Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy przed samym podaniem) i na pewno będzie smakować wszystkim stęsknionym za makowcem gościom. Składniki
Ugotowane pozamiatanesobie coś z ciasta babkowego, zapewne dlatego, że w swoim składzie oprócz zwykłej mąki pszennej, ma jeszcze mąkę ziemniaczaną, która bardzo często znajduje się w przepisach na babki. Ciasto jest zwarte i dość ciężkie, ale dodatek świeżych owoców sprawia, że po upieczeniu pozostają one soczyste i nadają każdemu kawałkowi odpowiednią wilgotność. Mak jest świetnym urozmaiceniem klasycznego ciasta jogurtowego
Smakołyki Berenikiklejące ale nie przejmujcie się tym,takie ma być.Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut.Kiedy nam pięknie wyrośnie ponownie wyrabiamy ze trzy minuty. Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia
Różowa kuchniaczym kojarzą się wypieki bez dodatku tłuszczu? Mi z suchymi, piaskowymi babkami, których nie da się przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego
Pland based filleBaba drożdżowa z truskawkami i kruszonką. W formie babki marmurowej dzięki czemu można dodać więcej pysznego nadzienia z truskawek. Nie można się od niej oderwać. 250 g mąki pszennej typ 500 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 dkg drożdży 1 łyżka masła 1/2 szklance mleka letniego szczypta soli nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka
wesoła kuchniaZnakomity pomysł na wykorzystanie zbędnych biszkoptów, ciastek, babek… Odrobina bakalii i ponownie cieszymy się słodkimi ciasteczkami - kuleczkami. Wystarczy kilka minut aby zaskoczyć swoich gości. 0,5 kg ciemnego biszkoptu 1/3 szklanki mleka 100 g margaryny 1/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 250 g dżemu truskawkowego 0,5 szklanki rodzynek sułtańskich 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Kilka kropel aromatu waniliowego
VioletoweKucharzeniesię przyzwyczaiłam i nareszcie stały się dodatkiem, a nie głównym składnikiem 😉 O cieście na maślance czytałam wiele razy. Ze zdziwieniem odnotowałam na którymś blogu, że takie ciasto wypiekały nasze babki i prababki. Cóż, moje nie 😔 Maślankę poznałam już w dorosłym życiu. Z dzieciństwa kojarzę serwatkę, którą Ojciec dostawał od swojej ciotki i pijaliśmy ją, bo świetnie gasiła pragnienie latem
Weekendy w domu i ogrodzielodów latem. Moja córeczka uczy mnie, że to fałszywy obraz szczęścia. Prawdziwą radość dziecku sprawia zabawa, najlepiej na dworze w letnie dni, wspinanie się po drzewach, zrywanie kwiatków, robienie babek, torcików i ciastek z piasku, listków i kamyczków. Dorośli to wszystko psują, rozmywają fantazję dziecka przerywając zabawę, zabierając dziecku wolność. Podczas gdy dziecko bawi się w najlepsze na dworze
Jeść, by żyć w zdrowiuUwielbiam pachnące cytrusami babki, serniki i mazurki, dlatego pomarańcze to najliczniej kupowane przeze mnie owoce w okresie przedświątecznym. Jednak zawsze kupuję ich za dużo i po Świętach sporo zostaje. Mam jednak sprawdzony patent jak w smaczny sposób, poza zrobieniem świeżego soku, wykorzystać je w kuchni… robię z nich lekką, świeżą, pyszną sałatkę, która jest świetną odmianą po świątecznym
Fitsweet.meciasto jogurtowemu nadaje rabarbar. Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie. Ważne, aby wszystkie składniki ciasta miały jednakową temperaturę, a olej dodawano do ciasta
Mieszam w Garnkumleko po 8 łyżek Wykonanie: Do garnuszka wkładamy czekoladę masło,miód i mleko, rozpuszczamy.Wsypujemy słonecznik,rodzynki,żurawinę mieszamy.Na końcu dodajemy ryż preparowany.Wymieszane składniki przekładamy do formy najlepiej do babki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa może być ciepła lecz nie gorąca.Rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do lodówki do ochłodzenia całkowitego( masa zastygnie).Najpierw rozpuszczamy białą czekoladę
Różowa kuchniaŚwietny pomysł na obiad - babka ziemniaczana z sosem z pieczarek lub z gulaszem. Można też ją podać po prostu z gęstym jogurtem. Moja babka jest z wędliną, ale można ją wykonać w wersji wege. Prosta w wykonaniu. Z podanych proporcji powstają dwie małe foremki. Składniki: 1 kg ziemniaków surowych, mogą być mączyste 1 średnia cebula
Ze smakiem bez glutenuprzygotujecie bez użycia miksera . Mięciutkie, wilgotne, sprężyste. Idealne do popołudniowej kawki. Idealne, kiedy mają zjawić się niespodziewani goście. Ciasto piekę w standardowej keksówce, ale sprawdzi się również forma na babkę (czas pieczenia może wówczas ulec zmianie). Z kolei z połowy porcji możecie upiec Cytrynowe Muffiny :) Ciasto cytrynowe posypuję cukrem pudrem, ale również będzie pyszne z cytrynowym lukrem (przepis znajdziecie tutaj
Moja Delicjamasy. Delikatnie wymieszać. Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Dużą formę do babki posmarować margaryną i posypać kaszą manną. Przełożyć do formy ciasto z makiem, a następnie zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z dodatkiem kakao. W ciemnym
Państwo Wojtczuk gotująszklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe) 1 szklanka nasion ze słonecznika 2 łyżki maku niebieskiego 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego 4 łyżki babki płesznik garść orzechów laskowych (niekoniecznie) 1 łyżeczka kminku 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju rzepakowego spora łyżeczka soli 1 szklanka wody Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Wlewamy
AZgotuj!