babki - 8724 przepisów (strona:260/582)

Świąteczny pasztet z selera i jarmużu 209

ziela an gielskiego   łyżeczka papryki wędzonej ostrej łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 4 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka łyżeczka babki plesznik garść orzechów włoskich 0,5 pęczka pietruszki zielonej 2 łyżki czosnku nied źwiedziego pieprz, sól       Przygotowanie: Seler - bulwa obieramy ze skóry dokładnie myjemy i ścieramy(...)angielskie, jałowiec, liść laurowy i  blendujemy na gładką masę. Dodajemy starty seler naciowy, orzechy włoskie, przyprawy: paprykę wędzoną, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, czosnek nied źwiedzi, babkę plesznik i posiekana natkę pietruszki. Całość mieszamy i dodajemy mąkę, olej kokosowy (2 łyżki), jajka. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy

Łycha smaków
CYTRYNOWO CZEKOLADOWA BABKA 134

babka: 250 g masła 300 g cukru 5 jajek 350 g mąki pszennej, tortowej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao w proszku sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier: 100 g cukru pudru  1 łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Masło ucieramy z cukrem. Kiedy się połączą w jedną masę dodajemy pojedynczo jajka(...)patyczkiem czy nie jest surowe. Studzimy. Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania gęstej masy. W razie konieczności dodajemy odpowiednio wody lub cukru. Polewamy ostudzoną  babkę

KuchcikoweLove
Kolorowa babka kisielowa i życzenia 144

ciastem. Ciasto dzielimy na 4 części. Do 3 z nich dodajemy kisiel i niewielką ilość barwnika, a do ostatniej części dodajemy kakao. Każdą masę dokładnie mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy najpierw czerwoną masę, potem żółtą, pomarańczową , a na końcu kakaową. . Babkę pieczemy w 180 stopniach około godziny - tak do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy

Ewusiowe Smaki
DROŻDŻOWA BABA WIELKANOCNA! NAJLEPSZA! 192

zawsze wyrabiam minimum 20 minut. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, ma sobie spokojnie wyrastać. Przekładamy do formy. Z tej ilości wyjdą 2 duże babki, a nawet 3 babki, więc rozplanuj ilość. Pieczemy godzinę na złoty kolor. Po całkowitym wystudzeniu lukrujemy. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Babka twarogowa pieczona w keksówce. 176

Znalazłam ten przepis w mojej starej gazecie. Zaciekawił mnie bo niby to sernik, a tak dużo mąki. Byłam ciekawa smaku. Konsystencja lekko wilgotna. Smak zupełnie inny

Kuchnia Pokoleń
WIOSENNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI I ŻYCZENIA WIELKANOCNE 157

Ostatnie porządki już za Nami, jutro święcenie pokarmów, ostatnie krzątanie w kuchni i zaczynamy świętowanie. Aby przywołać wiosnę przygotowałam najprostszą babkę drożdżową ( ulubioną moich synów) . Nafaszerowałam ją ogromnymi rodzynkami, polałam  wielką ilością lukru, a na wierzch przyfrunęły kolorowe motyle. I już jakoś tak wiosenniej się zrobiło! Wszystkim Wam kochani, życzę zdrowych, pogodnych Świąt, pełnych ciepła, miłości i radości. Przy(...)dodać zaczyna do mąki, następnie dodać resztę składników, w tym rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto dobrze wyrobić.Dodać rodzynki. Gotowe przełożyć do jednej wielkiej albo dwóch mniejszych foremek na babki- u mnie jedna duża. Ciasto piec ok 40 minut- do suchego patyczka . Wystudzić, wyjąć z formy. Gotowe polukrować. Ozdobić kolorowymi motylkami. Prześliczne motylki otrzymałam ze sklepu  JUMAZONA  . Zobaczcie

Z Majeczką w kuchni
Przepis na Lukier Królewski 178

Witam serdecznie Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek. Będziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko 1,5 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier królewski Przygotowanie: Do miski daję białko(...)jeszcze cukier puder do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy ale należy uważaj aby nie był za gęsty:). Tak przygotowanym lukrem możemy udekorować, ciasta, babki, ciastka, mazurki..., po udekorowaniu wypieki należy odstawić aby lukier zastygł. Życzę udanych wypieków. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczeń z jajkiem + film 324

świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę.  składniki na formę do babki lub keksówkę   5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko szczypta słodkiej(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy dłonią. Do formy na babkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą

Smakowite Dania
Przepisy na Wielkanoc 324

się zbiorem moich przepisów Wielkanocnych! Zebrałem tu najlepsze przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś przepisik, który wkrótce zawita na Waszym stole Wielkanocnym :) Najlepsze przepisy na Wielkanoc: Ciasta: Babka na białkach Miodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem

Kuchnia Łukasza
Bajaderka czyli ciastka z odzysku 148

Rating: Bajaderka to inaczej ciasto z odzysku. Kilka dni temu podjęłam się przygotowania twarogowej babki i niestety wyszedł mi zakalec. Wpierw poszukałam informacji co jest przyczyną i tego samego dnia ponownie chciałam przygotować babkę – tym razem przestrzegałam dokładnie zasad przygotowywania ciasta by nie wyszedłzakalec…. niestety, tym razem znów wyszedł zakalec…. Więc ponownie sięgnęłam do internetu by poszperać

Magiczny Garnek
Wielkanoc z Russell Hobbs - wyniki konkursu 147

bardziej dziękuję Marta Gotuje za pomoc i Russell Hobbs Polska za dodatkowe sugestie.  I miejsce  za urocze babeczki w kształcie koszyczków Nastoletnie Wypiekanie II miejsce za babkę marmurkową Alicja Pachurka III miejsce  za babkę z lukrem fiołkowym Iwona Chmiel    Wyróżnienie Dodatkowo chciałabym przyznać wyróżnienie w postaci słodkiej książki dla Pani Anny Opiela za świetne owieczki

Gotowanie i blogowanie
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 176

Minimum składników – maksimum smaku. Mało pracy – tylko doglądanie, czy w piekarniku wszystko się ładnie rumieni i przypieka. I pomysłowe nadzianie głównego bohatera na komin – bo forma do pieczenia babki idealnie sprawdzi się do jednogarnkowego obiadu – w całości z piekarnika. Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w skórkach. Jeśli nie macie aż tak malutkich ziemniaków jak moje (miały

Karo in the Kitchen
Czekoladowa babka z błyszczącą polewą 168

Wiem, wiem, znowu babka. Nuda. Ale w końcu Wielkanoc już za chwilę, a czego jak czego ale baby nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzisiaj proponuję wam pyszną czekoladową babkę z piękną błyszczącą czekoladową polewą, udekorowaną jak na Wielkanocną babę przystało jajkami. ciasto : 250 g mąki pszennej 200 g cukru 200 g masła

Polska Zupa
Babka piaskowa 179

Wielkano cna babka mojego męża : ). Duma rozpiera ła cały dom - łącznie z kot ami :) .  Powstała w ramach rywalizacji - moja babka będzie z puree z ba tatów - trzymajcie kciuki aby wyszła :) Składniki: 4 jajka 200 gr mięk kiego masła 200 gr mąki tortowej 200 gr mąki ziemniaczanej  2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie:     Oddzielamy białka

Łycha smaków
Babka krówkowa 441

Jeśli lubicie cukierki krówki to na pewno ta babka przypadnie Wam do gustu :) Sama masa krówkowa jest dosyć słodka, więc do dekoracji zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady. Składniki: 1 puszka masy krówkowej (400g), 1 szklanka mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie:  Jajka ubijamy(...)obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dolewamy stopniowo olej. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Babkę polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z dwiema łyżkami mleka i posypałam posypką kolorową. Przepis zaczerpnęłam ze strony Ala piecze i gotuje

Aga w kuchni