sól himalajska - kilka czarnych oliwek - kawałek awokado - ½ małej cukinii - 1 łyżeczka octu balsamicznego* * Zamiast octu balsamicznego można użyć sok z cytryny, jednak ocet bardziej zbija ‘fasolowy’ posmak, za którym osobiście nie przepadam ;) ** Zamiast suszonej mięty (oczywiście chodzi o przyprawę, a nie jakąś herbatkę;) można użyć świeżej natki pietruszki. Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Awokado posiekać
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka brązowego cukru - kilka grzybów mung - kawałek czerwonej papryki - 100g tofu naturalnego - 1 łyżka rodzynek - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado * Ilość użytego sosu zależy od jakości produktu oraz waszego smaku, więc lepiej najpierw dodać mniej, i dopiero po spróbowaniu dolać większą ilość sosu sojowego. Należy uważać, gdyż łatwo nim przesolić danie. Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić(...)dolać trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa, rodzynki, przyprawy, cukier i sos sojowy - Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody w razie potrzeby - Tofu i awokado pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;) Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy(...)łyżeczki płatków chili - 1 łodyga selera naciowego - sól himalajska - kawałek awokado - sok z cytryny - 1 łyżka kukurydzy z puszki - natka pietruszki - łyżka rodzynek Wykonanie: - Kaszę gotować
Wegańska kuchnia orientalnapłatki chili - 1 mała marchewka - kilka rzodkiewek - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 100g brokuła - ½ granata - łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Szpinak i sałatę dokładnie umyć oraz wysuszyć na ręczniku papierowym - Brokuła ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Następnie szybko go schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno;) - Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki - Pomidorki posiekać(...)połówki lub w ćwiartki - Awokado pokroić w kostkę - Szpinak przełożyć do miski, dodać sałatę porwaną na kawałki - Dołożyć pozostałe warzywa - Sałatkę doprawić solą, chili i miętą oraz skropić sokiem z cytryny - Ziarenka granatu wyjąć łyżeczką na sitko i dociskając je wycisnąć sok - Ja dodałam całe ziarenka, by było widać granat na zdjęciu; ale nie polecam, pestki są zbyt twarde, znacznie
Wegańska kuchnia orientalnałyżka rodzynek - 1 marchewka - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli - Przełożyć go do miseczki i schłodzić - Cieciorkę włożyć do garnka, dodać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu
Wegańska kuchnia orientalnakilka pomidorków typu cherry - kawałek awokado Wykonanie: - Ziemniaki oczyścić, włożyć do gotującej się wody, dodać łyżeczkę soli - Gotować do miękkości, co zależy od wielkości ziemniaków (ok 20 minut) - Kalafiora i fasolkę szparagową ugotować na parze - Oliwki i pomidorki posiekać w plasterki, awokado w kostkę - Ziemniaki poprzekrawać na kawałki, przełożyć do miski - Dodać pozostałe warzywa oraz oliwki - Sałatkę skropić oliwą
Wegańska kuchnia orientalnaczarny pieprz - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - natka pietruszki - kawałek awokado - łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: - Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku - Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy - Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut - Pora posiekać w plasterki, suszone pomidory w paski, czosnek i chili w kostkę, a brokuła(...)cynamon, sól, cukier, oregano i pieprz; dusić pod przykryciem przez 3 minuty - Dodać brokuła i cieciorkę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty) - Kaszę skropić oliwą i dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć ciecierzycę z brokułem, posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ¼ wegańskiej kostki bulionowej - 35g zielonej soczewicy(...)sól himalajska - kilka pomidorków koktajlowych - świeżo mielony pieprz - kilka zielonych oliwek - kawałek dojrzałego, miękkiego awokado - natka pietruszki - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości
Wegańska kuchnia orientalnaświeżo mielony pieprz - 80g ugotowanej czerwonej fasoli* - kawałek czerwonej papryki - kawałek dojrzałego awokado - kilka orzechów nerkowca - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * Można użyć fasoli z puszki lub zastąpić ją cieciorką Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia - Brokuła ugotować na parze(...)następnie przelać zimną wodą - Paprykę i awokado pokroić w kostkę - Bazylię umyć, posiekać - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię - Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać - Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki) - kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa) - ½ małej marchewki - kawałek awokado - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - ocet balsamiczny *Polecam spróbować specjalnej odmiany kulinarnej przeznaczonej do pieczenia, dostępnej np. w tesco ;) Wykonanie: - Nagrać piekarnik do 220 0 C - Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz wzdłuż na dwie części (przy(...)łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych) - Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu - Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce na sałatkę - Awokado posiekać w kostkę, rozsypać na sałacie - Przyprawić octem balsamicznym i oliwą - Upieczone ziemniaki wyłożyć koło sałatki, posypać pieczoną kukurydzą. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżki musztardy francuskiej – 2 łyżki natki pietruszki Składniki nadzienie z tuńczykiem: – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 łyżka majonezu – 0.5 puszki kukurydzy – 0.5 awokado – sól, pieprz – kilka pomidorków koktajlowych Składniki nadzienie z pastą jajeczną i rzodkiewką: – 2 jajka ugotowane na twardo – posiekana natka pietruszki – kilka plastrów szynki pokrojonej(...)Mieszamy z kilkoma łyżkami mascarpone, dodajemy do smaku musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy, odstawiamy. Dla nadzienia z tuńczyka: dokładnie odsączamy tuńczyka, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy drobno pokrojone awokado i kukurydzę. Doprawiamy i dodajemy majonez tak, by składniki się połączyły. Odstawiamy. Dla nadzienia z pastą jajeczną: ugotowane jajka rozdrabniamy widelcem, dodajemy drobno pokrojoną szynkę, posiekaną natkę pietruszki, łączymy majonezem
Pociąg Do Kuchniewentualnie balsamicznego – sól, pieprz świeżo zmielony – garść płatków migdałów – sok z 1/2 cytryny opcjonalnie: – 2 łodygi selera naciowego – 4 łyżki tequili albo wódki – awokado – kwaśna śmietana (kilka łyżeczek) – bazylia świeża albo mięta Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jednego mniejszego zostawić. Resztę pokroić w kawałki, najlepiej nad sitkiem, żeby zbierać(...)kostkami lodu. Podawać można albo z małym kleksem kwaśnej śmietany posypane płatkami migdałów i pozostałymi pokrojonymi oliwkami. Gazpacho można też podawać posypane drobno pokrojonymi pozostałymi warzywami (papryka, ogórek, awokado), płatkami migdałów i ozdobione liśćmi selera naciowego. Gazpacho stanowi zarówno danie, jak i przystawkę idealne na upalne dni. Podobne przepisy Makaron z klopsikami w sosie włoskim Leczo prawie
Pociąg Do Kuchnipiękną skórę:) Smoothie z awakado Składniki: awokado gruszka kiwi limonka szklanka wody gazowanej lód Przygotowanie: Awokado, gruszkę, kiwi zmiksuj dodaj otartą skórkę i sok z limonki. Dolej wodę według uznania i pokruszony lód. Przelej do szklanek dodaj liść melisy. Uwielbiam melisę a ostatnio hoduje ją na balkonie i dodaje do czego
AZgotuj!Przemiłe uczucie wytrawności. Balans smaków: słodyczy z miodu, pikanterii z papryczki chilli, słonego z anchois. Składniki: dojrzałe awokado Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z pierwszego tłoczenia łyżeczka kaparów w zalewie łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie 1 malutka papryczka chilli pół szalotki łyżeczka soku z cytryny sól 1 filecik anchois 1 łyżeczka miodu ( ja dodałam kasztanowy(...)kawałeczki. Włóż składniki do miski i wymieszaj z olejem, białym octem winnym, sokiem z cytryny, miodem, kaparami i zielonym pieprzem, dopraw solą. 2. Awokado pokrój na cieniutkie fileciki. 3. Ułóż na talerzu polej sosem. Dla nielubiących anchois sos przygotować bez tego dodatku. Równie pyszne
AZgotuj!zawsze. Szczupak zaczarował mnie. Składniki: 2 filety szczupaka sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka 3 łyżki oliwy 4 patyczki do szaszłyków ziemniaki pure natka pietruszki pęczek awokado łyżeczka kaparów łyżeczka zielonego pieprzu łyżeczka octu białego kosteczki zeszklonej cebuli do pure kilka filecików anchois Filet szczupaka umyj, natrzyj przyprawami. Przetnij wzdłuż na połowę aby uzyskać(...)dodaj drobno posiekaną pietruszkę i zeszkloną cebulkę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj razem. Gałkownicą do lodów nakładaj pure na podłużny talerz na środku. Zgriluj szczupaka klika minut z każdej strony. Awokado pokrój na fileciki i polej sosem z oliwy, octu, soli, kaparów i łyżki miody, oraz drobno pokrojonych filecików anchois
AZgotuj!