bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:392/498)

Hummus od podstaw – jak gotować ciecierzycę 273

różnym jelitowym sensacjom, z których znane są rośliny strączkowe.   Soda sprawia, że woda nabiera właściwości alkalicznych (zasadowych). To z kolei skutkuje tym, że ziarna szybko miękną, bardzo szybko pękają i spadają ich skórki – przy odcedzaniu łatwo się ich pozbyć, a sama ciecierzyca po zmiksowaniu staje się lekka, gładka i puszysta – zdecydowanie łatwiej strawna i mniej problematyczna(...)suszonymi pomidorami , ziarnami prażonej ciecierzycy, orzeszkami ziemnymi, sezamem, za’atarem, ziołami… My zjedliśmy z chlebkami naan – resztę na drugi dzień lekko wzmocniłam czosnkiem i podałam jako uzupełnienie do pieczonych batatów i świeżych warzyw. PS.: Przepisy na hummus są wszędzie, jak blogosfera długa i szeroka. U Jadłonomii i Agnieszki Kręglickiej też przeczytacie o sodzie. Nie ma w tym nic odkrywczego

Karo in the Kitchen
Ptysie orkiszowe (bez masła) z musem śliwkowym 180

oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego cukru Mus śliwkowy: 35 dag śliwek (waga bez pestek) 1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne) 330 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1 śmietan-fix (można pominąć) 1/3 szkl cukru pudru  Dodatkowo : 100 g czekolady garść orzechów arachidowych(...)szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek o wielkości ok 2-3 cm, w sporych odległościach od siebie (u mnie kółeczka były ciut większe tak ok. 3-4 cm i wyszło 2 blachy po 16 ptysiów). 3. Piec do zrumienienia ok 20-30 minut (w zależności od wielkości ptysiów

Kto ugości moich gości?
Słodko kwaśna tarta jaglana z kiwi 132

Zauważyłam, że poprzedni przepis wzbudził niemałe zainteresowanie wśród czytelników, dlatego posiadając naddatek kaszy jaglanej, stworzyłam kolejny smakołyk podobny do poprzedniego. Przepis na truskawkową tartę znajdziecie w

Zdrowie i pysznie na talerzu
Skrzydełka pieczone łagodne dla dzieci- lepkie skrzydełka z patelni 216

dzieci na piknik, na łąkę, nad jezioro lub zwyczajnie do ogrodu. Piecze się je bez oleju (na ich własnym tłuszczu) a w smaku są są łagodne bo pieczone naturalnie bez marynowania. Jedyne przyprawy to sól, odrobina pieprzu i czosnku do smaku. To wszystko. Mięsko po upieczeniu jest mięciutkie, lepkie od własnego kalogenu i dosłownie samo ześlizguje się(...)zimną wodą i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami. To ważne aby skrzydełka były osuszone. W razie potrzeby opalić brzegi skrzydełek nad gazem opalając wszelkie "włoski" z piórek. Rozgrzać na sucho (bez dodawania oleju) dużą patelnię. Najlepiej z mojego doświadczenia sprawdza się tu patelnia z powłoką ceramiczną. Powłoka jest jasna (w przeciwieństwie do teflonu) i widać dokładnie stopień przypiekania się mięsa

Sztuka gotowania w/g Samiry
Liebster Blog Award razy cztery 156

spełniać marzenia, a praca tylko dla pieniędzy nigdy nie przyniesie satysfakcji. Dlatego połączyłam jedno z drugim i rozpoczęłam szkołę cukierniczą. 4. Co jest Waszą mocną stroną w gotowaniu? Zdecydowanie pieczenie. I łączenie nowych, nietypowych smaków - tak przynajmniej lubię myśleć. 5. Jakie jest Wasze popisowe danie? Czy ja wiem? Generalnie chyba ciasto, jakiekolwiek... A precyzując: sernika różne wariacje. I drożdżówki(...)dostał.  10. Jakie jest Wasze ulubione ciasto? Sernik. Najchętniej pieczony, ale dodatki mogą być przeróżne. Uwielbiam je i piec, i jeść.  11. Czy jest danie/deser, bez którego nie wyobrażacie sobie życia?  Hmm... Wiele jest takich, szczerze mówiąc. Ale chyba lody. Życie bez lodów byłoby niesamowicie smutne... Pytania od Karo : 1. Gdybyś mogła mieszkać w wybranym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik krakowski 571

formie, nie smarując jej tłuszczem, należy wtedy po upieczeniu, przed wyjęciem sernika z formy, odkroić jego brzegi ostrym nożem. Ja większość serników piekę w formie z papierem do pieczenia, dzięki temu brzegi sernika podczas stygnięcia zapadają się lekko do środka, a sernik z wierzchu jest równy. Sernik upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik krakowski Składniki: ciasto kruche 210g(...)ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę - małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec sernika za długo, żeby za bardzo się nie wysuszył) - piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić dopiero po jego ostygnięciu, sernik pozostawić w piekarniku do częściowego przestygnięcia

Smakołyki Bereniki
Batony musli bez dodatku mąki i cukru, czyli pomysł na drugie śniadanie 142

    Dzisiaj przedstawiam przepis na batony musli bez dodatku mąki i cukru, a za to z dużą ilością płatków owsianych, pestek i orzechów, jednym

Smiling Shrimp
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 146

Wybaczcie, że zdjęcia takie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój

Apetyczna babeczka
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 540

Ciebie minikonkurs, dzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku. Do pierożków z ciasta francuskiego możesz zrobić oczywiście jakiś tradycyjny(...)kuchni greckiej i składa się z cukinii połączonej z koperkiem, miętą, słoną fetą, pikantnym chilli oraz słodką chrupiącą kukurydzą. Sięgnęłam po kukurydzę Bonduelle, bo ma dobry skład. Jest bez GMO i jest naturalnie słodka - do zalewy nie dodano cukru, a wiesz przecież, że ostatnio zbędnego cukru unikam :) Pierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTO CZEKOLADOWO DYNIOWE 130

Ciasto jest mega czekoladowe, wilgotne dzięki dyni i świetnie się prezentuje np. w wersji Halloween'owej , gorąco polecam nie tylko czekoladoholikom  bo jest pyszne. Normal

Słodkie zapomnienie
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 177

miejscu :) 10. NIE MUSISZ KUPOWAĆ WYSZUKANYCH PRODUKTÓW Jagody goji, młody jęczmień czy spirulina - te produkty robią furorę w świecie zdrowego odżywania. Mimo to jestem zdania, że spokojnie można się bez nich obejść . Oczywiście nie  mam na myśli tego, że w ogóle nie warto ich kupować, bo właściwości zdrowotnych nie można im odmówić. Traktowałabym je jednak jako urozmaicenie, dodatek(...)zamrażania. Często tak jest np. w przypadku bananów. A tymczasem obrane i pokrojone w plastry zamrożone banany idealnie nadają się do koktajli (tworzą aksamitną konsystencję) czy do chociażby do szybkich lodów bananowych. Podobna zasada dotyczy owoców sezonowych - jeśli mamy trochę wolnego miejsca, spokojnie możemy kupić większą ilość np. truskawek i zamrozić je na zimę. W sezonie kg tych owoców kosztuje

Powiedz dietom nie
Łosoś zapiekany pod pesto z mizerią z rzodkiewki i pieczonymi młodymi ziemniakami 166

czas pędzi! Dopiero co był maj, czerwiec. Ten lipiec minął tak, jakby go nie było. Dlaczego kiedy mamy wolne, mamy wakacje ten czas tak szybko ucieka? A kiedy mamy dużo pracy to ciągnie się bez końca lub ucieka jeszcze szybciej? Czasami chciałabym, by czas stanął w miejscu. Wtedy byłoby można na spokojnie się nad wszystkim zastanowić, przemyśleć dotychczasowe(...)naszego jadłospisu. Jednakże łosoś kupny w supermarketach, bez informacji o miejscach połowów, może nie zawierać tych wszystkich ważnych elementów, a nawet może być skażony rtęcią. Łosoś obfity w wyżej wymienione składniki to najczęściej łosoś dziki, który możemy spotkać jako produkt głęboko mrożony. Tak, więc dziś proponuję Wam pieczonego łososia (swoją drogą grillowany i pieczony to moje ulubione wersje podania

Be Fit Be Strong
Tarta z porzeczkami i truskawkami 117

się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło :) Co ja z nimi zrobię(...)tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło

Moja Delicja
Jak się nie przejeść w Święta? 167

prostu lepiej. Postanowienia, postanowieniami, a i tak zazwyczaj zjadamy więcej. Jak się ustrzec przed późniejszymi wyrzutami sumienia i problemami zdrowotnymi? O to zapytałam Agnieszkę Małgorzatę Zielińską, psychodietetyka współpracującego z Szybko Tanio Smacznie. Jak się nie przejeść w Święta? Święta Bożego Narodzenia to cudowny czas, który spędzamy w rodzinnym gronie. Kuszą zapachem i smakiem tradycyjnych potraw, od których ugina się(...)jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować

Szybko Tanio Smacznie
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 281

Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy białego/écru (chociaż występują i odmiany różowe, fioletowe, żółte i pomarańczowe, zielone stożkowate Romanesco…), z jasnymi zielonymi liśćmi, zwartego, twardego – jednolitego w kolorze, bez plam i ciemnych przebarwień. Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego, że nasze kuchenne starania nie pójdą na marne. Zwiędnięte czy przemrożone (żółte) kalafiory średnio się nadają(...)porcje do zamykanych woreczków strunowych z grubej folii, przeznaczonych na mrożonki – kalafior zachowa w nich jędrność i świeżość przez 6 miesięcy. Jak ryż z kalafiora ugotować? Najszybszy sposób to szybkie duszenie na niewielkiej ilości tłuszczu – masła, oleju ryżowego, oliwy z oliwek. Tłuszcz rozgrzewamy na szerokiej patelni, wrzucamy porcję kalafiorowego ryżu i smażymy przez 4-5 minut, często mieszając, aż całość

Karo in the Kitchen