Ciasteczka z konfiturą z czarnej czereśni. Choć jadamy też kupne ciastka, to bardzo często przygotowuję wersje domowe. Można je dowolnie wzbogacać, przygotować właściwie w każdej chwili
Słodkie okruszkiHej :-). Dziś mam dla Was recenzję kolejnej świetnej książki kulinarnej "Kolorowa kuchnia roślinna" uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu Magdaleny Gembackiej. Pani Magda jest autorką
kruche babeczkiWielkanocny Mazurek w zdrowszej, lżejszej, odchudzonej wersji. Proste kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wzbogacone mielonymi migdałami, które uformowałam w pisanki i wypełniłam daktylowo - orzechowy
Upiecz sobie babeczkę"Słodkie sekrety" czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem, to cudnie wydana książka, pełna bardzo ciekawych i smakowitych przepisów książka kucharska dla osób na diecie bezglutenowej, ale
kruche babeczkiHej :-). Miałam ciacho wystawić wczoraj, ale tak mam zabiegany tydzień, że nie wiem w co ręce włożyć :-(. Ciasto zobaczyłam na blogu moje wypieki . Jest przepyszne, tyle
kruche babeczkiPyszne muffinki do kawy, pracy, herbaty, dla kogoś bliskiego, przed tv, do plecaka Możecie je polukrować, dowolnie udekorować czekoladą, płatkami migdałowymi lub dodatkowo posypać makiem, uprzednio polukrowane. Aromatyczne muffinki z makiem, a w środku niespodzianka – dużo wilgotnej masy makowej z bakaliami HELIO . Wspaniały deser na każde popołudnie! Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami Helio Muffinki z wilgotną masą(...)mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Poniżej inne gotowe masy do ciast, tortów, ciasteczek, babeczek, słodkości i pyszności
Zasmakuj Kuchnichrupiącą skórkę, zaś w środku jest wilgotny i lekko ciągnący. To dzięki zastosowaniu małej ilości mąki oraz połączeniu białek i mielonych orzechów. Poprzedni financier robiłam z mąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało ciekawy smak oraz ciemniejszy kolor. Sekretem financier jest beurre noisette, czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku, nadające(...)cieście nie było czuć. Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami na podstawie przepisu z bloga For the Body and Soul na brytfankę o wymiarach 35 x 11 cm lub kilka babeczek w foremce na muffinki czas przygotowania: 30 min. + 25-30 min. pieczenie Składniki: 125 g wyłuskanych pistacji, najlepiej niesolonych (ja użyłam solonych, patrz informacje powyżej) 25 g mąki pszennej
Chilli Czosnek i OliwaCzy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do
moj przepis naJak obiecałam na Fanpage na facebooku - przedstawiam efekt pierwszej próby wykonania cake pops przy użyciu "Urządzenia do wypieku miniciasteczek na patyku". Jak widzicie - udało się:) Urządzenie
Kto ugości moich gości?Lubicie orzechy nerkowca? Jeśli tak to mam dla Was pyszną propozycją na bardzo proste muffinki, którym w zasadzie nikt się nie oprze. Ja do nich
Di gotujeBędą powtarzać do znudzenia: uwielbiam kruszonkę! Na ciastach drożdżowych, ciastach kruchych, zapiekanych owocach zwanych crumble albo na pysznych słodkich muffinach. Dziś mam dla Was przepis właśnie
Ostra na Słodkoziemniaczanej - 1/3 szklanki oliwy - 3/4 szklanki jogurtu naturalnego - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli morskiej - 1/2 szklanki wody przegotowanej - 1 żółtko - 1 łyżka słodkiego alkoholu np. likieru (ja użyłam likieru migdałowego) - 3 łyżki cukru waniliowego Delecta - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta - 1/2 szklanki kakao - 1 łyżeczka waniliowego aromatu Delecta - 6 łyżek domowego dżemu jagodowego Polewa czekoladowa: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)jest za gęsta dodajemy jeszcze troszkę mleka lub słodkiej śmietanki 18% przy wersji fat :), - czekamy aż czekolady się rozpuszczą i delikatnie mieszamy, aby połączyły się z mlekiem/śmietanką. Upieczone babeczki gdy trochę ostygną pokrywamy polewą czekoladową i układamy na nich nasze ozdoby czyli migdały, orzechy włoskie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Oczywiście możecie ozdobić babeczki również innymi kolorowymi posypkami - jest obecnie
MintTastepieczenia Masa budyniowa: - 3 budynie waniliowe bez cukru - 6 łyżek cukru - 900ml mleka - 60g masła Mus rabarbarowy: - 1200g rabarbaru - 150g cukru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: - płatki migdałowe - posiekane niesolone pistacje Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka(...)pistacjami. Przechowujemy w lodówce. Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem jest to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkich i kwaśnych smaków. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Śladami Słodkiej Babeczki . Przepis na ciasto półkruche wykorzystałam swój. W oryginalnym przepisie masa budyniowa była przygotowana z 1 opakowania i 500ml mleka. Moim zdaniem 3 budynie na 900ml mleka to idealna proporcja. Przed
mojewypiekiinietylkoPrzyznaję, zawsze bałam się ciasta drożdżowego. Denerwowało mnie to żmudne wyrabianie lepiącej się do rąk masy. Na moje nieszczęście synowie przepadają za wszelakimi wypiekami drożdżowymi, więc
Pieguskowa Kuchniaspędzić z ciotkami których w zasadzie nie znała. Jednak kiedy do nich trafiła okazało się, że wcale nie są takie złe. Cały dom wypełniony był zapachami ciasteczek, babeczek i wielu, wielu innych ciast. Ciotki uwielbiały pichcić, ale czy wszystko robiły same? Siostry były bliźniaczkami, to Hela i Mela. Dwie szalone kobiety które były nieco pokręcone. Kiedy usłyszały(...)pszennej 15 g świeżych drożdży ok 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 10 dag masła 1 jajko do posmarowania pół puszki masy kajmakowej drobne rodzynki, płatki migdałowe, jagody goji do posypan ia po wierzchu Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie
Radość kipiąca uśmiechem.