babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół. Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z książki "Kasia. Pyszne ciasta dla każdego", obecnie mam go w swoim zeszycie ze starymi przepisami, ale swego czasu (jak byłam dzieckiem) w moim domu rodzinnym robiło się ciasta z tej książki i stamtąd przepis mógł trafić do moich zapisków. W oryginale w skład babki(...)kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka Babka herbaciana nie smakuje jak herbata, mimo że jej smak jest dość specyficzny i uzależniony też zapewne od rodzaju użytej herbaty i tego, jak mocną esencję zaparzymy. Dodatek rodzynek trochę "dosłodziłby" ciasto, lecz wersja bez również smakuje dobrze i warto ją upiec. Dużą zaletą tej babki jest jej szybkie przygotowanie, z użyciem miksera
Smakołyki BerenikiŻeby miec ta pyszną babkę wystarczy forma do gotowania babki i chwilke czasu. Chociaż podobno nawet specjalna forma nie jest potrzebna, bo babkę można ugotować w zwykłej formie do babki przykrytej folią. Jednak nie moge tego potwierdzić bo nigdy nie gotowałam babki inaczej niż w … The post Babka gotowana appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaLubicie ciasta z makiem? Dziś mam dla was przepis na pyszną babkę drożdżową z makiem, która idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Babka z makiem jest wilgotna, puszysta i ładnie wygląda. To rewelacyjny wypiek, który posmakuje każdemu. – tylko kilka prostych i ogólnodostępnych składników – bardzo prosta w przygotowaniu – ładnie prezentuje się na stole BABKA DROŻDŻOWA(...)mniej więcej równy obwodowi naszej foremki. 4. Ciasto zwinąć w rulon przełożyć do formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem. 5. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 6. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 50 minut. 7. Polewa: śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto i posypać orzechami i płatkami migdałowymi. Artykuł
Alle Dobre!Babka drożdżowa bananowa to moja propozycja na ciasto, które ogranicza cukier dodany. Banany to owoce, które zawsze musimy mieć na stanie bo dzieci bardzo je lubią na przekąski, chociażby w ciągu dnia kiedy poczują głód. Wiadomo jednak, że czasem apetyt większy, czasem mniejszy i czasem zostawały nam dojrzałe banany z plamkami na które szukałam pomysłu, tak by je wykorzystać(...)cukier w różnego typu daniach śniadaniowych, plackach a nawet ciastach. Bananów więc zaczęłam kupować więcej z premedytacją, bo stały się po prostu potrzebnym składnikiem wielu dań, które przygotowuję. Dzisiaj babka drożdżowa bananowa, do której potrzebujemy tylko łyżkę cukru dla drożdży do zaczynu a resztę roboty robią banany. I świetnie się to sprawdza! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta
Dorota SmakujeBabka bananowa z likierem kawowym to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Dodatek likieru kawowego doskonale urozmaica smak i delikatnie „tuszuje” bananową dominację w cieście, która nie wszystkim odpowiada Babka jest naprawdę wciągająca. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 115 g masła ½ szklanki cukru 2 jajka 160 g (2 niewielkie sztuki) dojrzałych bananów 60 ml likieru kawowego 1 płaska łyżeczka sodki(...)Gotowe ciasto wylewam do keksówki 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku. Upieczoną babkę wyciągam z pieca i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Teraz mogę przygotować polewę. Składniki na polewę: 40 g ulubionej czekolady 2 łyżki
Słodki sentymentŚwięta już za rogiem, więc pewnie robicie listy z planami kulinarnymi. Mam nadzieję, że wskoczy na nie ta babka dyniowa bo jest naprawdę wyjątkowa - ciężka i wilgotna babka z dodatkiem puree dyniwego, z przyprawami korzennymi. Kto lubi wilgotne babki będzie zachwycony. Dodatkowo polana grubą wartwą kremowej polewy z serka mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Razem smakują obłędnie. Babka dyniowa(...)pieczenia, przyprawy, sól, W osobnej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać puree i olej, lekko zmiksować, dołożyć suche składniki i całość zmiksować na wolnych obrotach. Formę do pieczenia babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto Piec w 180 stopniach przez ok 50 minut ( do suchego patyczka). Ciasto wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku zagrzać wodę
Smaczny zeszytProsta pomarańczowo-kakaowa babka. Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty Od jakiegoś czasu „chodziła” za mną babka. Dziś w końcu znalazłam chwilę, by spełnić tą moją zachciankę W domu leżała jedna samotna pomarańcza i… Tak oto powstała prosta pomarańczowo-kakaowa babka. Jejku jaka ona pyszna. Naprawdę „w prostocie siła” Polecam i Wam. Idealny wypiek(...)zabieganych. Wystarczy tylko wszystko wymieszać i można piec Lubicie takie proste ciasta? Jak zrobić pomarańczowo-kakaową babkę? Składniki: 1 szklanka mąki pszennej – u mnie typ 450 TOTA 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 175 g masła lub margaryny 3 jajka klasy M 1 szklanka
Słodkie okruszkiSzybka babka mleczna z polewą Szybka babka mleczna z polewą z kakao to świetny przepis na deser dla niespodziewanych gości. Przygotujecie ją w kilka chwil bez miksera, zawsze wychodzi puszysta i wilgotna. Zobacz przygotowanie ciasta na moim filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Prosta babka mleczna uda się idealnie, jeśli będziecie pamiętać o tym, że składników(...)mieszamy za długo po dodania mąki. Mieszamy tylko do połączenia składników, zajmuje to dosłownie chwilę. Babka może być oblana pyszną polewą z kakao, ale zamiast niej sprawdzi się polewa czekoladowa albo lukier. Możecie obsypać ją też cukrem pudrem lub podawać bez żadnych dodatków. Smacznego:) Szybka babka mleczna z polewą, składniki: na blaszkę o wymiarach 23x13cm lub trochę większą: do omierzania
Lekcje w kuchniBabka z poniższego przepisu smakuje nieziemsko. To połączenie babki waniliowej z częścią kakaowo-cynamonową. Dodatkowym plusem tej babki jest fakt, że na następny dzień smakuje nadal rewelacyjnie. Dla mnie to taki ponadczasowy klasyk. Syn już pyta, kiedy znowu zrobię ;-) SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g masła(...)mleka 3,2% 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g kakao 2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką tortową. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, cukier waniliowy i zmiksować
Passions hobbies lifeWitajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek jabłek sprawia, że są wilgotne, a orzechy dodają im smakowitego charakteru. Uważam, że piernikowego akcentu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babki piernikowe można także udekorować z wierzchu polewa czekoladową, a wcześniej lekko(...)nakłuć w kilku miejscach. Wtedy polewa dostanie się także do wnętrza babki. Składniki na 6 babek 125 g miękkiego masła 2 jajka 100 g cukru pudru 1 płaska łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków kilka orzechów włoskich drobno posiekanych 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Raj dla PodniebieniaBabka kajmakowa – idealna na święta Dziś mam przepis dla wielbicieli kajmaku i słodkich szybkich wypieków. Pyszna kajmakowa babka , która kusi zapachem już po wyciągnięciu z piekarnika. Moja rodzina nie mogła się doczekać by ją zjeść Idealna na święta, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Moja babka z kajmakiem jest w 100% kajmakowa, bo jej wierzch również zdobi(...)piekarnika. Pieczemy około 45 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wystarczy na chwilę podgrzać kajmak, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Wykładamy polewę łyżką na babkę i dowolnie dekorujemy. Smacznego The post Kajmakowa babka – idealna na święta first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiProsta, puszysta babka o smaku cytrynowym z przyjemnie chrupiącym makiem. Taki prosty zabieg jak dodanie maku sprawia, że klasyczne ciasto staje się ciekawsze i bardziej efektowne, możecie do niej dodać także kakao, albo kisiel. Przygotujecie ją w kilka chwil i będzie się cieszyć pysznym domowym ciastem. Chciałam Wam tylko w sobotę pokazać jak wygodne w użyciu są silikonowe formy(...)babki i nie sądziłam, że tak Wam się spodoba ta babka i będzie tyle próśb o przepis, a że ja z przyjemnością spełniam wszystkie prośby czytelników, bo w końcu ten blog bez Was nie miałby racji bytu to zgodnie z obietnicą zapraszam na babkę. Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki skrobi
Cynamonowe szczęściegarnek dużym, płaskim talerzem, po zagotowaniu zmniejszyłam na średni ogień, u mnie indukcja na 4, gotowałam 40 minut. Po tym czasie patyczkiem do szaszłyków sprawdziłam czy po wyjęciu z babki jest suchy, był suchy i garnek zdjęłam z ognia. Babkę w garnku zostawiłam na 20 minut i wyjęłam foremkę z wody, usunęłam folię spożywczą. Nożem delikatnie babkę odsunęłam od brzegów(...)formy, nakryłam talerzem płaskim i odwróciłam, zdjęłam formę. W gorącej wodzie wymieszać na gładko puder cukier z sokiem z cytryny. Lukrem polać babkę na wierzchu, zostawić do wystudzenia i zastygnięcia lukru - nie mam formy do gotowania a zachciało się babki gotowanej takiej, jak babcia kiedyś robiła, użyłam foremkę 20 cm bez kominka, najwyżej nie wyjdzie, a tu niespodzianka: NAJLEPSZA BABKA
W Mojej Kuchni LubięBabka drożdżowa pomarańczowa ponczowa. Babka : 500 g mąki pszennej krupczatki, 6 żółtek, 130 g cukru, 2 średnie pomarańcze (po ugotowaniu ok. 330 g), 150 ml soku z pomarańczy, 60 g świeżych lub 20 g suchych drożdży, 100 g masła, skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy, szczypta soli, rodzynki – 50-100 g, masło i bułka tarta do formy, poncz(...)soku z pomarańczy, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, kawałeczek skórki cytrynowej Babka : pomarańcze włożyć do garnka i zalać wrząca wodą. Gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze pokroić , wyrzucić pestki i zemleć. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Sok zagotować, lekko przestudzić. Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać
królestwo garówBabka czekoladowa z orzechami – Zapraszam na nową, pyszną, babkę mocno czekoladową z orzechami. Jest aromatyczna, wilgotna, prosta w przygotowaniu. Coś dla miłośników czekoladowych wypieków. Polecam! (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „moje gotowanie”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka czekoladowa z orzechami Składniki – powinny(...)Polewa: 90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 90-100ml śmietanki kremówki 30% Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Formę do babki o średnicy 25-26cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, tłuszczu w spray’u do wypieków. 2. Czekoladę połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze
Mała Cukierenka