Na pierwsze dni jesieni proponuję Wam ciasto marchewkowe* - miękkie, pulchne i wilgotne. Tradycyjny przepis kuchni kujawskiej - ciasto bez dodatku przypraw korzennych i kakao, o jasnej barwie
babka w formieCiasto drożdżowe, które zawsze się udaje i pysznie smakuje. Miękkie i pachnące, z chrupiącą, maślaną kruszonką. W sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć na stole. Najlepsze
babka w formieBabka piaskowa, to jedno z najpopularniejszych ciast goszczących na naszych stołach. Jej pierwowzorem jest pound cake – czyli popularna w Wielkiej Brytanii „babka funtowa”. W jej skład wchodziły po 1 funt (czyli około po 450g) jajek, mąki, masła oraz cukru. Łatwo sobie można wyobrazić, jak duża i ciężka była babka powstała z takiego przepisu. Z racji tego(...)idealnie, pieczone w okrągłej formie i namoczone po upieczeniu stało się brytyjskim odpowiednikiem biszkopta, na bazie którego robione są tamtejsze torty. Przepis bazowy przeszedł wiele modyfikacji. Znana w Polsce babka piaskowa najczęściej przygotowywana jest z mieszanki mąki pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1. To właśnie ilość mąki ziemniaczanej wpływa na sypkość ciasta. Dodatkowo, zastępując całkowicie mąkę pszenną ziemniaczaną można
Jacob TastesDziś propozycja na Święta - prosta babka w nieco zdrowszej i mniej tradycyjnej wersji, ale równie pysznej. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna, robiona z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, nie ma w niej też cukru - słodycz zapewniają banany oraz daktyle. Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki to polecam dodać miód lub ksylitol. Babka miała być ozdobiona(...)sensu dorabiać. Jednak bardzo polecam ją wykonać, bo świetnie będzie podkreślać smak ciasta :) Ciasto można również zrobić jak zwykły chlebek bananowy i zajadać nie tyko na Święta. Babka jest w wersji nieco lżejszej, dlatego może posłużyć jako zdrowsza przekąska albo nawet śniadanie. Świetnie będzie smakować posmarowana masłem orzechowym lub dżemem :) Składniki (forma o średnicy 24 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej
Healthy food explorerŁatwiej już chyba nie można, a efekt z pewnością Was zadowoli, jeśli tylko lubicie miękkie, wilgotne (dzięki maślance), odpowiednio słodkie ciasto z jabłkami . Polecam Wam przepis
babka w formieMiętowy chłodnik ze świeżych ogórków - zimna zupa , doskonała na upalny, letni dzień. B łyskawiczna w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać składniki, a dodatek mięty sprawia, że jest
babka w formieCzasem, oprócz Internetu, przeglądam stare zeszyty z przepisami i trafiam na takie perełki. To ciasto królowało na naszym stole ładnych kilka lat temu. Sprawdzało się znakomicie
babka w formieChoć dawno już po Wielkanocy, mnie ciągle jeszcze ciągnie w stronę Bab i Babeczek;) Tym razem przygotowałam drożdżową babkę z nadzieniem ze zmielonych orzechów laskowych. Wyszła niezwykle puszysta i mięciutka. Pachnąca orzechami. Bardzo dobra. Idealna nie tylko na Wielkanoc:) Przymierzałam się do niej już od dawna, ale nie miałam odpowiednio dużej formy. Oczywiście można ją zrobić w dwóch mniejszych foremkach(...)miejsce na odpowiednio dużą tortownicę. Tak, dobrze napisałam, tortownicę:) Co lepsze tortownica ta (dokładnie taka – KLIK ) posiada dwa spody – jeden prosty, a drugi specjalnie wyprofilowany, właśnie do babek. Dzięki podwójnemu dnu nie zajmuje dużo miejsca, a my mamy dwa produkty w jednym:) Ja jestem z takiego rozwiązania bardzo zadowolona. Dodatkowo też muszę nadmienić, że obręcz tortownicy baaardzo
Smaki Na Talerzumąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewa,my do 170 stopni, a formę babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy- cały czas miksując. Dodać skórkę cytrynową, stopniowo dodajemy(...)minut w 170 stopniach. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem lub polewą. U mnie lukier: 2 łyżki ciepłej wody, 3-4 łyżki cukru pudru. Artykuł Babka majonezowa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plDziś polecam Wam kolejną babkę. Waniliowa babka z jabłkami jest nie tylko pyszna, ale też naprawdę prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na święta, jak i od tak do popołudniowej kawy lub herbaty. Wystarczy zaledwie kilka składników, chwila miksowania i mieszania i odrobina cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku A potem można się już cieszyć pysznym smakiem domowej babki waniliowej(...)jabłkami. Polecam. Spróbujcie. Babkę przygotowałam w foremce aluminiowej z papierem zapobiegającym przywieraniu Stella . Idealna do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. W takiej foremce z łatwością przygotujecie również np. świąteczne pasztety. Polecam Wam produkty Stella na święta, jak i na co dzień. Przyznam wam szczerze, że ja mam zawsze ich zapas. Dlaczego? Bo nie tylko ułatwiają pracę, ale też
Słodkie okruszkiKiedyś słyszałam o babce, do której przygotowania użyto wina musującego. Byłam bardzo ciekawa, jak smakuje, czy rzeczywiście jest tak pyszna i warta przygotowania. Nie zastanawiałam si ę dłużej i upiekłam moje pierwsze ciacho z winem. Przyznam, że dawno nie jadłam tak smacznego ciasta i już słyszę prośby(...)rodziny o ponowne jego upieczenie. Babka jest bardzo wilgotna, puszysta, ma niesamowity aromat a do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. Do dekoracji babki wykorzystałam lukier na bazie cukru pudru, mleka i kurkumy, która nadała ciastu pięknego, żywego koloru. Polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI Babka 400 g m ą ki pszennej 100 g cukru
La grande e la piccola cuocaBabka wielkanocna próba generalna. Składniki: 400 g mąki pszennej 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 200 g cukru 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mieszanki keksowej Helio 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy i 1 łyżka bułki tartej do jej posypania cukier puder do dekoracji Wszystkie składniki(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, nadmiar bułki wysypujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mąki mieszankę keksową – dzięki temu owoce nie opadną na dno babki. Można przelać mieszankę gorącą wodą, ale ja tego nie robię. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy białka (dzięki
MojaQchnia.plBabkę tą robiłam po raz pierwszy już lata temu. Tak to czasem jest, że jak coś robi się raz na ruski rok, to o pewnych rzeczach się nie pamięta (w tym przypadku,że skoro są wyszczególnione składniki, to takich należy użyć!;)). Mam w przepisie „jak byk” napisane, by wykorzystać kisiel wiśniowy. Co jednak robię? Mam w domu kisiel(...)czerwony, wykorzystuję to co mam. No i du….a;) Różowego brak;) Na szczęście nie o kolor, a o smak chodzi, więc następnym razem (np na Święta Wielkanocne) zrobię babkę jak należy. Sama babka jest bardzo przyjemna w smaku. Mamy tutaj i masło i olej, jest więc dość wilgotna. Czterosmakowa i – jeśli tylko wyjdzie jak należy – czterokolorowa;) Jest
Smaki Na TalerzuPrawdziwie czekoladowa babka. Dlaczego dałam taką nazwę? Otóż w większości przepisów na czekoladowe babki w składnikach znajdziecie wyłącznie kakao. Tu go w ogóle nie ma. Za to jest pyszna, wspaniała czekolada! Do przepisu na moją prawdziwie czekoladową babkę użyłam czekolady deserowej 70% kakao (do wypieków) GHANA z Manufaktury Czekolady . Babka wyszła niesamowicie pyszna. Polecam ją zarówno na zbliżające się(...)Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 45 minut. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy babkę oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiBabka jest przepyszna, szybka w wykonaniu i zawsze się udaje. Przepis w sam raz dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią i pieczeniem. Tym razem dodałam do babki dżem malinowy, ale z powodzeniem można go pominąć lub zastąpić innym dodatkiem, np. kakao, powidłami a nawet świeżymi owocami. Babka idealna na przybycie niespodziewanych gości. Czas przygotowania i pieczenia(...)szklanka mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 5 jajek * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki dżemu malinowego * cukier puder do posypania babki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać. Dodawać przesianą przez
Zrób to smacznie