babki - 8724 przepisów (strona:160/582)

BABKA BUDYNIOWA 127

Babkę budyniową zaliczam do smacznych i łatwych w przygotowaniu ciast. Jest wilgotna, pachnąca i nie krusząca się. Idealna na święta i nie tylko. Polecam. SKŁADNIKI :  250 g margaryny lub masła  4 jajka 3/4 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru  1 szklanka mąki pszennej (150 g )  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)odkładamy. Dodajemy m ą k ę  proszek i budynie, miksujemy. Na koniec dodajemy pian ę  z białek i delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do małej formy na babkę i wyrównujemy wierzch.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1 godzinę.  Po ostudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI + FILMIK 110

Babka drożdżowa jest smaczna i dobra na każdą okazję. Zawsze podaję ją pokrojoną i posmarowaną masłem, chociaż jest tak smaczna że moje dzieci zjadają ją samą, polecam.  SKŁADNIKI :   3 żółtka 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru  100 g rozpuszczonego masła 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej  1/2 szklanka rodzynek + kilka kropel olejku rumowego(...)chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki i wyrabiamy ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto lekko ugniatamy, formujemy wałeczek i układamy w wysmarowanej formie na babkę. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.  Ciasto pieczemy około 35 minut, w temperaturze 180 % C.  Babkę studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy z formy i po ostudzeniu

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka drożdżowa na białkach 128

Babka drożdżowa na białkach , przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Babka jest ciastem mało słodkim, bardziej słodka bułka niż ciasto. Zdecydowanie polecam jeść ją z miodem, dżemem, lub z konfiturą różaną. 500 g mąki pszennej (u mnie krupczatka), 250 ml mleka, 10 g suchych drożdży, 80 g cukru pudru, 100 g masła, 4 białka, łyżeczka soli(...)podwoi objętość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/2 wysokości formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopniu na około godzinę (gdy babka będzie upieczona, patyczek włożony do ciasta będzie suchy

królestwo garów
Babka czekoladowa mojej babci 90

Kiedy dwa lata temu przygotowaliśmy z mężem Wielkanoc u siebie w domu upiekłam babkę czekoladową i sernik. Teraz sytuacja się powtarza – święta też będą u nas, ale nie będzie sernika. Babka czekoladowa z przepisu mojej babci – wyszła wspaniała, (przygotowałam ją w ramach testów). Upieczona w starej babcinej, kamionkowej formie pięknie się prezentuje. W ogóle spodobał mi się pomysł(...)pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 h. Po wyjęciu z piekarnika studzimy a gdy ciasto będzie chłodne wierzch oprószmy kakao. Czy Wy też pieczecie babki na Wielkanoc? Macie jakieś ulubione przepisy, formy, smaki

Szybko Tanio Smacznie
Nakarm swój mózg - recenzja książki. A także przepis na korzenną babkę z nutą pomarańczy. 139

początek - jeden przepis. Będzie ich zapewne więcej bo znalazłam już kilka perełek które chciałabym spróbować. Dziś padło na bezglutenowe ciasto korzenne z nutą pomarańczy. U mnie w formie babki. Składniki; 1 szklanka mąki bezglutenowej ( ja użyłam mieszanki biszkoptowej) pół szklanki mielonych migdałów Skworcu 1/4 łyżeczki soli  cytrynowej Skworcu 3/4 łyżeczki  proszku do pieczenia Skworcu  1/2 łyżeczki ziaren(...)babki płesznik   Skworcu  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu  Skworcu  1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej   Skworcu  1/4 szkl. oleju kokosowego   Skworcu 1/2 szklanki syropu z agawy   Skworcu  lub syropu klonowego  Skworcu 3/4 szklanki mleka kokosowego lub ryżowego skórka otarta z jednej pomarańczy  1 łyżeczka esencji waniliowej   Skworcu Przygotowanie; Do dużej

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka marchewkowo-pomarańczowa 94

Wspaniała, pełna smaku cudowna babka. Polecam. Składniki: 150 g startej na drobnych oczkach marchewki 100 g mąki pszennej 150 g cukru 3 jajka 150 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórki pomarańczowe Helio 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy 3 łyżki cukru pudru masło i bułka tarta do posypania formy Jajka utrzeć z cukrem aż masa zrobi się(...)biała.Dodajemy posiekane orzechy, marchewkę, skórki pomarańczowe, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut – do suchego patyczka. Po ostygnięciu babki wyjmujemy ją z formy i polewamy lukrem zrobionym z soku pomarańczowego i cukru pudru. Pycha

MojaQchnia.pl
Babka marchewkowo-pomarańczowa 106

Wspaniała, pełna smaku cudowna babka. Polecam. Składniki: 150 g startej na drobnych oczkach marchewki 100 g mąki pszennej 150 g cukru 3 jajka 150 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórki pomarańczowe Helio 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy 3 łyżki cukru pudru masło i bułka tarta do posypania formy Jajka utrzeć z cukrem aż masa zrobi się(...)biała.Dodajemy posiekane orzechy, marchewkę, skórki pomarańczowe, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut – do suchego patyczka. Po ostygnięciu babki wyjmujemy ją z formy i polewamy lukrem zrobionym z soku pomarańczowego i cukru pudru. Pycha

MojaQchnia.pl
Keto bajgle brokułowe (Paleo, LowCarb) 135

znowu strona Oli i przepis na bułki z brokuła . Przepis jest analogiczny do bułek z kalafiora . Z drobną różnicą- zmianie uległa forma. Tutaj również używamy mąki kokosowej oraz łupin babki jajowatej do zagęszczenia masy. Moja wyszła za gęsta, więc dodałam też trochę mleka kokosowego . No i tym razem użyłam warzyw mrożonych. Na przedwiośniu często sięgam po mrożonki, co pewnie zdziwi(...)bułeczki Porcje 6 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 30 minut Składniki Bajgle brokułowe 2 jajka 200 g brokułów mrożonych Hortex 50 g mąki kokosowej 5 g łupin babki jajowatej 1/2 szklanki mleka kokosowego sól, pieprz Twarożek kokosowy 4 łyżki gęstego jogurtu kokosowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mąki kokosowej 4 plastry wędzonego łososia Sposób przygotowania Bajgle

Modern Cave Girl
Kugel - babka ziemniaczana 140

Kugel to tradycyjne żydowskie danie - babka ziemniaczana z cebulką i in. pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki lub żeberka wieprzowe. Ta babka jest przepyszna i polecam do wypróbowania. Babka ziemniaczana - kugel. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Babka z herbatą Earl Grey i kandyzowaną skórką pomarańczową 109

się w wypieku. Postawiłam na moje ulubione ciasto na kremówce, które jest niezwykle proste i szybkie, wzbogacając je o aromat herbaty Earl Grey Lemon i domowej skórki pomarańczowej kandyzowanej. Babka jest aromatyczna, wilgotna i bardzo smaczna :) Składniki: Ciasto ucierane: 2 jaja  1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%  2 szklanki mąki pszennej  1 szklanka cukru(...)masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać herbatę Earl Grey oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową Formę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec około godziny

Kocham..lubię..gotuję..
Babka z sercem 146

Smaczna i efektowna babka idealna do kawki czy herbatki. Wprawdzie potrzeba trochę czasu aby ją przygotować,ale warto !!! 2 razy po 200 g margaryny 2 razy po 300 g mąki 2 razy po 4 jajka 2 razy po 150 g cukru 2 razy po 100 ml. mleka 2 razy po 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli barwnik spożywczy(...)dowolny aromat Aby uzyskać taki efekt pieczemy dwie babki jedną z dodatkiem barwnika. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką,puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka.  Mąkę mieszamy w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i solą ,dodajemy partiami do utartej masy na przemian dolewając mleko.  Na koniec dodajemy aromat i barwnik,barwnik dodajemy stopniowo do uzyskania oczekiwanego koloru

Andzia Pichci
ucierana babka kakaowa z orzechami włoskimi... 179

składniki mikserem. Forma silikonowa z kominkiem 25 cm, do formy wyłożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, babkę w formie dobrze wystudzić. Cukier puder, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą i polać babkę lukrem - pyszna, łatwa, szybka babka ucierana kakaowa z orzechami jest bardzo lekka, aksamitna, smakuje

W Mojej Kuchni Lubię