babki - 8724 przepisów (strona:156/582)

Babka biszkoptowa z olejem 87

pory babki kojarzyły mi się z ciężkim ciastem, a tutaj taka niespodzianka. Babka jest lekka, biszkoptowa, ale nie za sucha dzięki zawartości oleju. Sławek powiedział, że jest tak delikatna, że nie czuć jej podczas jedzenia i trzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka i wymieszać resztę składników. Idealna do kawy jako(...)st.C przez 40 minut. – Czekoladę białą i ciemną rozpuścić w miseczce ze śmietanką na parze – miseczkę położyć na garnku z gotującą się wodą. – Polać babkę czekoladą i udekorować migdałami

To co kocham
Babka marmurkowa 88

Babka marmurkowa to nic innego jak klasyczna ucierana babka z dodatkiem kakao.  Prosta, wilgotna  z delikatnie wyczuwalnym aromatem wanilii to deser który smakuje zawsze, zarówno na co dzień jak i na wyjątkowe okazje np na zbliżającą się powoli Wielkanoc. My bardzo lubimy zjeść kawałek do popołudniowej kawy. Skoro już o kawie mowa to moja ulubiona to najzwyklejsza kawa(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.  Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i jeszcze 3 łyżki mleka i mieszamy.  Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (jeśli używacie silikonowej to nie ma takiej potrzeby) Wykładamy do niej na zmianę jasną i ciemną masę.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Cynamonowe szczęście
Babka delikatesowa, puszysta i pyszna 452

Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej kochanej mamuśki. Już jej nie ma ale w sercu będzie zawsze. Babka jest przepyszna, delikatna, puszysta i nie sucha. Uwielbiam takie stare zeszyty czyje w nich moją mamę. Przygotowanie – masło razem z cukrem utrzeć na puch. Następnie podczas mieszania dodawać po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną(...)pieczenia, olej i olejek cytrynowy. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Olejek można dodać jaki lubicie, nie musi być cytrynowy. Rodzynki dodać do ciasta i wymieszać. Pieczenie – formę do babki wysmarować tłuszczem, obsypać kaszką manną i wlać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 150 C i wstawić babkę. Natychmiast zmienić temperaturę na 180 i piec godzinę. Ostudzić i polać lukrem

Kuchnia Pokoleń
Ciasto jogurtowe z mleczną czekoladą 92

Ciasta jogurtowe uwielbiam, tak samo jak Wy! Są idealne na takie szybkie zachcianki i dają setki możliwości przygotowania! Ja dziś zrobiłam w formie babki z kawałkami chrupiącej, mlecznej czekolady. Strzał w 10! Babka jest niesamowicie puszysta, a zarazem długo pozostaje wilgotna – tak jak lubię! Mleczną czekoladę śmiało możecie zastąpić gorzką lub ulubionymi bakaliami. Będzie pysznie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( forma(...)kubeczek * mleczna czekolada – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Wrzucamy pokrojoną czekoladę. Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Sprawdzamy patyczkiem. W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie

Ostra na Słodko
Babka czekoladowa 77

Szybka, smaczna babka czekoladowa Składniki na formę o średnicy 22 cm: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju np. słonecznikowego ½ szklanki wrzącej wody 1½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (dałam kilka kropel) Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Całe jajka zmiksować na puszystą masę(...)cukrem. Wlać olej zmieszany z wodą, wsypać przesianą mąkę z kakao i całość krótko zmiksować do połączenia się składników, dodać ekstrakt migdałowy. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i polukrować. Artykuł Babka czekoladowa pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
BABKA Z JABŁKAMI 80

Babka z jabłkami to smaczny, wilgotny i niezwykle pachnący wypiek, idealny do popołudniowej kawki lub herbatki. Jej przygotowanie zajmuje raptem 10 minut, a potem wystarczy tylko upiec i możną ją kroić od razu po wyjęciu z piekarnika. Tak naprawdę jabłka można zastąpić innymi owocami, jak np gruszki, śliwki, maliny, brzoskwinie. I za każdym razem smak ciasta będzie inny. Pysznie, szybko(...)tanio... czyli tak jak lubię ;) Babka z jabłkami - składniki na keksówkę o długości 30 cm: * 180 g mąki pszennej * 5 jajek * 250 g masła * 150 g cukru * 180 g mąki ziemniaczanej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  * 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam  Skworcu ) * kilka kropli soku z cytryny * 3 jabłka * cukier puder do posypania

Zrób to smacznie
Babka z twarogiem 84

Prosta babka z dodatkiem twarogu. Łatwa, do przygotowania "na szybko". U mnie, tym razem  najprostsza, podstawowa wersja. Można dodać ulubione bakalie lub użyć kakao i zrobić babkę łaciatą. Składniki ciasta: 2 płaskie szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego 125 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru(...)Ucierać tylko do połączenia składników. Upiec w foremce z kominkiem, o średnicy 24 cm, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Temperatura pieczenia wynosi 175 stopni, czas 60 - 70 minut. Upieczoną babkę oblać dowolną polewą lub obsypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Babka ziemniaczana z kaszanką 95

Kolejny przepis wg pomysłu Damiana Kordasa z książki "Moje pyszne inspiracje". Tak wykonana babka dla miłośników kaszanki to raj dla podniebienia dlatego polecam gorąco. Babka jest kremowa, delikatna, pikantna, idealna. Babka z kaszanką. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zebra z MultiCookera 108

sprzęt do testowania. MultiCooker Express Crockpot to super urządzenie do wielu zadań. Spełnia funkcję szybkowaru, jak i wolnowaru. Łatwy w obsłudze. Ja na pierwszy ogień postanowiłam zrobić w nim babkę. I tu muszę, się przyznać, że jakoś żaden program nie pasował mi do upieczenia babki, włączyłam więc tryb mięso i się udało. Muszę jeszcze rozpracować to urządzenie. Jedno jest pewne(...)babka wyszła mega smaczna, upiekła się, nie było zakalca. Polecam multiCooker, bo to świetne urządzenie. Ma pojemną misę, bo aż 5,6l, więc idealne dla naszej 5-osobowej rodzinki. Już mam w głowie pełno myśli, co też jeszcze w nim zrobić. Tak, więc jeśli macie możliwość to polecam zakupić takiego super pomocnika kuchennego. I co ważne nie ciągnie tyle prądu

Ewa w kuchni
Babka z herbatą matcha 77

Szukałam pomysłu na nietypową babkę, a ze córka lubi bardzo herbatę matcha to gdy ten przepis wpadł mi w ręce postanowiłam właśnie, że ta babka pojawi się na naszym wielkanocnym stole. To babka z herbatą matcha z dodatkiem bananów. Pyszna, prosta, aromatyczna, idealna dla wielbicieli tej japońskiej herbaty. Wypiek polałam lukrem cytrynowym, gdyż świetnie się matcha komponuje ze smakiem cytryny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cytrynowa babka kisielowa 586

Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)suchego patyczka. Studzimy na kratce. Lukier: Do miski przesiewamy cukier puder i dodajemy sok z cytryny oraz śmietankę. Miksujemy na gładką masę. Gotowy lukier rozprowadzamy do wierzchu babki. Możemy również lekko posypać skórką z cytryny. Rada: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynowa babka kisielowa 587

Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)suchego patyczka. Studzimy na kratce. Lukier: Do miski przesiewamy cukier puder i dodajemy sok z cytryny oraz śmietankę. Miksujemy na gładką masę. Gotowy lukier rozprowadzamy do wierzchu babki. Możemy również lekko posypać skórką z cytryny. Rada: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Kuchnia MagdaLeny