Żar się z nieba leje, człowiek chodzi jak trzepnięty kapciem, osowiały i bez życia. Przed oczami jak fatamorgana, przesuwają się złociste plaże, turkusowe fale i
Z Kuchni Do KuchniGrillowana łopatka w stylu fusion Dzisiaj przepis w stylu kuchni fusion , bo zawiera także elementy kuchni europejskiej , jak beszamel czy koperek " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyDzisiejszy wpis to jeden z tych „nieplanowanych”, wynikających z wewnętrznej potrzeby pisania i dzielenia się zawartością talerza oraz przemyśleniami z nią związanymi. Od jakiegoś
Fill The Bowlciepłe miejsce, zawsze jest to u mnie wyłączony piekarnik, bo mam pewność że tam nie będzie przeciągów. Obudzone po około 20 minutach drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i dosyć szybko wyrobić ciasto. Będzie się trochę lepić, ale powstrzymaj się przed dodawaniem mąki, dasz radę Ciasto uformuj w miarę zgrabny prostokąt, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki(...)Uformuj rogaliki (zawijając ciągnij za dłuższe końce, jakbyś ciągnęła za uszy, wtedy wyjdzie ładny półksiężyc) Pozostaw na około 40 minut aż podwoją swoją objętość. Piecz w temp. 180-190 C około 30 minut (program pieczenie ciasta), aż się ładnie przyrumienią. Jeszcze ciepłe posmaruj lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody) i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!!! Nie wiem
greenscarfroztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy aż będą ładne i błyszczące jak na bezę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po troszeczku żółtka. Kiedy całość się połączy, wyłączamy mikser i zaczynamy dodawać suche składniki. Najlepiej po 2 łyżki na raz, delikatnie wszystko mieszając łyżką(...)centymetr. Po upieczeniu ciacho będzie wtedy lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja nawet do silikonowych foremek wykładam na dno docięty kawałek pergaminu), wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min. Na koniec można sprawdzić patyczkiem. Wyciągamy od razu z piekarnika i upuszczamy blachę z biszkoptem
Ratunku obiadmatematykę. To on mówił, abym szła zawsze do przodu, a gdy się przewrócę, wstawała, bo tak będzie przez całe życie…Wytłumaczył mi tak wiele rzeczy, żadnego pytania nie zostawił bez odpowiedzi. Wiernie pomagał mi zamaskować moje dziecięce psoty, nic nikomu nie mówiąc. Jak równy kompan. A kiedy byłam dorastającą dziewczyną, ze zwieszoną głową wysłuchiwał o moich sercowych przebojach…Był(...)wtedy, na co ja ciszej mu odszepnęłam: – To tak, jak ja ciebie… I tylko nasz uścisk dłoni, mojej małej w jego dużej dał wyraz temu, co moje małe, szybko bijące serce czuło do jego, pracującego z każdym dniem coraz wolniej… Dbał, aby niczego mi nie brakowało. Martwił się i marszczył z niepokoju czoło, gdy chorowałam. Cieszył się
Raj dla PodniebieniaCiasto jogurtowe ze śliwkami – to pyszne i idealnie wilgotne ciasto z sezonowymi owocami :) Do jego wykonania najlepiej użyć nieco twardych śliwek, które puszczą mniej soku
Kulinarne PrzebojePrzynajmniej dumą mojej Kuchni :) I to jaką! Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPamiętacie jeszcze o przesileniu letnim? Te cudownie długie dni, rozpoczynające się tak wcześnie... Niestety, ale już zaczynam widzieć skutki nieubłaganie płynącego czasu. Znów, gdy wstaję do
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajpierw cichutko, później coraz głośniej i donośniej słychać głos. Pragnienie, by żyć pełnią życia. Łapać chwile, te ciche i te szalone, płynące powoli i gnające bez tchu. Jedna bez drugiej nic nie znaczy. Zebrane razem tworzą mój świat. W tym świecie smakowanie i delektowanie się jedzeniem jest jednym z moich ulubionych doznań. Ogrzana zupą, rozpalam zmysły jeszcze bardziej(...)gorący karmel osiadł na ściankach. Trzeba to robić bardzo szybko i sprawnie, bo karmel szybko twardnieje. Jeśli nie uda Wam się za jednym razem, ustawcie ponownie rondel na małym ogień, po chwili karmel znów stanie się płynny (nie trzymajcie jednak zbyt długo, bo równie szybko się przypala!). Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 stopni. W tym czasie
KUCHARNIAniesamowita. rzadko używała przepisów, potrafiła otworzyć lodówkę i się zaczynało. Dania, szybkie i wykwintne, desery , torty, ciasta, nie stanowiły dla niej problemu. Stało się dla mnie oczywiste, że ciasta piecze się w domu, jada się w domu, wtedy wiadomo co jemy. Bardzo brakuje mi jej. O tyle rzeczy chciałabym ją zapytać. Chciałabym się przytulić kiedy jest mi ciężko. Chciałabym(...)przepis, a nie urazić Doroty, nie zostać posądzona o kradzież o plagiat. Jak czegoś nie wiem, pytam. Napisałam do autorek tych blogów. Jak to zrobić? Ucieszyłam się, bo dostałam szybkie odpowiedzi. Że mogę, że im to nie przeszkadza, ale żeby było to fair. Czyli lista składników może być taka sama, ale nie wolno kopiować opisów przygotowania, że trzeba napisać swoje
Blondynka Gotujezostawić jeszcze na pół godziny. Nie można pozwolić ciastu wyrastać za długo, ponieważ może wówczas opaść podczas pieczenia. Ciasto już pięknie wyrośnięte Piekarnik rozgrzać do 210 stopni (190 stopni z termo obiegiem). Keksówkę odkryć, delikatnie przenieść do gorącego piekarnika. Piec 60 minut. Chleb pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wyjąć go z niej i wystudzić(...)kratce kuchennej. Chlebek po wyjęciu z piekarnika Pod żadnym pozorem nie kroić dopóki całkowicie nie wystygnie! Ja piekę go wieczorem, zostawiam na noc na kratce, i dopiero wcześnie rano zawijam w torbę foliową. O ile nie zostanie szybko zjedzony, spokojnie zachowa świeżość nawet przez tydzień. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby chleb nie popękał mi podczas pieczenia
Kuchenne zapiski EdytyWraz z Wydawnictwem Skrzat zaprosiłam Was do udziału we wspaniałym konkursie. Do wygrania było aż 5 książek "Skrzat gotuje bez laktozy" autorstwa Barbary i Marty
Słodkie okruszkiPrzy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów
Weekendy w domu i ogrodziezlepiam (podobnie jak pierogi) . Układam na blasze. Ciastka piekę ok. 25 minut w 180 st. Podaję posypane cukrem pudrem. MUFFINY Z OREO (p. Magdalena Pietera) Składniki: 4 serki Danio truskawkowe (560 g) 2 duże jajka 100 ml oleju 4 łyżki cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 18 markizów czekoladowych (Neo , Oreo(...)Serki przekładam do miski, wbijam jajka , dodaję olej, mieszam dokładnie rózgą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do osobnej miski i mieszam z cukrem, dodaję płynną część ciasta i mieszam. Do foremek lub papilotek wkładamy po jednym markizie i nakładam ciasto. Piekę około 20-25 minut w 165 st. C Studzę na kratce. KABANOSY W CIEŚCIE
Kto ugości moich gości?