było końca. Jestem, znikam i powracam. Taki charakter blogowania. Zostało mi sporo masy kajmakowej po któryś wyczynach kulinarnych i przez przypadek znalazłam ten przepis na babkę kajmakową właśnie z dodatkiem kajmaku z puszki ( klik ). Babeczka wyszła bardzo smaczna. Posmakowała zwłaszcza moim dzieciom. Lekka i puszysta. Jednak pomimo swoich walorów nie wpisze się na listę moich ulubieńców, gdyż(...)jestem fanką zwykłych ucieranych babek ;) Składniki: 5 jajek 180 g mąki 100 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 300 g masy kajmakowej 100 g masła szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Polewa czekoladowa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej ok. 50 ml śmietany kremówki (tyle ile zabierze czekolada aby powstała gęsta polewa
My simple kitchenPiątek witam pierwszym przepisem wielkanocnym i to na słodko :) Taka babka na pewno znajdzie się na moim świątecznym stole, jest wilgotna, prosta do przygotowania i naprawdę dobrze smakuje. Składniki na małą foremkę z kominkiem lub keksówkę 25 x 10 cm: 110 g masła 3 jajka kl. M 3/4 szkl cukru 1 czubata szkl, mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu waniliowego(...)ciasto musi być suchy) Polewa 5. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wkładamy czekoladę połamaną, mieszamy do rozpuszczenia się jej, następnie odstawiamy aby zaczęła gęstnieć i taka polewamy babkę. Na koniec możemy babkę obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Gotowanie...to proste !wymieszać. Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, ciasto wlać do formy, dodać jabłka pokrojone w kostkę i łyżką wmieszać w ciasto. Piekarnik nagrzany na 200C grzanie góra/dół, babkę piec około 55-60 minut do suchego patyczka. W formie babkę dobrze wystudzić i zimną wyjąc z formy, przed podaniem posypać cukrem pudrem - wyjątkowo smaczna babka kakaowa z cukierkami
W Mojej Kuchni Lubięwszystko dobrze wymieszać. Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, wlać masę ziemniaczaną i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie babkę trochę wystudzić. Prawdziwki lub pieczarki pokroić, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, gdy grzyby są usmażone dodać śmietanę, pieprz mielony(...)sól, natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia. Babka smakuje również później podsmażona na patelni - Bardzo smaczna, sycąca, pożywna babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z prawdziwków, idealne danie na chłodne dni........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNiezwykle pulchne, wilgotne i delikatne ciasto a to wszystko za sprawą majonezu, który wcale nie jest wyczuwalny w smaku. Ciasto można upiec w formie babki z dodatkiem innych miękkich owoców. Będzie pyszne również bez dodatków. Nam tak bardzo posmakowało, że po świętach piekłam je jeszcze dwa razy. A koleżanki z pracy od razu prosiły o przepis. Ciasto(...)ekstrakt waniliowy. Mąki przesiać z proszkiem i dodawać partiami do ubitych jajek, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać majonez i wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przelać do foremki na babkę lub do tortownicy. Jeśli jest to foremka blaszana, smarujemy ją wcześniej margaryną i posypujemy mąką. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Wymieszać z cynamonem a następnie
Smakołyki AsiPiekę tę babkę nie tylko na święta, ale również bez okazji. Jest mało pracochłonna, szybka i smakuje super do kawy czy herbaty
Prosty przepis naTradycyjna włoska babka pieczona w tradycyjnej polskiej formie. Prosty przepis do wykonania w 30 minut + pieczenie 40 minut.… Czytaj dalej Babka Panettone
Pij soki wyciskaneJeżeli szukacie czegoś oryginalnego na świąteczny stół koniecznie upieczcie tą babkę. Babka z mango to mięciutkie, mocno wilgotne ciasto z delikatnie owocowym posmakiem oblane kwaskowym, cytrynowym lukrem. Całość tworzy wyjątkowo rześkie i odświeżające połączenie, które … The post Babka z mango appeared first on FitSweet
Fitsweet.mePiegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku. Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek(...)kominem (średnica 21-23 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 min., do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia MagdaLenyPiegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku. Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek(...)kominem (średnica 21-23 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 min., do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia MagdaLenyBabka zebra z lukrem cytrynowym – kolejna pyszna babka warta spróbowania ! Ciasta i wszelkie wypieki nie są moją mocna […] Artykuł Babka zebra z lukrem cytrynowym pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchniaPachnąca cytrusami babka z dodatkiem kisieli. Zaskakujący dodatek, ale jak za to istotny. Babka jest idealna na święta wielkanocne. Artykuł Babka cytrynowa z kisielami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąbaby Wielkanocnej nie ma świąt. Bardzo fajny i prosty przepis na babkę wielkanocną na oleju. Bez problemu każdy sobie poradzi z tym wypiekiem. 4 jajka L 250 gramów mąki pszennej użyłam wrocławskiej 200 gramów cukru 3/4 szklanki oleju( szklanka 250 ml.) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie według uznania aromat waniliowy lub sok i skórka otarta(...)pieczenia smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy aż lekko przestygnie i dopiero wyciągamy z foremki. Babkę można polukrować, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Andzia Pichci