karnawale potrzebne są małe przekąski. Oto moja propozycja. Cykoria czerwona dojrzałe awokado wędzony łosoś różowy pieprz śmietanka kremówka 2 łyżki sok z połówki cytryny sól 1 ząbek czosnku Przekrój awokado na pół. Wyjmij pestkę. Miąższ wyjmij do naczynia, wlej sok z połówki cytryny, zmiksuj, dodaj śmietankę i zmiażdżony czosnek, wymieszaj. Dodaj przyprawy
AZgotuj!likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone migdały. Wykorzystałam do pieczonego na chrupko łososia. 3 porcje łososia skórka z cytryny sól mielone pistacje oliwa risotto awokado Zetrzyj skórkę z cytryny i rozłóż na łososiu, posól rybę z obu stron. Następnie wierzch ryby panieruj w zmielonych pistacjach. Piecz w piekarniku na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy(...)minut. Podawaj z risotto lub z ryż cytrynowy i awokado
AZgotuj!wołowiną w oryginale. Stoisko prowadzone przez sympatyczne polsko-meksykańskie małżeństwo było pełne zapachu i koloru. Mąż wybrał odważnie ostrą wersję, ja pozostałam przy łagodnej z dodatkiem pasty z awokado. Potwierdziło się, że pojęcie "ostre" ma w kuchni meksykańskiej inny wymiar. Mąż skapitulował przed końcem Buritto, ziając niczym smok ;) Moja wersja okazała się o wiele bardziej przystępna - z sosem jogurtowym(...)natką pietruszki, tradycyjną pastą z fasoli i awokado. Do spróbowania otrzymaliśmy również pysznie orzeźwiający napój z hibiskusa. Pani cierpliwie opowiedziała mi co jest co, a Pan zaprosił naszą rodzinkę na mające się odbyć 25 lipca zapoznanie z kulturą Meksyku, w tym Piniatę (zabawa
Kuchnia po mojemuminut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę z warzywami w sosie miodowym 1 główka sałaty 1 pęczek rzodkiewek 1 awokado 2-3 pomidory sparzone i obrane ze skórki 2 dymki ze szczypiorkiem koperek, natka pietruszki SOS: 1 łyżka miodu 2-3 łyżki octu (u mnie biały ocet winny) 1 łyżeczka(...)sałatek (ewentualnie) Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Rzodkiewki myjemy, usuwamy nać i ogonki, kroimy w plasterki i dodajemy do sałaty. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy w kostkę, dodajemy do miski. Pomidory kroimy, dokładamy do warzyw. Dymki, koperek i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do miski, mieszamy. Przygotowujemy
Rozpustne gotowaniewarzywami: 1/2 szklanki kaszy kuskus + wrzątek do jej przygotowania kawałek ryby wędzonej (u mnie 2 duże brzuszki z łososia) lub np. 1/2 tuszki makreli, lub puszka tuńczyka 1 awokado 1/3 strączka papryki (u mnie czerwona) 1/2 papryczki peperoni (opcjonalnie) 4-5 rzodkiewek 1/2 pęczki szczypiorku kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny sól (opcjonalnie) pieprz oliwa(...)Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rybę rozdrabniamy, przekładamy do miski. Miąższ awokado wydrążamy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do miski. Paprykę, rzodkiewki siekamy w średnią kostkę, szczypiorek i peperoni siekamy drobniutko, dodajemy do ryby. Pomidorki kroimy w ćwiartki lub połówki i również dodajemy do warzyw. Gotowy kuskus rozdrabniamy widelcem, dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy solą
Rozpustne gotowanieCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy 1 awokado 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek ½ cytryny ½ łyżeczki tahini (pasta sezamowa) sól, pieprz Ciecierzycę moczymy przez całą noc w misce z dużą ilością wody. Następnie wodę odlewamy. Przekładamy(...)garnka i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do miękkości ok 60 minut. Wystudzić. Ciecierzycę zmielić maszynką do mięsa. Dodać rozgniecione widelcem awokado, sok z cytryny, olej, tahini i przyprawy. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomidojrzałych pomidorów puszka krojonych pomidorów po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce 2 łyżki oliwy z oliwek zielony strąk chili łyżeczka listków tymianku pieprz 100 g czarnych oliwek 1 awokado Przygotowanie Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnego dnia podgotowałem 5 minut, zdjąłem z ognia i odstawiłem na godzinę , aby ziarno napęczniało. Fasolę wraz z listkiem laurowym gotowałem(...)odkryłem, przyprawiłem solą i pieprzem, gotowałem na średnim ogniu, aż sos zgęstniał a warzywa stały się miękkie. Dodałem oliwki razem z fasolą , podgrzewałem na małym ogniu ok. 5 minut. Awokado obrałem, pokroiłem w kostkę, przed podaniem dodałem do potrawy
R'n'G KitchenAleż tak. Składniki 10 szparagów sok z 1 cytryny 125 ml oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz 250 g mix sałaty 2 duże pomidory 1 pęczek rzodkiewek 3 awokado 20 szt krewetek Przygotowanie Szparagi włożyłem do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą. Gotowałem przez 5 minut na średnim ogniu. Dobrze osączyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Pokroiłem na małe kawałki(...)cytryny i 6 łyżek z oliwy wymieszałem w małej misce. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Sałatę, pomidory, rzodkiewki, awokado i szparagi rozłożyłem na talerzach. Oliwę pozostałą rozgrzałem na patelni na średnim ogniu. Wrzuciłem krewetki, smażyłem 5 minut, aż stały się miękkie. Krewetki ułożyłem na wierzchu sałatki , skropiłem sosem z oliwy i soku z cytryny. Oprószyłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenzrobić swój krem czekoladowo-orzechowy. To zdrowy zamiennik, który dzieci pokochają. Nie używam do wykonania smarowidła ani masła ani oleju, aby krem zawierał tylko naturalne tłuszcze z orzechów czy awokado. To jest idealny posiłek na śniadanie. Z chlebem czy świeżą bułką... mniam. Wykonanie jest banalne, zajmuje chwilę a my mamy pewność że dzieci jedzą to co dla nich najlepsze. Przechowywać(...)lodówce. Termin ważności ok. 4 dni. Składniki: 2 dojrzałe awokado 30g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub na parze. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. SMACZNEGO
Apetyt na Zielonejest bo zaraz zostanie nam tylko mrożony a co tu dużo gadać świeży jest zawsze najlepszy. Taka pasta to samo zdrowie więc do kanapek czy do makaronu jest znakomita. Awokado to same dobre tłuszcze do strawienia a bób jest np. bogatym źródłem kwasu foliowego i 100 g bobu pokrywa 106 % dziennego zapotrzebowania na ten cenny składnik. Ma wiele jeszcze innych(...)zdrowych składników dlatego jedzmy go na zdrowie. Pasta z bobu i awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemartwcie się teraz zamierzam nadrobić nieobecność, mam kilka fajnych pomysłów. Trzeba w końcu wykorzystać fakt, że mamy tyle smacznych owoców dostępnym w sklepie, sadzie itp. Składniki: jedno dojrzałe awokado 3 łyżki kakao 2 łyżeczki ksylitolu 200 g świeżych truskawek Wykonanie: Awokado obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Wsypujemy kakao i ksylitol (można użyć innego rodzaju słodzika
ciastkarnia na kruchym spodzieserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: awokado 2 jajka 2 łyżeczki koperku 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka śmietany sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, przestudzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórkę
kulinarnyswiatdomisię jeszcze nie przekonał do awokado powinien to zrobić jak najszybciej, bo owoc to wielce pożyteczny dla naszego organizmu i w dodatku bardzo dobrze przyswajalny. Chroni przed wieloma chorobami i wspiera w leczeniu innych. Nadaje się do sałatek, koktajli, na przekąski, a nawet do ciast i smarowania. Udało mi się ostatnio zakupić te owoce po dość przystępnej cenie(...)którą mam zamiar podać na sobotnim przyjęciu imieninowym męża. Właśnie ją przetestowaliśmy i bardzo nam posmakowała. Wędzony łosoś, szczypiorek i chrzan dobrze się sprawdzają w połączeniu z łagodnym smakiem awokado. Smacznie i zdrowo.” Czytaj więcej
Wiem co jemwielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado. Dla lepszego efektu dekoracyjnego dodałam do musu troszeczkę żelatyny. Nie rozlewa się wówczas na boki i daje się ładnie wyciskać z worka
Wiem co jem