babki - 8724 przepisów (strona:59/582)

Babka karmelowa, dwukolorowa 125

Pyszna babka pachnąca kajmakiem. Dzięki kakao wyczarowałam dwa kolory, a lukier i kawałki karmelu z borówkami to niebo w gębie! Polecam Co nam trzeba? forma do babki szeroka, nie za wysoka 300g mąki 4 jajka 150 g cukru brązowego (trzcinowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g masy kajmakowej 100ml mleka pół kostki masła prawdziwego 2 łyżki kakao prawdziwego lukier: cukier(...)kolei dodajemy mleko, mąkę przesianą przez sitko i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz masło. Powstałe ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dajemy kakao. Lekko mieszamy Foremkę do babki natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Na dół formy wykładamy połowę białego ciasta. Na to wykładamy ciemne i na wierzch znów białe. Babkę pieczemy w 180 stopniach góra/dół

Latosiowydom
Babka marmurkowa 145

Babki zdarza mi się piec bez okazji, ale na Święta Wielkanocne to już obowiązkowo. Przepis na babkę marmurkową mam od teściowej. Ja piekłam ją w formie z kominem, ale można ją też upiec w keksówce. Ważnym krokiem przy pieczeniu tej babki jest to, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Wówczas mamy pewność, że babka nam się uda. Babkę marmurkową możemy(...)też zrobić w wersji z olejem zamiast masła. Babka jest ekspresowa w przygotowaniu i zawsze się udaje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na formę o średnicy 22 cm. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub 180 ml oleju kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki

Danka Pichci
Ciasto cytrynówka. 141

Chciałam Wam pokazać, co fajnego można zrobić z mieszanki na babkę cytrynową. Okazuje się, że niekoniecznie samą babkę. Tym razem, babka posłużyła mi jako spód do ciasta. Wierzch babki ścięłam i pokruszyłam, żeby ozdobić ciasto od góry, a środek, to pyszna masa z serków i śmietanki z dodatkiem, aromatycznej skórki cytrynowej. Wszystko razem idealnie się komponuje. Nazwałam to ciasto, cytrynówka(...)bójcie się, nie ma w nim ani grama alkoholu :) Użyłam babki cytrynowej, Polskie Młyny. Spróbujcie, bo wyszło super. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Moja rodzina się zajadała, myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 1 opakowanie babki cytrynowej, Polskie Młyny 1 jajko 90 g. margaryny Masa serowa: 400 g. śmietanki 30 % 4 serki homogenizowane (600 g.) 250 g. serka mascarpone

Agusiowe smakołyki
Babka drożdżowa z polewą czekoladową 109

Łatwa w przygotowaniu babka drożdżowa z polewą czekoladową to pyszny wypiek który idealnie wpasuje się w porę Wielkanocną. Babkę możemy zrobić w wersji z rodzynkami lub bez, w zależności od upodobań :). Polewę czekoladową możemy śmiało zamienić na lukier lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę: 3 szklaki mąki pszennej 4 żółtka 100 gram margaryny(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min aby podrosło, wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i odstawiamy jeszcze na ok 10 min aby trochę podrosło, babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40 min do momentu suchego patyczka i aż ładnie się zarumieni, upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie babkę wykładamy

Blog kulinarny S9.PL
Babka piaskowa Rudnicka – kuchnia podkarpacka 133

Babka piaskowa Rudnicka - kuchnia podkarpacka Przepisy ze starych babcinych zeszytów często zaskakują nietypowym łączeniem dobrze znanych składników. Babka piaskowa z przepisu Pani Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem jest tego doskonałym przykładem. Jako środek spulchniający wykorzystuje się w niej amoniak, który w tradycyjnych podkarpackich przepisach służy do spulchniania kruchych wypieków. W przypadku babki piaskowej dodanie amoniaku sprawia, że pozostaje(...)dłużej świeża i nie zmienia konsystencji. Babka jest   lekko wilgotna i ma przyjemny maślany smak. Można ją przechowywać około tygodnia, pod warunkiem, że będzie przykryta, żeby nie obsychała. Babka piaskowa Rudnicka - kuchnia podkarpacka Składniki: 5 jajek (żółtka i białka oddzielone) 250 g masła 250 g cukru 250 g mąki pszennej cukier waniliowy 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżka oleju Miękkie

Trzeci talerz
BABKA BOŻONARODZENIOWA 137

Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji  uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka(...)następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru

Kuchnia MagdaLeny
BABKA BOŻONARODZENIOWA 137

Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji  uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka(...)następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru

Kuchnia MagdaLeny
Babka jogurtowa z żurawiną 167

Szybka babka z żurawiną w sam raz na święta lub wizytę gości. Babka jest delikatna i lekko wilgotna, a jej słodycz lekko przełamana kwaśną żurawiną. Idealna propozycja do kawy. Składniki: 300g mąki tortowej 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 200g jogurtu naturalnego 100g masła pół szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka świeżej żurawiny 2 łyżki cukru pudru(...)jogurt, Do masy maślanej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać, Na końcu dodać żurawinę, ciasto delikatnie wymieszać łyżką, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do babek wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, Ciasto przełożyć do formy, babkę piec około 40 minut do suchego patyczka. Babkę podawać oprószaną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Artykuł Babka jogurtowa

tyfranbox
ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników... 156

Składniki: babka: jajka 4 sztuki, cukier 1/2 szklanki, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rodzynki 100 gram bajaderka: 1 babka, herbatniki 200 gram, margaryna 250 gram, kakao 4 łyżki, orzechy włoskie 100 gram, galaretka wiśniowa 2 opakowania woda gorąca 950 ml Jajka, miękki tłuszcz, cukier utrzeć mikserem do białości, wsypać mąkę, proszek, rodzynki(...)połączyć składniki. Foremka do babki wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, ciasto dać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 45 minut, babkę mocno wystudzić w formie. Niestety, babka była mało wyrośnięta, bez zakalca ale mocno zbita, więc użyłam jej po wystudzeniu do bajaderki. Babkę pokruszyć do miski, dodać orzechy włoskie, pokruszone herbatniki

W Mojej Kuchni Lubię
Gotowana cytrynowa babka 149

naszych stołach zagoszczą mazurki, serniki, paschy no i oczywiście babki wielkanocne. Jedną z odmian tradycyjnych babek wielkanocnych jest babka gotowana. Moja będzie miała zapach i smak cytrynowy. Do przygotowania tej wspaniałej gotowanej babki wielkanocnej potrzebne będą składniki, które znajdziecie w filmie. Smacznego. Na zbliżające się Święta Wielkanocne życzę Wszystkim pasjonatom gotowania zdrowych i pogodnych Świąt spędzonych

Tylko pysznie
Babka cytrynowa 163

żółtka 3. Wlać olej 4. Przesiać mąkę 5. Wymieszać delikatnie całość 6. Przelać ciasto do formy 7. Upiec ciasto 8. Przygotować lukier i udekorować babkę Poprzedni 1 z 8 Następny Więcej przepisów na babki i babeczki znajdziecie tutaj: http://kuchniawedwoje.pl/category/desery/babeczki/ Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Babka drożdżowa z marcepanem 149

prostokąt. Marcepan ścieram na tarce, połowę układam na cieście jasnym a połowę na ciemnym. Zwijam w rolady. Nożem kroję półtora centymetrowe paski. Formuję z nich kulki.  Formę do babki dokładnie smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Na dnie układam na około kulki jasne, na nich kulki ciemne, i znowu jasne. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam(...)temp 180 stopni góra dół, wstawiam formę i piekę 35-40 minut. Przed końcem pieczenia można nakryć babkę papierem jak za mocno się zrumieni na wierzchu. Po upieczeniu wykładam babkę z formy jeszcze ciepłą na kratkę i tak zostawiam do przestygnięcia. Polewa: Czekoladę, masło, śmietanę przekładam do garnka i lekko podgrzewam aż śmietana będzie gorąca i czekolada się rozpuści. Babkę

wesoła kuchnia
BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM 185

Pomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu. Całość dopełnia pyszny, domowy karmel oraz płatki migdałowe, dzięki temu ma ona oryginalny charakter. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty(...)zawodzi. Natomiast domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków. Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju

Kuchnia MagdaLeny
BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM 185

Pomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu. Całość dopełnia pyszny, domowy karmel oraz płatki migdałowe, dzięki temu ma ona oryginalny charakter. Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty(...)zawodzi. Natomiast domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków. Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju

Kuchnia MagdaLeny