babki - 8724 przepisów (strona:164/582)

Aromatyczna babka pomarańczowa 144

Witam w nowym roku. Rozpoczynam go bogatą w wit. C babką, bo pewnie większość z Was leczy się dziś po imprezie Ja świętowałam tylko szampanem Pikolo oglądając po raz 189643 „Madagaskar” , bo musiałam cały wieczór i pół nocy uspokajać psy. Ten niesamowity kolor babka zawdzięcza pomarańczom, a dokładniej całym ugotowanym owocom, więc jest nie tylko ładne(...)termoobiegiem) przez 50-60 minut w zależności od wielkości form, a dla pewności zawsze możesz sprawdzić czy ciasto jest suche patyczkiem.             Artykuł Aromatyczna babka pomarańczowa pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
PUSZYSTA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 156

ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję mniejszej lub użyję wkład do tortownicy kominkowy wtedy babka będzie wyższa) babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Źródło: https://www.mojeciasto.pl/przepisy/babka-serowo-cytrynowa-715/

Słodkie zapomnienie
Abgeryjta ze Paniowek (Babka z Paniowek) 152

bakaliōw richtich 13 na bogato, ale Wy mogecie sie jōm zrobić yno ze skōrkōm ze citrōłny i rodzynkami abo i bez dodatkōw. Recept je trocha podobny, do moji „Babki ze starego receptu” ( ), ale aby widać, że te stare recepty sie niy tracōm, a my cołki 14 czas lubiymy maszkycić. 15 Co potrza? 500 g mōnki pszynnyj 250 g masła(...)odmian cytryny 20 wrzucić 21 tylko 22 będzie 23 raz 24 leniwy 25 mniejsze 26 okrągła 27 piekarnik 28 włóżcie 29 jakąś 30 ostudzić Artykuł Abgeryjta ze Paniōwek (Babka z Paniówek) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Babka czekoladowo cynamonowa 240

Aromatyczna i wilgotna, przesiąknięta zapachem czekolady i cynamonu z dodatkiem rodzynek. Przy tym dziecinnie prosta w wykonaniu i tania. Naprawdę warto spróbować. Składniki na standardową (do tortownicy) formę do babki z kominkiem. 250 g masła (ewentualnie margaryny) 1 szklanka cukru 5 jajka 2 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczka kakao 2 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki dżemu

Kocham Czekoladę
Pomarańczowa babka żółtkowa 136

pierwszy raz w życiu!), byłam przeszczęśliwa jak okazało się że wyszedł :). Zostały mi żółtka, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłam, że muszę coś z nich zrobić. Padło na babkę żółtkową. Zainspirowałam się przepisem z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki . Zapraszam! Składniki: 7 żółtek 200 g masła 1 szkl cukru ziarna z 1 laski wanilii skórka otarta z 2 pomarańczy(...)mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek śmietanki 30% dodatkowo: cukier puder do posypania babki Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, ziarna z laski wanilii, skórkę z pomarańczy utrzeć mikserem na puszystą masę, potem stopniowo dodać po jednym żółtku, cały czas ucierając maślaną masę. Następnie dodać stopniowo mąkę na przemian ze śmietanką. Gotowe ciasto

Trufelkowo
Dziecinnie prosta babka cytrynowa – konkursowa 164

taka oto paczusia: Dzisiaj sobota. Nie mamy ciacha do kawy. Ciastko upiecze więc moja najmłodsza pociecha – 6 letni mały mężczyzna. Zobaczcie jakie to dziecinnie proste z mieszanką na babkę cytrynową Polskie Młyny Myślę, że dodatkowy komentarz jest tu zbędny Super zabawa. Ja piszę dla Was ten wpis a ze stołu znika babka cytrynowa. Chyba więc warto Nie wiem(...)czego robić kawę – najwyżej wciągnę okruszki Artykuł Dziecinnie prosta babka cytrynowa – konkursowa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
BABKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ 185

Przepis na tę pyszną babkę pochodzi z bloga  Ania gotuje .  Ponieważ po raz pierwszy piekłam coś z mąki migdałowej nie odważyłam się sama "stworzyć" przepisu, zamieniając np zwykłą mąkę pszenną na mąkę migdałową, dlatego, że ma ona zupełnie inną konsystencję i inaczej zachowuje się podczas obróbki. O  korzystnych właściwościach tejże mąki  pisałam  tutaj , więc(...)maksymalnie, a więc szukać alternatywnych produktów (co się okazuje nie jest rzeczą łatwą) do tego, aby funkcjonować normalnie tzn. jeść i pichcić - bo obie rzeczy bardzo lubię 😋❤ Moja migdałowa babka  (a właściwie babka Ani) warta była "zachodu" parzenia, obierania i mielenia migdałów, w celu uzyskania  domowej mąki migdałowej . Wyszła bardzo wilgotna (ale nie zakalcowata), z lekko chrupką strukturą

Walijskie Pichcenie
BABKA KOKOSOWA 158

Prosta a zarazem smaczna babka kokosowa. Wyszła obłędnie puszysta, wilgotna i mega pyszna. Z dużą ilością kokosu, który wręcz uwielbiam :) Ta babka zawsze się udaje, szybko się ją przygotowuje a gotowa do rozkrojenia praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Składniki: * 3 szklanki pszennej  (użyłam mąki pszennej koszalińskiej typ 500 Młyny Stoisław) * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru(...)sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciasto i piec około 45-50 minut. Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody, posypać wiórkami kokosowymi

Zrób to smacznie
Wielkanocna Zebra (babka pomarańczowo-kakaowa) 132

razem nie tylko kurczaczki, zające, czy baranek, ale także zebra wielkanocna zagości u mnie na świątecznym stole. Prosta i szybka, a zarazem efektowna babka, która zapewne u wielu osób jest na liście niezapomnianych smaków z dzieciństwa. U mnie to będzie tegoroczny „must have” Składniki (keksówka o wymiarach 12 cm x 26 cm): Babka: 2 szklanki (260 g) mąki

Fitsweet.me
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 513

mięsem, rybami… Co zrobić, by zapiekankę przyrządzić w zupełnie innej formie? Postaw na babkę ziemniaczaną ! To danie szczególnie popularne na Podlasiu, piecze się je z dodatkiem boczku, grzybów, mielonego mięsa, albo po prostu obficie doprawia się je ziołami. Miękki środek i chrupiąca skórka na zewnątrz – babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka marmurkowa 156

dodać nic ująć - czyli przepyszna, wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa. Babka zawiera dodatek kawy, czekolady i cynamonu, dzięki czemu jest bardzo intensywna w smaku i zapachu. Aromat rozchodzący się po mieszkaniu, kiedy ją pieczemy - jest niepowtarzalny :) Składniki: 1 tabliczka czekolady ciemnej deserowej 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej około 50 ml mleka 310 g miękkiego masła 2 łyżeczki cynamonu(...)masę podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich połączyć z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej  (fot.2) . Przygotować foremkę do babki o średnicy 25 cm, z szerokim kominem. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Masę przekładać do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta  (fot.3) . Nożem zrobić

Świat Ciasta
Trójkolorowa babka Tulipan 277

kilka nowych przepisów idealnych na Wielkanoc, jednak nadmiar pracy spowodował, że po prostu ni zdążyłam się nimi z Wami podzielić. Dziś jednak mam dla Was przepis na Trójkolorową babkę Tulipan, za pewne większości z Was dobrze znaną. Mam nadzieję, że lubianą :) Babka składa się z czterech warstw, które przypominają nieco kształt tulipana, stąd ta nazwa.  Przy okazji pragnę złożyć(...)proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do jajek. Ciasto podzielić na 4 części.  Do pierwszej dodać resztę przesianej mąki, wymieszać i od razy wylać do formy na babkę. Ja używam silikonowej, więc nie muszę jej niczym natłuszczać ani oprószyć.  Do drugiej części dodać kisiel, wymieszać i wylać na pierwszą warstwę ciasta.   Do trzeciej części dodać

Z miłości do słodkości
Babka biszkoptowa z olejem 196

pory babki kojarzyły mi się z ciężkim ciastem, a tutaj taka niespodzianka. Babka jest lekka, biszkoptowa, ale nie za sucha dzięki zawartości oleju. Sławek powiedział, że jest tak delikatna, że nie czuć jej podczas jedzenia i trzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka(...)Czekoladę białą i ciemną rozpuścić w miseczce ze śmietanką na parze – miseczkę położyć na garnku z gotującą się wodą. – Polać babkę czekoladą i udekorować migdałami

To co kocham
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem, wilgotna 213

Moja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków. Składniki: - 100g masła - 2 jajka - 0,5 cytryny - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny. Jajka ubić do białości(...)cukrem (ok 10 minut). Dodać mąki, proszek do pieczenia i letnie rozpuszczone masło. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub użyć silikonowej. Do formy przelać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40 - 45 min, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy, polać lukrem (sok z połowy cytryny + cukier

CookYourself
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 177

coś bardziej wielkanocnego od baby? Chyba nie. Oczywiście, drożdżowa klasyka wiedzie tutaj prym. Ja jednak ostatnio jestem zajęta pracą i działkowaniem , i brakuje mi czasu na mozolny proces przygotowywania babki drożdżowej. Sięgnęłam więc po prosty przepis z Moich wypieków na zwykłą babkę ucieraną. Duża ilość masła nadaje jej wyjątkowego, maślanego smaku, który doskonale przełamuje kwaskowa nuta limonki. Babeczka jest cudownie(...)Swoją posypałam po prostu cukrem pudrem, a i tak wygląda pięknie. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby polać ją limonkowym lukrem - będzie wtedy prawdziwą królową wielkanocnego stołu. Babka maślano-limonkowa Składniki: (na formę z kominem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 180 g cukru 4 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze