pyszne i szybkie ciasto w przygotowaniu, przeważnie przygotowuje się ją z owocami, grzybami i warzywami. Sezon na śliwki trwa więc dzisiaj przygotowałam ją z budyniem, śliwkami i kruszonką migdałową. Wyszła smaczna, krucha i pachnąca(...)Formę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na owalny, cienki placek i układamy go w tortownicy, brzegi odcinamy. Z resztek ciasta wyklejamy foremki na babeczki ( wyjdzie ich około 3-4 ) Na ciasto wylewamy budyń, na to rozkładamy śliwki skórką do dołu. Posypujemy je po wierzchu opcjonalnie cukrem. Na wierzch posypujemy kruszonkę. Tartę pieczemy w temperaturze
Kulinarne Fantazje MarioliIlość: 9 szt. Czas przygotowania: 10 min + 25 min pieczenie Składniki: Muffiny: – 3 dojrzałe banany – 2 szklanki płatków owsianych górskich – 2 łyżki mielonego
Podwójnaporcjanuż się kiedyś komuś przyda ;) Składniki: Filiżanka zaparzonej kawy (ok. 150 ml) 5 pełnych łyżek lub 3 gałki lodów ryżowych waniliowych z kakao (np. NaturattiVa) 1 szklanka mleka migdałowego schłodzonego Ewentualnie: 1 kostka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kawę zaparzamy z dwóch lub więcej łyżeczek. Polecam sypaną zamiast rozpuszczalnej. Po zaparzeniu umieszczamy filiżankę w lodówce(...)poznania i fascynuje. Snują się liczne wyobrażenia, które zazwyczaj ulegają zmianom wraz z czasem, gdy poznaje się miasto lepiej. Fascynacja utrzymuje się, dopóki próbuje się miasta niczym bardzo słodką babeczkę, po troszeczku i powoli. Jeśli zje się je szybko i zachłannie jak cukierka, gdy jest się bardzo głodnym, wtedy zachwyt narażony jest na klęskę. To samo dzieje się, gdy babeczkę
Weganizm infantylnyPodczas wielkanocnych przygotowań , warto pomyśleć o małych , słodkich ciasteczkach, dzieciaczki je uwielbiają, polukrowane lub oprószone cukrem pudrem, będą ozdobą stołu . Przepis znalazłam na wż , zmieniłam
Takie tam pichceniejest w stanie dorównać smakiem domowym ciastom, ciasteczkom i babeczką. Dla wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci zawsze po całym mieszkaniu rozchodził się zapach świeżych wypieków, przeważnie były to bułeczki, placki drożdżowe lub ciasta ucierane z owocami. Nigdy nie kupowała, zawsze robiła wszystko sama. Taką cząstkę siebie i swojej kuchni zaszczepiła we mnie(...)puder 3/4 szkl. olej rzepakowy 1/2 szkl. ciepła woda 1/4 szkl. kakao ekstra ciemne 2 łyżki proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki szczypta soli aromat migdałowy kilka kropel sok z cytryny 1 łyżka krem karpatka 2 op. mleko 700 ml. masło 25 gram czekolada gorzka 70 % 1 tabliczka czekolada mleczna 1 tabliczka mleko
Kuchnia PaulettesHej :)) Dzisiaj przedstawiam Wam nową serię książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej - "Szczęśliwe garnki". Książek jest 6 (wiosna, lato, jesień, zima, święta i ciastka). W książkach znajdziemy własne
kruche babeczkiJuż dawno tak przyjemnie nie robiło mi sie zdjęć jak do tego wpisu. Powody są dwa: super Tort Raffaello, który chciałam zrobić od dłuższego czasu i
CiastkozercyPowszechnie wiadomo, że najlepsze makówki robi Mama. Albo Babcia. Oczywiście Twoja ;) ciężko konkurować z czymś, co od zawsze jest magicznym smakiem dzieciństwa. Dlatego absolutnie nie mam
Ciastkozercyrazem mam ochotę (chyba na prawdę zacznę wierzyć, że jak kobieta zaczyna myśleć to nic dobrego to nie wróży:D:D) zdecydowanie muszą być to babeczki, bo dawno ich nie robiłam, no dobrze a co dalej? Rozglądnęłam się po kuchni, jabłka, mam dużo jabłek, jak jabłka to musi być cynamon. Przepis wydawałby się prosty do zrobienia gdybym nie wpadła(...)Składniki: ( na 20 porcji): 7 jajek szklanka cukru szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej4 jabłka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aromat migdałowy śmietana 30% łyżeczka żelatyny2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszysta pianę, następnie cały czas miksując dodajemy powoli olej i po łyżce przesianej wcześniej mąki z proszkiem
ciastkarnia na kruchym spodzieŚwiąteczne makowe ciasteczka Proste pyszne ciasteczka z makiem idealne do filiżanki ulubionej herbaty. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, idealne do wycinania z maluszkami i…
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Seromak Przygotowania do Świąt ciąg dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało
moj przepis naktórych się zapiekały. Smakuje pysznie z lodami i bitą śmietaną, ale także i samodzielnie, bez dodatków. Można powiedzieć, ze jest to deser idealny, nie uważacie? 😊 Składniki: czereśnie płatki migdałowe 200 g masła + trochę do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 50-70 g cukru Jak zrobić crumble? Należy zacząć od przygotowania kruszonki, czyli najprostszego kruchego ciasta. Mąkę przesiać i wsypać(...)śmietany. Można podawać je w foremce albo przełożyć na talerzyk. Wskazówka: Do zrobienia crumble można wykorzystać dowolne kruche ciasto. Czasami zostają mi jakieś skrawki z tart lub babeczek, więc wkładam je do pudełeczka i mrożę. Kiedy nazbiera mi się takich skrawków wystarczająco dużo, wtedy je wykorzystuję do przygotowania crumble z dowolnymi owocami. Spróbuj także crumble z orzechami
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta Wielkanocne już za kilka dni. Dlatego już dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne i szybkie małe mazurki orzechowe. Ich przygotowanie nie zajmie Wam
Słodkie okruszkiSzukając w sieci inspiracji do dodatków jakich można użyć do wypieku babeczek, natknęłam się na przepis z przyprawą do piernika. Posiadając taką przyprawę dzięki koleżance blogerce Karolinie, która przyniosła mi ją z ostatniego spotkania Opolskiej Blogosfery, na którym niestety nie było mi dane być, postanowiłam pokombinować. Skorzystałam z mojego sztandarowego przepisu na Muffinki wzbogacając go o nowe dodatki. Efekt końcowy palce(...)przyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki
Kuchnia w opałachmojprzepisna.pl | Piernik staropolski Wiem, wiem powinnam ten przepis podać przed świętami, bo zwykle pierniki piecze się parę/paręnaście dni przed świętami. Ale nie chciałam podać
moj przepis na