Rumowe bombki w kokosie: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html 7. Makowiec na cieście drożdżowym: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/makowiec-na-ciescie-drozdzowym.html 8. Puszysty sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/03/sernik-puszysty-atwy-szybki.html 9. Babeczki keksowe: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babeczki-keksowe.html 10. Babka piernikowa: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-piernikowa.html 11. Makowiec - rolada: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/makowiec-ciasto-drozdzowe.html 12. Babka keksowa: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/babka-keksowa.html 13. Keks: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/12/keks-swiateczny.html 14. Murzynek: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/11/pomaranczowy-murzynek-wedug-nigelli.html 15. Makowiec japoński: https://szefowa-kuchni.blogspot.com
Szefowa kuchniBabka herbaciana zrobiona z okazji dnia herbaty...Babeczka z dodatkiem dużej ilości rodzynek namoczonych wcześniej w gorącej herbacie..Prosto, szybko i smacznie..wg oryginalnego przepisu na wierzchu babki był lukier,,ale ja już nie miałam czasu na robienie lukru i posypałam cukrem pudrem..Przepis pochodzi z książki Słodki Świat Kasi. 100 g margaryny 12 szkl.cukru 2 żółka 1,5 szkl.m
Moje domowe kucharzenieWódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto
Karo in the KitchenBabka gotowana. Chociaż bardzo ją lubię, zawsze chciałam ją ulepszyć. I udało się. Jest wyjątkowo pyszna, wilgotna, po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 rozpuszczona margaryna Kasia 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kieliszki wódki lub spirytusu(...)proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta. Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny. Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Formę wkładamy do garnka wypełnionego wodą. Gotujemy ok. 90 minut. Smacznego
Pyszności SłodkościPiernik w trochę innym wydaniu bo pod gwiazdami z babką. Piernik jest miękki, delikatny, wilgotny. Polecam z domową polewą. ciasto na gwiazdę: 250 g mąki pszennej 250 g cukru pudru 200 g masła 1 cytryna 50 g smalcu 2 łyżki spirytusu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jaj wielkość M piernik: 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 50 g masła(...)piekarnika temp 170-175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Po upieczeniu zostawiam ją na 10 minut w piekarniku i wyjmuję jeszcze ciepłą na deskę. Zostawiam do przestygnięcia. Babkę dobrze jest upiec dzień wcześniej Piernik: Na patelni rozpuszczam miód, cukier, masło i smalec, dodaję przyprawę do piernika. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Odstawiam do przestygnięcia. Wbijam żółtka, mieszam, dodaję przesianą
wesoła kuchniaktóra zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami
Moje Kuchenne RewelacjeWybrałam najlepsze przepisy na ostatni miesiąc roku, jest świątecznie, dużo czekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana(...)kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Lepimy pierogi
Moja smaczna kuchniasztucznego Jamar 1/2 kostki margaryny 6 jaj 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego 1 szklanka śmietany (18%) Babka cytrynowa: 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/3 szklanki ksylitolu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła 5 kropel cytrynowego olejku Dodatkowo: czekolada mleczna(...)mleko 4 lyżki dmuchane gwiazdki Babka cytrynowa Do misy wbijajmy jaja i wsypujemy ksylitol,ubijamy na puch. Masło miękkie dodajemy do ubitych jaj i miksujemy na lekkich obrotach.Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Na samym końcu dodajemy parę kropel olejku. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto cytrynowe.Pieczemy
Różowa kuchniafolię spożywczą. Składniki: • 200 g mąki z cieciorki • 200 g mąki gryczanej • 100 g skrobi kukurydzianej • 3/4 szklanki espandowanego amarantusa • 1 łyżka siemienia lnianego • 1 łyżka babki płesznik • 1 łyżka nasion babki jajowatej • 1 łyżka sezamu • 1 łyżka maku • 1 łyżeczka czarnuszki • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 8 g drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody
To co kochamczegoś z mąką. Jednak i tak go wzięłam, po prostu mi się podoba. W domu mam dwa fartuchy takie zwykłe, kuchenne, a ten jest taki kobiecy. Forma na babkę. Zakup zupełnie spontaniczny. Jak tylko ją zobaczyłam, to bez zastanowienia włożyłam ją do koszyka. W domu miałam tylko silikonową, a takiej mi brakowało. Także niedługo będę piekła babki. I patelnia
W kuchni u MonikiZostają Wam czasami niepotrzebne białka po upieczeniu ciasta, a nie macie ochoty na bezy ? Może ten przepis Wam się spodoba. Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna babka drożdżowa na białkach jest prosta w przygotowaniu. Nie wymaga ręcznego wyrabiania ciasta i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu (oczywiście oprócz czasu niezbędnego do wyrośnięcia) Inspiracją był przepis pochodzący z książki " Ciasta drożdżowe. Słodkie(...)dole posta. natomiast recenzja książki jest dostępna na naszym blogu " To czytają Saudyjskie Wielbłądy " Składniki używałam szklanki o pojemności 250 ml z podanej niżej ilości składników upiekłam dwie niewielkie babki (forma o średnicy 17 cm i wysokości 9 cm) 2 szklanki mąki tortowej typ 405 (czyli około 310-320 g) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki rodzynek 4 duże białka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWlewamy olej oraz dodajemy kawałeczki marcepana. Ponownie miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą i cynamonem. Dodajemy do masy, wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do formy na babkę o pojemności 2-2,5 l. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy, wyjmujemy na talerz. Wierzch oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą
VioletoweKucharzenienastawieniem wejdziemy w nową porę, to już zależy wyłącznie od nas. A więc życz Wszystkim samych kolorowych dni. Więc dziś z tej okazji, chcę pożegnać lato z przytupem. ,,Babka makaronowa na słodko, czyli pożegnanie lata - 1000 pomysłów, jedna Lubella'' 200 g makaronu Lubella pióro 0,5 kg białego sera 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 2 płaskie łyżki(...)Później idzie warstwa jagód, znów twaróg , makaron i całość zakrywamy masą. Pieczemy 50 - 60 minut w 180 stopniach. Po 30 minutach uchylamy lekko piekarnik, a po następnych 30 wyciągamy babkę. Dajemy jej jeszcze kolejne 30 minut na ostygnięcie i można wyjmować. Świetnie smakuje na ciepło, ale i zimna jest przepyszna. Gdy podamy taki wypiek na stół, każdy będzie przekonany
Dieta moja pasjaSposób nr 1 N atrzyj poparzone miejsce ( miejsca ) rozgniecionymi liśćmi szczawiu lub babki lancetowatej. Sposób nr 2 W yciśnij sok z cytryny, namocz w nim gazę i przyłóż do poparzonego miejsca. Możesz
Przepisy i porady kulinarnezaczęłam od zamówienia zestawu OXY PACK z wcześniej wspomnianej stronki www.dietaoxy.pl 1 OXY BOX (w składzie: żurawina liofilizowana, otręby owsiane, ksylitol, łuska babki jajowatej) jest to miesięczna kuracja - 1 opakowanie OXY TEA skutecznie wspomaga odchudzanie zapobiega wzdęciom hamuje biosyntezę tłuszczu obniża poziom cholesterolu obniża ciśnienie krwi oraz 30 wygodnych(...)Codziennie wypijam -herbatkę -koktajl oczyszczający + produkty OXY do śniadania i przed obiadem OXY SHAKE domowy żurawinowy : -szklanka mleka sojowego - żurawina liofilizowana 2 garście -łuska babki jajowate 2 łyżeczki -ksylitol łyżka Wszystkie składniki umieszczam w kielich blenderowym i miksuje do płynności. Przelewam w dwie szklaneczki i mam OXY SHAKE domowy żurawinowy. Każdy z nas szuka
Różowa kuchnia