babki - 8724 przepisów (strona:171/582)

Ciasto czekoladowo - bananowe 154

wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam w dużej tortownicy z kominem, i babka wyszła troszkę za niska. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka przestygnie przygotowujemy polewę: Kremówkę wraz z  masłem doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, wsypać, połamaną(...)kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę mikserem. Gotową czekoladę polać na babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowa pychotka - pyszna babka dla leniwych 8951

Często kupuję różne gazetki kulinarne. Jednym z takich czasopism jest „Gotuj krok po kroku” W jednym z numerów znalazłam przepis na wspaniałą czekoladowa babkę, nie wymagającą pracy. Miesza się tylko łyżką i naprawdę babka wychodzi przepyszna, zresztą trafnie ją nazwała autorka   „Czekoladową pychotką” . Z podanego przepisu wychodzi jedna mała blacha ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka ¾ szklanki cukru(...)stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 1 łyżki masła w gorącej kąpieli, jeszcze gorącą polać upieczoną babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Babka piernikowa 197

Przepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;)  Składniki   na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z 4 łyżkami wody. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką

Ze smakiem i z pasją
Babka Jagodowa 177

coś z budyniem, albo np. ktoś ma ochotę na pucharek owoców? Ciężko trafić w gusta 13 osobowej grupie na raz. Dlatego zawsze staram się jakoś pogodzić te smaki. Tę babkę przygotowałam na urodziny mojej bratowej, nie będę zdradzała ile skończyła lat, bo na pewno by się z tego nie ucieszyła, ale mogę zdradzić przepis na Babkę Jagodową, którą przygotowałam(...)jednym jajku, ciągle mieszając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Śmietanę dodajemy stopniowo do masy na przemian z suchymi składnikami.  Ciasto przelewamy do formy na babkę ( z kominkiem ) posypując w połowie szklanką jagód, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, zdobiąc ponownie jagodami. Pieczemy około 1 h. Przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto do niego nie przywiera

Słodkie Przyjemności
Wielkanocna baba drożdżowa z serem 205

sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować polecam  dodanie masy serowej. Dzięki niej baba zyskuję na smaku. Ale to nie jest przymus, bez niej babka jest równie dobra, prawdziwie tradycyjna. Składniki : 120 g cukru pudru 4 żółtka 280 g mąki 14 g drożdży Szczypta soli 200 ml mleka 70 g masła 125 g serka naturalnego(...)już dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Jeżeli przygotowujecie babkę z twarogiem, to pod koniec pierwszego wyrastania do miseczki wrzucamy serek naturalny i twaróg, posypujemy go cukrem i miksujemy. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy

Słodkie Przyjemności
Babka makowo-kawowa 130

Święta coraz bliżej, dlatego na blogach zaczęła się przedświąteczna gorączka. Macie już zaplanowane tegoroczne wypieki? Co planujecie w tym roku zaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać smak(...)jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Najlepsza babka cytrynowa 237

Najprostsza, najłatwiejsza, najszybsza, najdelikatniejsza, najbardziej puszysta - jednym słowem – najlepsza babka cytrynowa.   Składniki: - 8 jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 1,5 szklanki drobnego cukru - 1,5 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka z 1 cytryny - sok z ½ cytryny - 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego - szczypta soli - 1,5 łyżki kakao - 1,5 łyżeczki(...)dajemy, część sama wypłynie na wierzch). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem. Niby zwykła babka, ale upieczona w innej formie nabiera zupełnie nowego wyrazu. Smak i zapach cytrynowy, kolor limonkowy. Wilgotna i puszysta. Biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że przygotujemy ją dosłownie w mgnieniu

mojewypiekiinietylko
Babka piernikowa z rodzynkami 230

się lepić do brzegów. W tedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy ja do formy na babki i pieczemy 40 minut  w 180 stopniach Polewa: Cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie miał brązowy kolor dodajemy wodę. Nie przejmuj się, że cukier nie będzie się(...)się wymieszać. Dodajemy następnie masło. Gdy wszystko ładnie się połączy odkładamy garnek z pieca i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko aż polewa nam zgęstnieje. Gdy trochę ostygnie można polać nią babkę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 193

wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu od czasu. Niedługo Wielkanoc, nie można więc nie myśleć o babce. Babcia robiła drożdżową, Mama kisielową, a ja...? Jeszcze nie wiem, nie zdecydowałam się. Może kiedyś uda mi się znaleźć przepis, który wszystkich oczaruje i zawsze będzie mi wychodził. Na razie(...)szukam i próbuję. Na blogu Happy vege znalazłam niedawno przepis na babkę intensywnie koksową. Miałam mleko kokosowe po serniku, i pomyślałam sobie, że to idealny pomysł. C. uwielbia wszystko, co kokosowe, więc byłam pewna, że zje z przyjemnością. Babka rzeczywiście jest bardzo intensywna w smaku - wiórki i mleko robią swoje. Pachnie ślicznie. Jest sycąca i wilgotna, zjedzenie całej porcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka piernikowa z serem 369

Święta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki.  Zapraszam do pieczenia! Składniki na masę piernikową(...)pieczemy 105-120 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia w foremce. Następnie wyciągamy na kratkę do studzenia ciast. 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, polewamy babkę i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotowe! :) *na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Do miski wkładamy czekoladę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia

My Culinary Art
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 203

Ostatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta...  bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami.  Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :) Ciasto : 4 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTA BABKA ZE ŚMIETANĄ 201

Pyszna, lekka i wilgotna babka znaleziona na blogu TUTAJ zachwyciła mnie od pierwszego wrażenia.  Już za pierwszym podejściem do przepisu - sukces.  Babka wyszła dokładnie tak jak w oryginale i porwała mnie swoim smakiem ... Na pewno nie raz do niej wrócę :)   Na zdjęciach oczywiście bez "glancu" i wszelkich posypek, bo takie babki lubię najbardziej :) Składniki

Walijskie Pichcenie
BABKA CZEKOLADOWA MOJEJ MAMY 175

długo utrzymująca świeżość, aromatyczna, lekko pachnąca rumem ...  Mało tego - im starsza tym lepsza! Ilekroć moja mama pyta się co upiec na mój przyjazd do PL - odpowiadam bez wahania: babkę gotowana albo babkę czekoladową :)  Uwielbiam obie i nie wiem, którą bardziej ... Zapraszam na Babkę Czekoladową Mojej Mamy :)) Składniki i wykonanie: Piec ok 55 minut w temp. 180st (do suchego

Walijskie Pichcenie
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 276

Jedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki:  1,5 szklanki mąki pszennej 3 dag drożdży świeżych 0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 2 jaja 70 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Poncz: 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki wody(...)dosypując mąkę.  Do wyrobionego ciasta dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i musi zawierać dużo pęcherzyków powietrza. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy na babkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Jeśli babka mocno zrumieni się z wierzchu, przed upływem czasu pieczenia

kolorowotorcikowo