orzechowa (porcja na mamę i potomka) baza owsiana (6 łyżek płatków owsianych, 0,5 szkl. mleka i 0,5 szkl. wody - zalane płatki zostawione na noc i zagotowane rano) banan 2 łyżki masła orzechowego (zmielone fistaszki bądź kupne 100% orzechów) dżem z czarnej porzeczki orzechy (nerkowiec i laskowe) ew. ziarna (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) Owsianka owocowa baza
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzisiaj bazuję prawie całkowicie na gotowcach, bo niestety nie miałam kiedy naszykować w domu. Na I śniadanie: 2 bułki z domowym czekoladowym masłem orzechowym na to plastry banana. Na obiad: Kasza kuskus z rodzynkami, mieszanką sałat i odrobiną oleju słonecznikowego, przyprawione będą solą :) Na przekąskę mam jeszcze owoc kaki i precla. Jak sami widzicie, nawet jak nie macie kiedy
Co na wege obiad?taki szary dzień jak dziś jest tylko jeden sposób: 2 mango + 3-4 banany i nic więcej, zblendować, wypić, rozkoszować się echem na podniebieniu. Mówiłam już, że kocham mango? :) Trzymajcie się jakoś
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzaraz Wam pokaże. Na kanapki pasta z tempehu ( z tego przepisu ), pomidory ze szklarni i ogórek. Na obiad: ryż jaśminowy i boeuf strogonow ( z tego przepisu ). Oprócz tego mam banana, owoc kaki i 1/2 l soku z jabłek, marchwi i dyni. Słodki tak bardzo, że chyba go wodą rozcieńczę ;) Miłego dnia i smacznego
Co na wege obiad?Pyszny, pożywny koktajl z dodatkiem jesiennej figi. Lubicie? Więc częstuję Was wszystkich szklaneczką pysznego smoothie. Składniki : * dojrzałe mango * szklanka mrożonych truskawek * banan * 2 figi * pół szklanki soku jabłkowego * łyżka płatków owsianych * łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Owoce obieramy, kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Podajemy od razu
Magiczne Życie Martymąki (co najmniej jeden może być to mąka pełnoziarnista) 3/4 kubka oleju roślinnego/roztopionego schłodzonego masła roślinnego 1 kubek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średni zblendowany banan *dowolne dotatki Przygotowanie: Cóż, wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej olejem formy, najlepiej keksówki i piec w temp. 190 C około godziny (do suchego patyczka). Smacznego
greenscarfZarówno warzywa, jak i owoce można suszyć praktycznie przez cały rok. Wiadomo, że nie będziemy zimą suszyć truskawek, byłoby to bezsensowne choćby z powodów ekonomicznych, ale cena bananów, pomarańczy czy mango nie podlega sezonowo dużym zmianom, a także owoce egzotyczne mogą stanowić zdrową przekąskę. Wiele moich Koleżanek ma jednak problem z wyborem sprzętu. Postaram się więc pokrótce napisać, czego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChleb tostowy upiec w piekarniku lub tosterze. Wysmarować ulubionym masłem orzechowym. Dodać plasterki banana i kilka jagód. Nic prostszego, nic bardziej smacznego :) Śniadanie mistrzów dla dzieci.....i nie tylko
ClauditteMissCookingomlet kawowy z chrupiącym musli. Spróbujcie. Składniki: 1 jajko klasy M 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2 1/2 łyżki chrupiącego musli (u mnie tropikalne z mango, papają i bananem) 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka) 1 łyżeczka masła do podania - cukier puder i musli Przygotowanie: Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy wraz z cukrem
Słodkie okruszkiobiecałam wczoraj, postaram się codziennie pokazywać co jem w pracy :) Dzisiaj korzystałam z gotowców, są proste i szybkie do przygotowania :) - banana (zjedzony w drodze), - mango - chleb razowy, - pastę "sojakrem" - lekko zwiędniętą ale za to swoją paprykę - kaszę kuskus, - puszkę mieszanki meksykańskiej Porcję kaszy kuskus zalałam wrzątkiem i dodałam warzywa z puszki, przyprawiłam. Syty lunch gotowy :) Niestety nie doczekał się zdjęcia
Co na wege obiad?sobą telefon i na "żywo" będę pokazywała co w mojej "śniadaniówce" się znalazło :) Mam nadzieję, że zainspirują Was moje wpisy :) Zazwyczaj od rana w pracy jem owoce, a pierwszego (banana) zjadam w drodze. Dzisiaj mam "zdobyte" w promocyjnej cenie: mango i kaki (uwielbiam). Oprócz tego: kawałek pasztetu słonecznikowego, swoje pomidory i ogórka, kilka kromek białego (o zgrozo ;) ) pieczywa
Co na wege obiad?Pyszniutkie do jesiennej herbatki. Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 75 g kaszy manny 1/4 łyżeczki przypraw korzennych 75 g masła pokrojonego w kostkę banan rozdrobiony widelcem 2 łyżki miodu 1 jajko 1. Wszystkie składniki oprócz jajka wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to za pomocą miksera). 2. Wkładamy do lodówki
NA MOIM TALERZUrozmaitymi dodatkami. Przepis Pawła Małeckiego z "Cukierni Lidla". W wersji z bitą śmietaną i borówkami smakowały bardzo ale prawdziwie pyszne były z masłem orzechowym, bananami i łezkami czekoladowymi. Gofry czekoladowe 3 jajka (osobno białka i żółtka) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki miodu 80 g masła 160 g mąki pszennej 30 g kakao
Dzieje kuchennej Wiewiórysuszone śliwki zawinięte w boczek - pychotka, oscypki zawinięte w boczek - wspaniałe, choć nieco słone, a chyba z tego wszystkiego najsmaczniejszy był ser camember z żurawiną - rewelacja, a na deser banany zawinięte w boczek. Poprobowałam wszystkiego i wszystko było rewelacyjne i banalnie proste do przyrządzenia. Jednak nieco więcej uwagi chciałabym poświęcić potrawie z kociołka przygotowanej na ognisku. Jest to bardzo proste
Codzienne Gotowaniedorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon
Codzienne Gotowanie