Babka kolorowa, prawie jak pisanka. Składniki: -625 g mąki 480 -5 dkg drożdży -4 żółtka i jedno całe jajko -9 łyżek cukru -350 ml ciepłego mleka -8 dkg masła -łyżka kakao -2 łyżki maku -barwniki spożywcze -szczypta soli -aromat Do kakao dolewamy 3 łyżki mleka i mieszamy. Do maku 3 łyżki mleka i mieszamy. Po łyżeczce mleka dolewamy(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy roztopionym masłem, nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 165 st. C i pieczmy k. 35 minut. Wystudzoną babkę dowolnie dekorujemy. Smacznego
Maminek kulinarnyOstatnio u mnie dość sporo prób z wegańskimi wypiekami, chociaż przeplatam je tymi bardziej tradycyjnymi :) Ta babka przypomina mi bardzo taką, którą dawniej piekła mama, ale w normalnej wersji, z kakao i oczywiście jajkami. Do tego nowego przepisu podeszłam na początku sceptycznie. Ciasto na wodzie? Bez jajek, masła? Do czasu rozkrojenia byłam pewna, że będzie chociaż minimalny zakalec :D Piekłam(...)muszę piec dłużej. Wracając do przekroju - wszystko się udało, zakalca brak, a ciasto jest bardzo dobre i może konkurować z tradycyjnymi wypiekami. Drodzy weganie (i nie tylko ;)) - polecam! :) Łaciata babka z karobem (wegańska) 250 g mąki (u mnie 160 g orkiszowej razowej i 90 g jaglanej) 100 g cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka
FitKotprzepisu) 1. Czekoladowe jajka z masą twarogową i brzoskwinią 2. Kolorowe jajeczka (na bazie jogurtu naturalnego, kefiru i galaretek) 3. Kruche ciasteczka w kształcie zajączków i baranków 4. Babka piaskowa dwukolorowa 5. Mazurek z kajmakiem 6. Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 7. Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą (przepyszny!) 8. Babka z jabłkami 9. Babeczki z masą kajmakową
Ugotowaćzawiadom i zawsze jest świeżo i smacznie. Ta kiełbasa kojarzy mi się również z domowymi świętami Wielkanocnymi, gdzie tuż obok jajek, barszczu białego, sera, chrzanu, sałatki ziemniaczanej, ćwikły i babki znajdowała się pieczona biała kiełbasa. Dzisiaj dla Was właśnie taki domowy przepis, który zawsze się sprawdza. Lubię podawać ją również na kolację z pieczywem więc kiedy znajomi zawitają
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWielkanoc tuż-tuż. Co roku piekę babkę i kawałek wkładam do koszyczka ze święconką. W tym roku kupiłam sobie formę do malutkich babeczek z kominkiem. Wyszło mi 6 mini babeczek. Często korzystam z przepisu na to ciasto, ponieważ jest rewelacyjne. Babka wychodzi mięciutka i wilgotna. Za każdym razem modyfikuję przepis aby był inny smak. Składniki: 4 jajka
Amatorka kuchennachleb bezglutenowy zawsze się udaje, ma pyszną, chrupiącą skórkę i jest miękki w środku. Nie kruszy się, przypomina taki normalny, z piekarni :) Brak glutenu zastąpiłam siemieniem lnianym i babką płesznik, jest pyszny :) SKŁADNIKI: - 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 320 ml ciepłej wody - 1 duże jajko - 25 g świeżych drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka cukru(...)łyżeczka mielonego siemienia lnianego - łyżeczka babki płesznik - 2 łyżki oleju WSZYSTKIE SKŁADNIKI (oprócz oleju) wsyp do miski, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Ja używam robota, jeśli robisz to ręcznie najlepiej używaj drewnianej łyżki.Pod koniec mieszania dodaj olej. NACZYNIE ŻAROODPORNE wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego masę chlebową, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kuchnia bezglutenowa Loliprecyzją w plastry, ćwiartki i kostkę. Oprócz jajek kajalnica pokroi gotowane ziemniaki lub marchewkę oraz świeże grzyby. Cena: 34,90 zł Gdzie kupić: www.garneczki.pl Porcelanowa forma do pieczenia babki Villeroy&Boch Baba w takiej formie będzie się świetnie prezentować na stole nie tylko podczas świątecznych posiłków. Naczynie wykonane jest z białej porcelany, a wykończone motywem w kolorze
My Chcemy JeśćŚwięta tuż tuż, w takim razie czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy rzut idzie babka kajmakowa. Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwięta tuż tuż, w takim razie czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy rzut idzie babka kajmakowa. Czytaj więcej
Ana Mari's worldTaką babkę polecam zrobić na zbliżające się święta wielkanocne. Ma piękny wiosenny kolor i jest pyszna. Z pewnością zaskoczycie nią gości i będzie też piękną ozdobą stołu. Wypieki z dodatkiem warzyw to super pomysł. Składniki: 3 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 300 g maki pszennej 350 ml oleju rzepakowego 200 g szpinaku rozdrobnionego(...)masa będzie jednolita wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta formy. Piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym i zielonym lukrem
Ala piecze i gotujePostaram się przed Wielkanocą podrzucić kilka nowych inspiracji na świąteczne przysmaki, dzisiaj pyszna i bardzo łatwa babka cytrynowa. Składniki na ciasto: - sok z 2 cytryn - skórka otarta z 2 cytryn - 16 dag masła - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 ml wody gazowanej - 100 ml mleka - 5 jaj - 3 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę i mleko, dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy łyżką z masą cytrynową. 2. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60-65 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej, po wystudzeniu polewamy lukrem cytrynowym
Apetyczna babeczkaPieczecie babki? Ja nieczęsto, chociaż właśnie ostatnio zastanawiałam się dlaczego?! Jest tyle rodzajów bab, tyle możliwości. Będę musiała to nadrobić. Dzisiaj mam dla was babkę z bakaliami. Wilgotna i smaczna. 2 szkl mąki pszennej 0,25 szkl mielonych migdałów 0,5 szkl cukru 4 jajka 200 g masła 0,5 szkl kwaśnej smietany 300 g bakalii
Polska Zupadodawać żółtka oraz ewentualny aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujeWielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Wilgotnej , mięciutkiej...W te święta babki rządzą w różnych smakach.W mojej babce znajdziecie,aż 4 smaki- dla każdego coś dobrego ;) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 480 Szymanowskiej 1 szklanka cukru 6 jajek 1/2 szklanki maku 1 kostka masła 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Polski Olej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kisielek
Z Majeczką w kuchniPyszna, mięciutka, delikatnie pomarańczowa babka drożdżowa bez mleka i białka jaja. Idealna dla naszego alergika, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnej babki na mleku. Musieliśmy się powstrzymywać żeby jej nie zjeść gorącej prosto z foremki. Do dekoracji użyłam lukru (przepis tutaj ) oraz posypki dekoracyjnej. 40 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie