babki - 8724 przepisów (strona:255/582)

11 kwietnia – Ciasta i babki wielkanocne – Poznań 169

Słonecznej w Poznaniu dowiecie się jak nieco odświeżyć przepisy na tradycyjne świąteczne łakocie. Wprowadźcie coś nowego obok dobrze znanych jajek i sałatek jarzynowych. Artykuł 11 kwietnia – Ciasta i babki wielkanocne – Poznań pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Prosta babka na kisielach malinowych 2319

Babka niezwykle prosta w przygotowaniu, do tego smaczna, wilgotna i niesamowicie pachnąca. Do jej przygotowania wykorzystałam stary przepis mojej mamy na babkę na kisielach cytrynowych. Składniki: 130 g mąki pszennej (1 szklanka), 150 g cukru (niepełna szklanka), 5 jajek, margaryna do pieczenia (250 g), 5 kisieli o smaku malinowym ( bez cukru), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, dowolna

Nie tylko w kuchni
Kakaowe babeczki z truskawkami 139

banan to połączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by Pączki pieczone Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Deser na Walentynki Witajcie Kochani! Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie

NiePieprz.pl
Delikatny bakaliowy sernik 264

chciał długo czekać Do przygotowania sernika wykorzystałam mieszankę keksową od Helio. Produkty Helio  cenię od lat. Uwielbiam piec z ich udziałem najróżniejsze słodkości. Polecam Wam również moje mini babki z czekoladową krówką  lub małe orzechowe mazurki . Składniki: (na foremkę 20×20 cm lub małą tortownicę) 50 g masła 3 jajka M 1/2 szklanki cukru 2 łyżki

Słodkie okruszki
Kulicz - rosyjska babka wielkanocna 228

Kulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu wyrabianiu ciasto jest niezwykle lekkie, piórkowe, koniecznie z bakaliami. Do upieczenia kuliczy potrzebne są wysokie formy. Ja nie miałam specjalnej formy, a do pieczenia wykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach.  Po upieczeniu kulicze dekorowane

Obiad gotowy
Jajka faszerowane wędzonym kurczakiem 210

Święta Wielkanocne tuż-tuż. Na stole wielkanocnym, oprócz babek, mazurków czy pasztetów, nie może zabraknąć również faszerowanych jajek. Tym razem postanowiłam przygotować je z nadzieniem z wędzonego kurczaka. Wyszły bardzo smaczne. Jeśli dodatek rodzynek kogoś nie przekonuje, najzwyczajniej w świecie można z nich zrezygnować – jajka na niczym na tym nie stracą. Sama osobiście nie do końca jestem

Smaki Na Talerzu
Sernik z kokosową pierzynką 337

sernik zostawiamy do wystygnięcia, w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Zakwas owsiany na żur Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej

NiePieprz.pl
KETO MAZUREK (keto, LCHF, paleo, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 336

mnie znakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych są babki i mazurki. Jako, że przepis na babkę już znacie to tym razem dzielę się z Wami przepisem na keto mazurka, czyli niskie ciasto na kruchym spodzie wypełnione orzechami, polewą i ewentualnie bakaliami. U mnie akurat na zdjęciu wypełnienie stanowi masa ze śmietanki kokosowej ale podaje przepis na tradycyjną polewę. Składniki na ciasto

Ola la LCHF
Baba cytrynowa 157

Lubię ten czas przed świętami.   Jest tyle różnych możliwości, żeby święta były i smaczne i kolorowe i słodkie. Jest tyle przepisów na baby, babki i babeczki. Ja, spośród moich przepisów dzisiaj wybrałam dla Was babę cytrynową. Jest pyszna, puszysta, leciutka i... cytrynowa. Co Wy na to? Może być? Składniki: 340 g mąki pszennej tortowej 70 g (½ szklanki) mąki ziemniaczanej(...)przed... świętami. Moja już została zjedzona. Tak więc na święta koniecznie upiekę drugą. Was też namawiam i... życzę SMACZNEGO! Krys Na pozostałe propozycje wielkanocnych wypieków zapraszam do MENU: BABY, BABKI, BABECZKI... Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Babka jogurtowa 204

Smaczna i szybka jogurtowa babka z posmakiem wanilii i cytryny. Świetna jako podwieczorek do kubka gorzkiej herbaty lub kawy albo na wielkanocny stół. Wiem z opinii internetowych, że z tym przepisem wiele z Was ma problem, bo wychodzi zakalec. Ja dowiedziałam się o tym dopiero po zrobieniu babki, korzystałam z przepisu książkowego ("Nigellissima") i już podczas przygotowywania ciasta dodałam proszek

Słodkie inspiracje
Babka na wodzie 202

Niedługo Wielkanoc więc trzeba przetestować babki, takie jest teraz moje bojowe zadanie;) Przepis znalazłam w necie, a że chciałam coś szybkiego i zarazem z małej ilości składników to zrobiłam tę Babkę na wodzie. Sama byłam ciekawa jej smaku. Okazała się puszysta i wilgotna, bardzo fajna w smaku. Zapraszam...     Składniki 5 jajek  3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku

Kubki smaku
Kolorowa babka 144

Babka, której już dawno chciałam spróbować. Dopiero w tym roku się udało. Piękna, kolorowa, wiosenna i przepyszna! Na pewno zaskoczy gości wyglądem i smakiem. Ciasto ucierane jest puszyste i delikatne. U mnie pieczona w dużej formie do pieczenia wieńców, jednak pomimo, iż była duża szybko zniknęła :) Ciasto można upiec w zwykłej keksówce. Przepis z Moich Wypieków . Polecam!  Kolorowa babka

Smak mojej kuchni
Wielkanocne porady 176

jeść każde z nas, plus nasi goście.  W tym poście postaram się Wam zdradzić kilka ważnych tajemnic, aby wyszły one pyszne.  Mazurki powinny być kolorowe i kruche, babki muszą być puszyste. SERNIKI (ciasto królujące w te święta), aksamitne i wilgotne. Ważne, aby wszystkie składniki były świeże i wysokiej jakości. Parametry i czas pieczenia też są ważne

Gotuję Testuję
Tradycyjna Babka Wielkanocna 144

Tradycyjna babka wielkanocna obok mazurka to podstawowy wypiek Wielkanocny :) "Przygotowania do pieczenia bab rozpoczynano już na początku Wielkiego Tygodnia. Wybierano najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier (występował on wtedy w postaci tzw. głów), przesiewano mąkę, w wódce rozpuszczano szafran, który babom nadawał niezwykły aromat i piękny, złocisty kolor. Wielkie pieczenie rozpoczynało się w Wielki Piątek. W domach panował wówczas wyjątkowy rygor(...)podczas pieczenia zachowano szczególną ostrożność. Wyciąganie z pieca, studzenie i wyciąganie z form było prawdziwą próbą nerwów, bo całkiem często zdarzało się, że mimo zachowania wszelkich rygorów wychodził zakalec. Babka wielkanocna zawsze była pieczona w specjalnych walcowatych formach miedzianych lub glinianych". /  źródło: http://funkydiva.pl/ Składniki: 4 dag drożdży 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka mleka ½ kostki masła

Tradycyjna Kuchnia
Dwukolorowa Babka Na Soku Bez Mleka, Jajek I Masła 146

sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy. większa połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej blaszki.  Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!) Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą. Smacznego

Gotowanie...to proste !