spód formy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 4. Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 minut na złoty

W mojej kuchni
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 225

szparagami i dresingiem. b) szparagi zielone , szparagi myjemy, obieramy i kroimy i grillujemy c) dresing z kwiatów czarnego bzu ( kwiaty czarnego bzu ,syrop z czarnego bzu , ocet z czarnego bzu , oliwa ,cytryna ,chilli ,sól ) ; wiaty obieramy do miski, zalewamy octem na 5 minut, po czym dodajemy syrop, oliwę, sok z cytryny, drobno posiekane chilli, mieszamy, lekko doprawiamy solą i pieprzem(...)łączymy z bryndzą i pesto z czosnku niedźwiedziego . g) Cykoria pieczona z miodem i cytryną (cykoria ,miód ,cytryna, oliwa z oliwek ,sól, pieprz) Cykorię oczyszczamy z wierzchnich listków, kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. 3. Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi

upichcona
Czeskie kino, jednorazowe łyżeczki i ziarenka z Caffe Greco. Karmelisu. 238

się przyda, tyle łyżeczek.  - Uważaj! To nie są zwykłe łyżeczki. To łyżeczki z plastiku. Lekkie, giętkie, elastyczne. To łyżeczki wynalezione przez enerdowskich naukowców, wiecie! (tu znacząca scena bez słów, za to z wielce wymownym obrazem) - Mówiłam żeby były do sernika na zimno. Nie nadają się do gorącej kawy. " Jednym z moich ulubionych czeskich filmów jest obraz "Pod wspólnym(...)obejrzenia obrazu stawia zobaczenie kilku początkowych reklam - warto to zrobić, bo scena, jak i cały film, naprawdę są tego warte ).  Do mojego deseru też podałam jednorazowe łyżeczki, które szybko się topią. W przeciwieństwie do "pierwowzoru" nie są jednak elastyczne i giętkie, ale kruche i odlane z najlepszej jakości szwajcarskiej czekolady. Znacie już moją słabość do kuchennych gadżetów

KUCHARNIA