robię i chętnie do tego wracam - tak jak do pieczenia. Może praca mnie tak nie relaksuje, jak godziny spędzone w kuchni - no ale bez przesady! To w końcu praca :) A jeżeli chodzi o pieczenie - hmm, powiem Wam, że strasznie nie lubię tradycyjnych tortów. Nie dlatego, że są nie smaczne czy coś, po prostu są według mnie nudne(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy jednakowe koła, które posłużą nam za blaty do tortu. U mnie 6 sztuk.Ciasto ptysiowe pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez 20 minut - moje blaty były tylko 14', dlatego wspomnę, że gdy będą przybierać złotawy kolor, to znak, że już nadszedł ich czas. Ponieważ czas ich pieczenia zależny jest mimo wszystko
Słodkie Przyjemnościzabieganym tygodniu lub też ten leniwy weekendowy ;). Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu więc poradzi sobie z nim każdy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową (2 porcje) Składniki na kurczaka: 2 duże, piersi z kurczaka bez skóry i bez kości mąka do posypania 2 średnie jajka, roztrzepane(...)szpinaku, umytych 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki ½ łyżeczki suszonego chilli w płatkach Składniki na salsę: 3 duże pomidory, pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki czarnych lub zielonych oliwek, bez pestek i pokrojonych w plasterki 5 świeżych liści bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: W celu przygotowania salsy, wymieszaj pomidory oliwki i bazylię w dużej misce
karmelowyŚwięta bez kotletów grzybowych to nie Święta! W moim domu to pozycja obowiązkowa. Kotlety z tego przepisu są niezwykle smaczne i aromatyczne. A sos z gotowania suszonych grzybów to dopiero poezja - w połączeniu z kotlecikami tworzy pełnię smaków leśnych. Do moich kotletów dodałam świeżych ziół, które według mnie delikatnie wzbogacają aromat potrawy(...)Jeśli wolisz smak czysto grzybowy, po prostu je pomiń. Kotlety grzybowe ozdobione smażoną pieczarką i sosem grzybowym. Gotowane suszone grzyby Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 5 (3 kotlecików na porcję) JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Kotlety grzybowe Składniki 40 g suszonych grzybów (ja użyłam borowiki szlachetne), ugotuj
Szybko SzybkowarJestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Myślisz sobie - zrobię ciasto ! Ale takie na szybko, łatwe, kilka składników i gotowe. Brownie pasuje idealnie. Nie dość, że spełnia Twoje oczekiwania, co do łatwości i szybkości przygotowania, to jeszcze smakuje cudownie...bo jest z czekoladą ! Czekoladę rozpuszczasz, jajka ubijasz, odmierzasz mąkę... Tu miseczka, tam łyżeczka...trzepaczka, szpatułka... Ups ! Tego bałaganu nie było w planach. Niestety wypieki mają(...)mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut. Brownie podawać z sosem malinowym, owocami, bitą śmietaną, lodami ...lub zajadać samo, bez dodatków. Smacznego ! * post sponsorowany
kolorowotorcikowomiałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber , ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia. I znalazł się na samym początku tej listy. Co tu będę krył - połączenie sera pleśniowego z kminkiem, a następnie umieszczenie tego w chlebie, działa zniewalająco i uzależniająco, co widać na jednym z umieszczonych poniżej zdjęć(...)Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw blachę z chlebem. Piecz chleb 10 minut, a następnie wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę do 220 °C, i kontynuuj pieczenie przez dalsze 30 minut. Po upieczeniu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika na 10 minut, po których wyjmij chleb i całkowicie go ostudź na kratce
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj zajęcia miałam krótko, zleciały szybko i przyjemnie. Oj, gdyby każdy dzień na uczelni wyglądał jak ten to mogłabym studiować całe życie. Żartuję oczywiście, lecz
Be Fit Be Strongjogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh(...)więcej niż szklanka gotowej mieszanki – przechowujemy ją w szczelnie zamykanym słoiku, bez dostępu światła, powietrza i wilgoci, w chłodnym miejscu kuchni do 3 miesięcy – powyżej tego czasu tłuszcz w orzechach może zacząć się starzeć, czyli jełczeć, a cała mieszanka nabierze nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Założę się że szybko ją wykorzystacie a wtedy nic nie stoi na przeszkodzie żeby dorobić
Karo in the KitchenOstatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo(...)miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka). Z ciasta uformować kulę
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł na ten krem z batata zrodził się z przypadku. W domu były dwa bataty, które miałam gotować do dziecięcej zupki (przy następnym gotowaniu też ją
Kolorowy PrzepisownikOd tygodnia czuję łamanie w kościach, mam zapchany nos i boli mnie gardła. O tak sezon przeziębień już się rozpoczął. W sumie taka gwałtowna zmiana
Szybko Tanio SmacznieNie odchudzam się na siłę, jem zróżnicowanie – raz lekko i zdrowo, a raz grzeszę po całości. Czasami tylko jęknę przed szafą wciskając na tyłek jeansy i
Karo in the KitchenMakaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle
My Chcemy Jeśćmocno mąką papieru do pieczenia i przykryjcie garnkiem lub miską na kolejne 2 godziny, żeby odpoczęło po formowaniu i znowu widocznie podrosło. Po półtorej godzinie od uformowania chleba nastawcie piekarnik na 220⁰C. Blachę do pieczenia ustawcie na 2 półce od dołu. Zagrzejcie na niej w czasie nagrzewania piekarnika naczynie w którym będziecie piec chleb- czy to gęsiarka(...)ważne żeby było z pokrywką. W tym sposobie pieczenia to właśnie mocno nagrzane naczynie wytworzy nam na chlebie skórkę. Gdy piekarnik już będzie mocno nagrzany na wymaganą temperaturę, dajcie mu przynajmniej przez 10 minut na niej popracować. Chleb przekładamy do naczynia (nie wyjmując naczynia z piekarnika) szybko ale delikatnie. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut
Karo in the Kitchen