Muffinki bez pieczenia to bardzo zdrowe, odżywcze i naładowane ogromną dawką witamin i minerałów słodkie babeczki! Smakują obłędnie pysznie i prezentują się cudownie! Idealnie wpasowują się w zasady alfa-odżywiania , o którym więcej pisałam TUTAJ . Muffinki z powidłami wiśniowymi odznaczają się słodko-kwaśnym smakiem, a te z kremem nerkowcowym to połączenie słodko-maślanego smaku z nutką truskawkowego aromatu(...)sztuk): 100 g rodzynek (alfa-koszyk) 100 g świeżych daktyli (alfa-koszyk) 70 g moreli suszonych niesiarkowanych (alfa koszyk) 60 g pestek dyni (alfa-koszyk) 20 g płatków migdałowych (alfa koszyk) 40 g migdałów (alfa koszyk) 30 g oleju kokosowego (alfa-koszyk) 30 g wiórek kokosowych (alfa-koszyk) Dodatki: 6 łyżeczek kremu z orzechów nerkowca (alfa-koszyk) garść liofilizowanych truskawek
Zdrowie na języku :Płyżeczki imbiru szczypta soli Ciasto - składniki mokre: 2 jajka 240 ml mleka 10 dag stopionego masła Dodatkowo: 2 gruszki, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę migdały (siekane, słupki, płatki migdałowe - jak kto woli) Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i mieszamy ze sobą niedbale. Dodajemy(...)mnie w sam raz).Jeśli natomiast ktoś lubi słodsze wypieki można zwiększyć ilość cukru. Źródło: Zmodyfikowany przepis na "Muffinki jabłkowe z cynamonem" z książki H. Walden, Ciastka, ciasteczka i babeczki , Warszawa
My simple kitchenpotraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - daktyle 100 g - rodzynki 200 g - suszone wiśnie 50 g - 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Przepis na ciasto półkruche podawałam na blogu już wielokrotnie, ale… dla przypomnienia. Najlepiej zagnieść je dzień wcześniej – wieczorem. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy
mojewypiekiinietylkopotraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - daktyle 100 g - rodzynki 200 g - suszone wiśnie 50 g - 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Przepis na ciasto półkruche podawałam na blogu już wielokrotnie, ale… dla przypomnienia. Najlepiej zagnieść je dzień wcześniej – wieczorem. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy
mojewypiekiinietylkoCiasteczka podpatrzone na blogu Sekrety kuchenne , skusiły mnie do wykonania szczególnie za sprawą orzechów, za którymi przepadam, a których w tym roku uzbierałam spory karton
Kuchenne aromatyroślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie w smaku ale na pewno nie do tego stopnia, żeby się jedną zasłodzić :) Za słodki smak tych babeczek odpowiadają suszone daktyle, dlatego stanowią one perfekcyjną przekąskę. Mimo tego, że nie zwierają cukru i ciężko poprzestać na jednej muffince to oczywiście jak we wszystkim, trzeba także zachować umiar(...)łyżka soku z cytryny 40g bezglutenowych płatków owsianych + 3 łyżki do posypki 40 g oleju kokosowego + 1 łyżka do posypki 1/2 łyżki syropu klonowego 50g obranych migdałów lub mąki migdałowej 40g maki gryczanej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kurkumy 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu szczypta soli 1 dojrzały banan
Book of spellsNajtrudniej jest nie podjadać, bo migdały z miodem i masłem są takie kuszące, że bardzo trudno im się oprzeć. Mi nigdy się to nie udaje
Apetyczna babeczkaMiałam okazję być na pysznej kolacji w małym kameralnym gronie, co by nie pisać takie spotkania są na wagę złota w naszym zabieganym świecie. Kiedy ludzie
Apetyczna babeczkaomijam szerokim łukiem i wymieniłam na rzecz rodzynek, żurawiny, suszonej moreli, a także kwaskowych w smaku suszonych owoców berberysu, które kupiłam do irańskiego kuku sabzi fotografowanego dla Klienta. Babeczki są niewielkich rozmiarów i stanowią świetną lekko słodką przekąskę. Możecie je podarować przyjaciołom jako jadalny prezent, czy zabrać na gwiazdkowa imprezę. My zajadaliśmy się nimi w czasie tegorocznych Mikołajek. Muffinki panettone(...)ciepłego mleka 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g mieszanych suszonych owoców, np. rodzynek, żurawiny, moreli skórka otarta 1 cytryny oraz 1 pomarańczy 35 g płatków migdałowych Przygotowanie muffinek panettone : W pierwszej misce ubij 3 jajka oraz 1 żółtko z wanilią (białko zachowaj). W drugiej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj do nich ciepłe mleko i mieszankę
Chilli Czosnek i OliwaDzisiejsze ciasto jabłkowe przygotujecie zaledwie z kilku składników, jest wilgotne, zbite, aromatyczne i mocno jabłkowe. Przypomina mi nieco ciasto marchewkowe . Możecie dodać dowolne ulubione bakalie i
CiastkozercyCiasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak weekend to i wspólne wypiekanie..na początek mufinki upieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie ..mufinki robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej zjada
Moje domowe kucharzenieDziś jak co tydzień Wypiekanie na śniadanie , Małgosia wybrała muffiny. Nie miałam zamiaru piec wcale ale tak mnie jakoś naszło i rano w piątek zanim zjadłam
Moje Małe CzarowanieDziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser: gruszki w cieście z Nutellą w środku. To nie może wyjść źle! Użyłam kupnego ciasta
CiastkozercyKto się ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy
Ciastkozercy