babki - 8724 przepisów (strona:261/582)

Baba nie FIT 128

razem proponuję babkę nie fit , jest to smaczna babka , dla tych co nie przebadają za owocami w ciastach ,i nie liczą kalorii  a lubią zwykłe ciasta nie fit , bardzo smaczne , fajnie smakują do kawy , zapraszam do wypróbowania . Składniki  2 szklanki mąki tortowej  8 jajek  1 szklanka cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka

Mój Smak
Babka majonezowa 191

Moja pierwsza w życiu i na pewno nie ostatnia babka, która mi wyszła i smakowała wszystkim z czego jestem bardzo zadowolona ;) na pewno spróbuje ją następnym razem troszkę zmodyfikować, zrobić z jakimiś dodatkami. Przepis na tą babkę znalazłam na blogu  Mniam Mniam Składniki: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szkl majonezu

Motylkowa Kuchnia
Maślany placek drożdżowy 262

Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast na naszych stołach. Zarówno w formie zwykłych drożdżówek jak i babek drożdżowych wypiekanych chociażby na Święta Wielkanocne i wreszcie na zwykłych „niedzielnych” plackach z owocami. Pierwsze zapiski na temat polskiego placka drożdżowego pochodzą z okolic roku 1700 z Kaszub. Jednak, jakby poszperać bardziej, to okazuje się, że pierwsze ciasto drożdżowe

Jacob Tastes
Szybki chleb pszenno - żytni z tikka masala i babką płesznik 178

Chleb jest pyszny, aromatyczny od przyprawy i zdrowy. Smakuje wybornie z masłem, smalcem czy wędliną, trzeba popróbować ze wszystkim. Babka płesznik to znakomity środek pobudzający perystaltykę jelit. Polecam chlebek jako szybki, pyszny i aromatyczny, pieczemy? Szybki chleb pszenno - żytni z tikka masala i babką płesznik. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
BABKA CYTRYNOWA 209

Babka , którą nauczyłam się piec w czasach młodości.Pachnąca wspaniale cytryną.Niebo  w gębie :)...Bardzo łatwa w przygotowaniu , w smaku niebiańska.Polecam dla osób , które zaczynają zabawę w kuchni z pieczeniem babek :). 2 szkl. i 3 łyżki mąki 1 i 3/4 szkl.cukru pudru 25 dag.miękkiej margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa 193

zawsze znika do ostatniego kawałeczka. Jako, że przygotowuję ją dla sporej ilości osób i nie mam w zwyczajach bawić się w małe porcyjki galaretę przygotowuję w silikonowej formie na babkę dzięki czemu mam idealne porcyjki bez zbędnych kubeczków, miseczek itp...  Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa Składniki : 1 tylnia golonka około 1 kg 4 nózki wieprzowe 500 g piersi(...)dodajemy to w tym miejscu to czynimy - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno siekamy. Do silikonowej formy na babkę przekładamy natkę nakładamy na wierzch mięso i zalewamy wywarem. Odstawiamy do stężenia (ja wstawiam na noc do lodówki) Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BABKA Z CUKINII I TUŃCZYKA 182

Cała rodzina po lecie już miała dość czegokolwiek z cukinii i nie miała zamiaru jej ruszać. Mnie serce nie pozwoliło, żeby tam została. Wzięłam, umyłam, starłam i zrobiłam przepyszną babkę  z tuńczykiem.  Składniki: niecała szklanka mąki ( ok. 150 g)  3 jaja od szczęśliwej kury  1 łyżka proszku do pieczenia 1 cukinia nie za duża cukinia( wraz

pieprzny smaczek
Bezglutenowe, błonnikowe krakersy z quinoą i guacamole 175

Dawno tu nie było żadnej przekąski, którą można by było przygotować na przyjęcie, albo przegryźć w razie niewielkiego głodu ;) No to jest - krakersy z błonnikiem w postaci babki płeszniki i quinoą, oczywiście 100% bezglutenowe, trochę pikantne dzięki ostrej wędzonej papryce, a podane z guacamole, które kocham.  Składniki: 3 łyżki ugotowanej czerwonej quinoy 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki(...)mąki z czerwonej soczewicy 2 łyżki  mąki z migdałów ziemnych 1 łyżka zmielonego ostropestu 2 łyżki babki płesznik 2 łyżeczki inuliny (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki pieprz sól kilka łyżek wody 1 smaczliwka (awokado) 1 pomidor łyżka soku z limonki 1 duży ząbek czosnku sól Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki na krakersy przekładamy

Quinoa Raz!
20. miesiąc życia dziecka - dmucham i chucham 161

ktoś inny zajmie wszystkie huśtawki, nawet jeśli sama nie chcę się huśtać w tym czasie coraz częściej mówię, zaczynam mówić "ma-ma", wtedy mama jest wniebowzięta umiem robić babki z piasku, co tam, że z suchego i się rozsypują od razu - nawet z niczego fajnie je robić umiem pić prosto z małej butelki, wcześniej umiałam z takiego dzióbka, teraz wolę(...)się winda, a jak zjeżdżamy, to z mamą liczę piętra (to znaczy ona, ale niedługo też będę umiała!) próbuję śpiewać i nucić mówię już "ba-ba-ba", gdy robię babkę z piasku, "a" na auto, "ka" na kawę, "kuku" bawiąc się w chowanego rodzice przyzwyczajają mnie do nocnika, ale powiem Wam, że nie bardzo lubię na nim siedzieć bez ubranka

Anioszek w kuchni
Bezglutenowy chleb gryczano-jaglany :) 178

pisałam wcześniej, będę nadal nad nim pracować :D  Składniki: 300 g mąki gryczanej  (Incola) 300 g mąki jaglanej  (Incola) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki babki płesznik 1 czubata łyżeczka soli himalajskiej  35 g świeżych drożdży 500 ml wody 1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu/cukru trzcinowego  Przygotowanie: W garnku podgrzej wodę z drożdżami i słodzidłem. Dobrze wymieszaj całość(...)drożdże się rozpuściły. Woda ma być ciepła, nie gorąca i nie może się zagotować! Odstaw na 30 minut.  Nasiona chia i babkę płesznik należy zmielić w blenderze.  Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj rozrobione drożdże i dokładnie wyrób ciast rękoma. Odstaw w ciepłe miejsce. Wierzch miski przykryj ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Przełóż

Zdrowie na języku :P
Niech cię Zakole – dzień drugi na Ziemi Dobrzyńskiej - część II 183

również regionalna potrawa przygotowana z kaszy, faćki czyli komosy i dodatków. W tym przypadku był to pęczak. Pierogi były z faćką, czyli z komosą/lebiodą. Gugiel to babka ziemniaczana. Pączki ziemniaczano – dyniowe wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast za Faćkę i gugiel , Panie Grażyna Jędrzejewska i Genowefa Grudnicka KGW Jagna, otrzymały Perłę 2013. Gdy już brzuszki mieliśmy wypełnione(...)już nie mogę się doczekać sezonu na gęsie nogi. Czernina , c zarna polewka to zupa z dodatkiem krwi gęsiej/kaczej. Podana, jak należy, z szarymi kluskami. Bryndas dobrzyński to babka ziemniaczana. Te i inne smakołyki to dzieła Pani Mirosławy Wilk z Wilkowej Chaty – Tradycyjne Jadło Wilkowa Chata w Wielgie. Takie smakołyki można zamówić, kupić na festynach, lub zjeść na miejscu

królestwo garów
Chleb zmieniający życie 222

facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 1 bochenek: 140 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego 60 g orzechów włoskich 145 g płatków owsianych 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki roztopionego masła kokosowego 350 ml wody 2 łyżki nasion chia W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli słonecznik, siemię lniane, orzechy(...)włoskie, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól i chia. W drugim naczyniu połączyć wodę, syrop klonowy i olej kokosowy. Zawartość obu naczyń dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Masę przełożyć do małej keksówki, wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Wyjąć z formy

Domowa cukiernia Ewy
Puszysty deser (na białkach) z lemon curd 168

zrobieniu lodów czy też  po wypiekaniu niektórych ciast (babki, pączki...) pozostają białka. Co z nimi zrobić? Można je zamrozić albo od razu zrobić z nich deser. Zrobiłam taki właśnie pyszny deser. Przygotowałam go na bazie kremu lemon curd, w którym się prawie zakochałam. Oczywiście nie sam lemon curd jest sprawcą tego puszystego deseru. Potrzebna jest niezastąpiona

Kuchnia u Krysi
Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort) 161

żółtek 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 4 łyżki konfitury wiśniowej 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki żurawiny (brak na zdjęciu) cukier puder do posypania babki     Wykonanie: Z 2 łyżek mąki (z 400 g), drożdży, połowy ilości letniego mleka i 2 łyżek (ze 130 g) cukru zrobiłam zaczyn drożdżowy. Wymieszałam i zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Sernik wiosenny 204

Dawno nie piekłam sernika. A przecież bardzo serniki lubię. Ostatnio były babki, mazurki i różne wypieki świąteczne. Czas na kolejny sernik. Pamiętacie mój sernik New York Cheesecake? Mój dzisiejszy upiekłam w oparciu o tamten przepis, tzn. w kąpieli wodnej. Taki sernik jest bardzo delikatny, aksamitny, kremowy... po prostu rozpływa się w ustach. Zrobiłam go w tortownicy o średnicy

Kuchnia u Krysi