mojprzepisna.pl | Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy(...)gorzkiej czekolady (70%) 50 g masła 120 g drobnego cukru do wypieków 4 duże białka 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu'; document.write(" "); Składniki na formę do babki 1,5 litra: 25 g kakao 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g masła 120 g drobnego cukru do wypieków 100 ml gorącej wody 4 duże białka 85 g mąki pszennej
moj przepis naPyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą(...)cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce przygotuj polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj twarożek. Porcjami dolewaj mleko. Schłodzoną babkę posmaruj polewą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś wszyscy smażą i jedzą pączki, ja na przekór upiekłam babkę. Z tego przepisu wychodzi bardzo duża, wilgotna i smakuje trochę jak pączki serowe. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość, ale należy piec ją umiejętnie i ostrożnie aby nie było zakalca. Ja piekłam na termoobiegu, foremkę przykryłam folią aluminiową. Dzięki temu nie spiekła się zbyt mocno(...)wierzchu a w środku była idealnie upieczona. Należy pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. *duża foremka na babkę o średnicy około 26 cm Składniki: 5 jajek 400 g mąki 250 g masła 250 g sera białego (użyłam w kostce) pomarańcza 200 g cukru pudru łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 1/2 łyżeczki soli 4-5 połówek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejny przepis Wielkanocny, kolejny wypiek i kolejna babka. A może raczej - babki. Jakiś czas temu kupiłam foremki na mini babki i wrzuciłam je wgłąb szafki aby o nich zupełnie zapomnieć...Całe szczęście, że w porę je znalazłam i upiekłam te maleństwa :) Wyglądają uroczo i świetnie będą nadawać się do koszyczka! :) Przy okazji chcę także życzyć zdrowych, spokojnych(...)wesołych świąt Wielkiejnocy dla wszystkich czytelników chili&sugar! Mam nadzieję, że spędzicie je miło, w rodzinnym gronie, zajadając pysznymi smakołykami :) ŻURAWINOWO-WANILIOWE BEZGLUTENOWE MINI BABKI przepis autorski // ok. 7 babeczek ~100g mąki gryczanej ~150g mąki ryżowej ~50g kisielu o smaku żurawinowym + opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika spożywczego ~łyżeczka ekstraktu z wanilii ~3 jajka ~1/3 szklanki oleju ~1/4 szklanki gęstego
chili & sugarBabka to ciasto proste. Babka to ciasto smaczne. Babka to ciasto najlepsze do przemyśleń. Dlaczego akurat do przemyśleń? Ano ponieważ można wziąć kawałek ciacha do jednej ręki, kubek kawy do drugiej i nie przejmując się żadnymi spadającymi okruszkami bezkarnie się nią zajadać i dumać. To ciasto, które zawsze idealnie pasuje do nadrabiania zaległości w lekturach. I do ułamania kawałka(...)czyhającego pod stołem lub gdzieś w pobliżu na swoją część. I do dziabania kawałeczek po kawałku niczym kura ( to o mnie :P). To również sentymentalne wspomnienie z dzieciństwa babcinej babki nadzianej rodzynkami. Wprawdzie dzisiejszy przepis na babkę to nie ten babciny, lecz zapożyczony z innego bloga, ale wzbudza we mnie ten sam rodzaj nostalgii. Tak się jakoś składa
My simple kitchenpopołudniowej herbaty kiedy nie mamy ochoty na nic wymyślnego. A oryginalności dodają jej Michałki. Babka dla Michała. Babka Michasia. Babka dla Misia. Babka dla M. Szukając pomysłu na ciasto dla mojego M, który jest wielbicielem babek, nawinęło mi się na myśl ciasto z owymi cukierkami. Oczywiście, jeśli akurat w domu takowych nie posiadacie możecie je zastąpić dowolną tabliczką czekolady
My simple kitchenŚwięta już tuż tuż i wszyscy już myślą jakie smakołyki pojawią się na ich stole. Ja (nie) skromnie polecam moją babeczkę :) Na blogu jest już mnóstwo przepisów na babki, więc może coś znajdziecie dla siebie :) A przed świętami pojawi się jeszcze(...)propozycja na pyszną sałatkę z jajkiem :) Do upieczenia babki kokosowej zmotywowały mnie dwie rzeczy: opublikowany niedawno przepis Sosny na taką babkę ( klik ) oraz puszka mleka kokosowego zalegająca w szafce. Dzięki zasłudze tego pierwszego powstała również nazwa babki - "Coco Jambo", ponieważ była to pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy gdy ujrzałam jego wypiek. Prawda, że idealnie pasuje? ;) Natomiast
My simple kitchenkolejny przepis na babę, tym razem herbacianą. Na upieczenie tej babki namówiła mnie Majanka i to na jej blogu ten przepis króluje:) Babka jest smaczna, wilgotna i szybka w przygotowaniu. Myślę, że dodatek sody i proszku do pieczenia sprawia, że wypiek ten nie udać się nie może:) Polecam Wam ten przepis, bo warto go wypróbować:) Dzięki Madziu(...)oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej; szczypta soli; Składniki na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Formę do pieczenia babki o średnicy około 23 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Rodzynki włożyć do garnuszka, włożyć 4 torebki herbaty (u mnie czarna rumowa), zalać wrzątkiem i gotować
In my kitchenWielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje(...)esencję. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto
Kulinarne przygody GatityBabka piaskowa, lekka , krucha i puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki(...)masłem i wysypanej mąką formy z kominem studzić na kratce w małym garnuszku zagrzać śmietankę, dodać połamaną w kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odczekać, aż przestygnie i posmarować babkę czekoladą piec 50 minut w 170`C początkowo studzić w foremce, następnie wytrząsnąć babkę z foremki i studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best(...)zabraknąć na Waszym Wielkanocnym stole, jak i w inne uroczyste okazje (np. upieczona w keksówce czy blaszce), na których sprawdzi się rewelacyjnie, gdyż każdy zachwyci się jej smakiem! Polecam!!! Babka: * masło- 250 g * mąka pszenna- 200 g * mąka ziemniaczana- 100 g * cukier trzcinowy- 170 g * jajka- 4 szt. * likier Malibu- 250 ml * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * truskawki mrożone- około
Kraina Miodem Płynącawielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, w tym roku będzie to prosta babka z cukrem pudrem. Delikatnie cytrynowa, mięciutka, pyszna i szybka w przygotowaniu, idealna nie tylko na Wielkanoc. składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 250 g masła 4 jajka sok z jednej cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite na sztywno białka przekładamy do miski z ciastem i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto przekładamy do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie wyrównujemy wierzch łopatką do ciasta. Babkę pieczemy około 40 - 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je obficie
Smakowite DaniaBABKA CYTRYNOWA Pierwsza z moich Wielkanocnych propozycji, która sprawdzi się również doskonale jako całoroczny wypiek – babka cytrynowa. Mięciutka, lekko wilgotna, delikatna, idealna do herbaty czy kawy. Z przyjemnym, cytrynowym aromatem i pięknym zapachem. Łatwa w przygotowaniu i niesprawiająca problemów podczas pieczenia, uda się każdemu! Babkę możecie upiec w formie z kominkiem, ale świetnie wyjdzie też w keksówce. Ja swoją(...)mąkę, proszek i sodę i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie. Następnie dorzuć skórkę oraz dolej sok z cytryny i ponownie krótko wszystko utrzyj. Przełóż gotową masę do formy na babkę z kominkiem o średnicy 20-21 cm (wysmarowanej masłem) lub do małej keksówki i piecz przez około 55-60 minut. Po tym czasie wbij w babkę drewniany patyczek, jeśli będzie
Słodko-Słony Świat Ilonyzbiór moich przepisów na Wielkanocne babki :) Przpisy dostępne są po kliknięciu w nazwę lub zdjęcie. Po przepisy na Wielkanocne Serniki zapraszam tutaj :) Polecam również przygotowanie domowego Advocata :) 1. Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 2. Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 3. Zebra tradycyjna 4. Keks z bakaliami 5. Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych(...)czekolady :) 6. Babka piaskowa z skórką cytrynową R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajdomu stała się babka jogurtowa. Mój mąż się ciągle o nią dopomina, więc przygotowuję ją bardzo często, aby jednak się nie znudziła zmieniam w niej dodatki. Przygotowuję ją z różnymi owocami, czasem całe ciasto mieszam z owocami, a innym razem tak jak tu wykładam je tylko na wierzch i przykrywam warstwą kruszonki. Przygotowanie babki nie zajmuje więcej niż kwadrans(...)jest tak proste, że nawet dzieci sobie z tym poradzą. Jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką SKŁADNIKI: Na ciasto: 200 g mąki 50 g cukru 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łodyga rabarbaru cukier puder Na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki