łyżeczki kurkumy - 3 łyżki mrożonej kukurydzy - 1/6 łyżeczki asafetydy - kawałek awokado - sól himalajska - ząbek czosnku(...)smażyć przez 30 sekund - Po chwili dodać soczewicę i trochę wody - Dodać pozostałe przyprawy, marchewkę i kukurydzę; dusić przez 6 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty) - Kostki awokado dodać do ryżu, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy i brokuła - Posypać ryż mielonym kuminem. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 4 pieczarki - ¼ puszki pomidorów - 2 łyżki groszku (z mrożonki) - ząbek czosnku - kawałek awokado - ‘śmietanka’ sojowa - natka pietruszki * curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne. Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę - Na odrobinę rozgrzanej oliwy(...)krótsze kawałki fasolkę szparagową i groszek, dusić przez kolejne 5 minut - Następnie curry lekko schłodzić, by zgęstniało (można np. wystawić na parapet za okno;) - Do kaszy dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć curry warzywne i ozdobić je posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki asafetydy - kawałek papryczki chili - sól - kawałek awokado Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą i zostawić na 2 godziny - Batata umyć, włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować przez ok. 20 minut (najlepiej sprawdzić widelcem, czy jest już wystarczająco miękki) - Kaszę gotować przez 15 minut(...)mało płynu - Wsypać curry, imbir, cynamon, asafetydę i sól; dusić przez 7 minut - Następnie curry lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno ;) - Kaszę wyłożyć na talerz, posypać kostkami awokado - Batata obrać ze skórki i położyć obok ryżu - Obok wyłożyć soczewicę; można posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - kilka czarnych oliwek - kawałek awokado - ½ małej cukinii - 1 łyżeczka octu balsamicznego* * Zamiast octu balsamicznego można użyć sok z cytryny, jednak ocet bardziej zbija ‘fasolowy’ posmak, za którym osobiście nie przepadam ;) ** Zamiast suszonej mięty (oczywiście chodzi o przyprawę, a nie jakąś herbatkę;) można użyć świeżej natki pietruszki. Wykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Awokado posiekać
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka brązowego cukru - kilka grzybów mung - kawałek czerwonej papryki - 100g tofu naturalnego - 1 łyżka rodzynek - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado * Ilość użytego sosu zależy od jakości produktu oraz waszego smaku, więc lepiej najpierw dodać mniej, i dopiero po spróbowaniu dolać większą ilość sosu sojowego. Należy uważać, gdyż łatwo nim przesolić danie. Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić(...)dolać trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa, rodzynki, przyprawy, cukier i sos sojowy - Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody w razie potrzeby - Tofu i awokado pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;) Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy(...)łyżeczki płatków chili - 1 łodyga selera naciowego - sól himalajska - kawałek awokado - sok z cytryny - 1 łyżka kukurydzy z puszki - natka pietruszki - łyżka rodzynek Wykonanie: - Kaszę gotować
Wegańska kuchnia orientalnapłatki chili - 1 mała marchewka - kilka rzodkiewek - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 100g brokuła - ½ granata - łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Szpinak i sałatę dokładnie umyć oraz wysuszyć na ręczniku papierowym - Brokuła ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Następnie szybko go schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno;) - Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki - Pomidorki posiekać(...)połówki lub w ćwiartki - Awokado pokroić w kostkę - Szpinak przełożyć do miski, dodać sałatę porwaną na kawałki - Dołożyć pozostałe warzywa - Sałatkę doprawić solą, chili i miętą oraz skropić sokiem z cytryny - Ziarenka granatu wyjąć łyżeczką na sitko i dociskając je wycisnąć sok - Ja dodałam całe ziarenka, by było widać granat na zdjęciu; ale nie polecam, pestki są zbyt twarde, znacznie
Wegańska kuchnia orientalnałyżka rodzynek - 1 marchewka - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli - Przełożyć go do miseczki i schłodzić - Cieciorkę włożyć do garnka, dodać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu
Wegańska kuchnia orientalnakilka pomidorków typu cherry - kawałek awokado Wykonanie: - Ziemniaki oczyścić, włożyć do gotującej się wody, dodać łyżeczkę soli - Gotować do miękkości, co zależy od wielkości ziemniaków (ok 20 minut) - Kalafiora i fasolkę szparagową ugotować na parze - Oliwki i pomidorki posiekać w plasterki, awokado w kostkę - Ziemniaki poprzekrawać na kawałki, przełożyć do miski - Dodać pozostałe warzywa oraz oliwki - Sałatkę skropić oliwą
Wegańska kuchnia orientalnaczarny pieprz - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - natka pietruszki - kawałek awokado - łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: - Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku - Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy - Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut - Pora posiekać w plasterki, suszone pomidory w paski, czosnek i chili w kostkę, a brokuła(...)cynamon, sól, cukier, oregano i pieprz; dusić pod przykryciem przez 3 minuty - Dodać brokuła i cieciorkę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty) - Kaszę skropić oliwą i dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć ciecierzycę z brokułem, posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ¼ wegańskiej kostki bulionowej - 35g zielonej soczewicy(...)sól himalajska - kilka pomidorków koktajlowych - świeżo mielony pieprz - kilka zielonych oliwek - kawałek dojrzałego, miękkiego awokado - natka pietruszki - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości
Wegańska kuchnia orientalnaświeżo mielony pieprz - 80g ugotowanej czerwonej fasoli* - kawałek czerwonej papryki - kawałek dojrzałego awokado - kilka orzechów nerkowca - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * Można użyć fasoli z puszki lub zastąpić ją cieciorką Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia - Brokuła ugotować na parze(...)następnie przelać zimną wodą - Paprykę i awokado pokroić w kostkę - Bazylię umyć, posiekać - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię - Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać - Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasól himalajska - 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki) - kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa) - ½ małej marchewki - kawałek awokado - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - ocet balsamiczny *Polecam spróbować specjalnej odmiany kulinarnej przeznaczonej do pieczenia, dostępnej np. w tesco ;) Wykonanie: - Nagrać piekarnik do 220 0 C - Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz wzdłuż na dwie części (przy(...)łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych) - Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu - Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce na sałatkę - Awokado posiekać w kostkę, rozsypać na sałacie - Przyprawić octem balsamicznym i oliwą - Upieczone ziemniaki wyłożyć koło sałatki, posypać pieczoną kukurydzą. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnałyżki musztardy francuskiej – 2 łyżki natki pietruszki Składniki nadzienie z tuńczykiem: – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 łyżka majonezu – 0.5 puszki kukurydzy – 0.5 awokado – sól, pieprz – kilka pomidorków koktajlowych Składniki nadzienie z pastą jajeczną i rzodkiewką: – 2 jajka ugotowane na twardo – posiekana natka pietruszki – kilka plastrów szynki pokrojonej(...)Mieszamy z kilkoma łyżkami mascarpone, dodajemy do smaku musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy, odstawiamy. Dla nadzienia z tuńczyka: dokładnie odsączamy tuńczyka, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy drobno pokrojone awokado i kukurydzę. Doprawiamy i dodajemy majonez tak, by składniki się połączyły. Odstawiamy. Dla nadzienia z pastą jajeczną: ugotowane jajka rozdrabniamy widelcem, dodajemy drobno pokrojoną szynkę, posiekaną natkę pietruszki, łączymy majonezem
Pociąg Do Kuchniewentualnie balsamicznego – sól, pieprz świeżo zmielony – garść płatków migdałów – sok z 1/2 cytryny opcjonalnie: – 2 łodygi selera naciowego – 4 łyżki tequili albo wódki – awokado – kwaśna śmietana (kilka łyżeczek) – bazylia świeża albo mięta Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jednego mniejszego zostawić. Resztę pokroić w kawałki, najlepiej nad sitkiem, żeby zbierać(...)kostkami lodu. Podawać można albo z małym kleksem kwaśnej śmietany posypane płatkami migdałów i pozostałymi pokrojonymi oliwkami. Gazpacho można też podawać posypane drobno pokrojonymi pozostałymi warzywami (papryka, ogórek, awokado), płatkami migdałów i ozdobione liśćmi selera naciowego. Gazpacho stanowi zarówno danie, jak i przystawkę idealne na upalne dni. Podobne przepisy Makaron z klopsikami w sosie włoskim Leczo prawie
Pociąg Do Kuchni