cukinią piekę zarówno na oleju jak i maśle. Przyznam jednak, że wolę ciasto ucierane na maśle prawdziwym, żadnej margarynie, o nie, nie….! Ciasto dyniowe upiekłam w kształcie babki. Jestem zakochana w wszelkich foremkach babkowych, wciąż kupuję nowe….chociaż ciasto i tak smakuje tak samo…he, he…Mimo wszystko wyjęłam wszystkie foremki na stół, bo w końcu(...)dynię! Ciasto dyniowe jest wilgotne i słodkie ale nie przesadnie. Czekolada, dynia i orzechy również dostarczają wyczuwalnej słodyczy. To ciasto upiekłam z surowej dyni. Ciasto dyniowe Składniki: foremka babka o poj. 1,5l 300 g utartej dyni 125 g masła, roztopionego 280 g pszennej mąki 100 g orzechów pekan w czekoladzie 50 g czekolady 3 jajka 100 ml jogurtu
codojedzeniaupieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomarańczowo. Foremki zamówiłam o te- klik. Polecam, bo fajnie się w nich wszystko dopieka, co nie jest wcale takie oczywiste, bo w przypadku jakichś innych „no name” babki wyszły spieczone a surowe w środku. Potrzebujecie: 2 szklanek mąki szczypty soli 3 cukrów waniliowych łyżki (z górką) cukru kilku kropel aromatu, np. pomarańczowego łyżki kakao 2 łyżeczek proszku(...)ciasto jasne a raz ciemne. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut. Z podanych proporcji wyszło nam 8 babeczek, dlatego kolejnym razem zwiększyliśmy proporcje razy dwa. Babki fajnie smakują świeże jak i następnego dnia. Uwielbiam je z zimnym mlekiem, ale i do kawy będą jak znalazł. W przeciągu tygodnia robiliśmy je już dwa razy
ArbuziakiBabka z przepisu Ewy Wachowicz. Mięciutka, wilgotna, przepyszna. Kiedy po raz pierwszy ją upiekłam to już wiedziałam, że zagości u mnie na stałe :) Dzięki dodatkowi cynamonu, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Wypróbujcie koniecznie. Ciekawa jestem, czy Was też zachwyci tak jak mnie :) Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)stopni przez około 1 godzinę. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem.Tyle cukru ile wypije sok. Ja dodałam 5 kopiastych łyżek, ale to zależy jak dużo będzie soku. Wystudzoną babkę polukrować
Agusiowe smakołykirewelacyjne. Ja swoją przygodę z nimi zaczęłam nie dawno ale na swoim koncie mam już czerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie, dynię i marchew. Składniki na małą formę do babki: puszka 240 g po odsączeniu fasoli białej Jamar 3 jajka 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżeczki młodego jęczmienia 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa
Życie zaczyna się w kuchniDziś zapraszam na jedną ze smaczniejszych babek jakie jadłam:). Trzywarstwowa babka waniliowo-kakaowo-kawowa nie tylko ładnie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Jest puszysta, nie jest sucha. 250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 100ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżeczki kakao
Szefowa kuchnipowstanie przepyszne keto tiramisu, które po schłodzeniu jest idealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej 5 g łupin babki jajowatej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) Opcjonalnie – słodzik (stewia/ erytrol – keto, LCHF), cukier – DO, ksylitol itd. Składniki na krem: mascarpone – 500 g 6 żółtek 3 białka opcjonalnie słodzik(...)Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę, dodając opcjonalnie słodzik lub cukier. W misce wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno a następnie dodać stopniowo masę z żółtek oraz suche składniki delikatnie mieszając. Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy). W zależności od wybranej
Ola la LCHFktóry będzie dobrą bazą do prozdrowotnych dodatków, których smak do końca mi nie pasuję. T en koktajl świetnie sprawdził się u mnie przy sproszkowanym korzeniu maca i mieszanki babki lancetowatej z babką płesznik. Dodatkowo, dzięki dużej zawartości wody w melonie nie potrzeba dodawać innych płynów. Smoothie z melona, mango i banana Składniki: melon miodowy 2 dojrzałe
wegujemyDwukolorowa babka z dodatkiem kakao i rodzynek - miękka i puszysta. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a połączenie składników na ciasto zajmuje mało czasu. Upieczoną i ostudzoną babkę możemy posypać przesianym cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą z białej albo z ciemnej czekolady
Przepisy Kulinarnemożna go zastąpić miodem) 1 łyżka masła 1/2 szklanki musli (u mnie resztka z rodzynkami) 2 garście wiórków kokosowych 2 garście słonecznika 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 garść babki jajowatej 1 garść orzeszków Przygotowanie: do garnka włożyć (wlać) masło orzechowe, syrop klonowy i masło - podgrzewać co chwila mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się ściągnąć z kuchenki
Gotowanie z pasjączęściej. Składniki: na dwie porcje 200 ml mleka ok 1 szklanka płatków owsianych - u mnie górskie 1 jabłko 1 gruszka 1 jajo 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka babki jojowatej 1 łyżka pestek z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: mleko zagotować, przelać do miski dodać do niego płatki i odstawić na trochę
Gotowanie z pasjąkakaowe ciasteczka - kakao przecież też znajdziemy :) Składniki: 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/3 szklanki nasion chia kilka łyżek babki jajowatej ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy - nie będą się kleiły, ale spokojnie
Gotowanie z pasjądzisiaj na bardzo prostą wersję granoli. Składniki: 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/3 szklanki nasion chia kilka łyżek babki jajowatej ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy - nie będą się kleiły, ale spokojnie
Gotowanie z pasjąposzukiwań tajemniczej receptury okazało się, że przepis na “Yellow cake” w niewielkim stopniu różni się od przepisu na ciasto, które upiekłam do babki z szampanem ! Gdy największy problem zniknął pojawił się kolejny – kolor galaretki! Nie wiem z czego składa się amerykańska galaretka, ale naszej daleko
Słodki PomysłCiasto z mąką ryżową to najpyszniejsze ciasto ucierane jakie kiedykolwiek jadłam! Nieskromnie przyznam, że jest lepsze od Babki z szampanem, którą do tej pory uwielbiałam ;). Po raz kolejny przekonałam się, że wypiek bez glutenu może być dobry, a nawet lepszy od ciasta z dodatkiem mąki pszennej. Dlatego
Słodki Pomysł