wydaniu gotowany filet z piersi kurczaka z mnóstwem warzyw. Składniki: 1 filet z piersi kurczaka zioła prowansalskie pieprz 100g mrożonego trio warzywne 50g mrożonej fasolki szparagowej 3 plasterki dojrzałego awokado oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy i posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Do gotującej się wody wrzucamy(...)gotujemy ok. 8-10 minut (zależy od wielkości mięsa). W oddzielnym garnku na rozetce specjalnej do gotowania na parze wrzucamy warzywa i gotujemy na al dente (ok.5 minut). Awokado kroimy na plasterki. Ugotowany filet z kurczaka i warzywa przekładamy na talerz. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego
Truskawkowa Fiestarumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek(...)wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu
OstryKęsrolę zagra szynka Schwarzwaldzka. Składniki: 2 garści mieszanki sałat 4-5 plastry szynki Schwarzwaldzkiej 2 łyżki kukurydzy 8 grillowanych plastrów cukinii 1 duży pomidor 1/2 ogórka zielonego 1 połówka awokado 2 jajka ugotowane na twardo sos vinaigre bazylia, pieprz ziołowy opcjonalnie: grzanki z chleba Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo Cukinię myjemy, kroimy w paski i grillujemy na rozgrzanej patelni około(...)minuty z każdej strony. Warzywa myjemy. Na talerz wykładamy kolejno: sałatę, pokrojone pomidory, ogórka, awokado w paski, łyżkę kukurydzy, grillowaną cukinię, szynkę i jajko. Przygotowujemy sos. Polewamy od razu przed podaniem. Posypujemy lekko pieprzem ziołowym i bazylią. Samo zdrowie
Kitchens Alphabetzielonym! Obawiałam się pierwszego "łyka", jednak po chwili wiedziałam, że kolejne kilkanaście minut będą spędzone w niezwykle smacznej atmosferze :) Polecam! Bardzo polecam. Pijmy zielone koktajle! :) Składniki (2-3 porcje): awokado garść szpinaku (dokładnie 50g) średnie jabłko banan (użyłam pół mrożonego i pół świeżego) 400 ml maślanki 1 łyżka miodu Awokado, banana obrać ze skórki. Z jabłka wydrążyć środek. Wszystkie
Zdrowie na języku :Pkażdym razem dodając coś innego. Ten poniżej jest przepyszny! Delikatny i aksamitny, puszysty, gęsty, odżywczy i oczywiście czekoladowo - waniliowy :D Czego chcieć więcej? :D Składniki (2-3 porcje): awokado banan pomarańcza 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 400 ml maślanki 1/2 laski wanilii Awokado, banana i pomarańczę obrać ze skórki. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę
Zdrowie na języku :Pweekend zostawiam Was z przepisem na krem czekoladowy z awokado, a sama zabieram go ze sobą i uciekam nad morze :)) 1 dojrzałe awokado 2 banany 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu Wszystkie składniki miksujemy blenderem, aż powstanie jednolita masa. Następnie przekładamy do słoiczka lub pojemniczka! Krem można jeść na chlebku lub wykorzystać go w inny sposób ;-) Smacznego
Cukier&Puderkochani! Dziś mam dla Was przepis na pastę z bobu nadającą się idealnie jako obkład do chleba :) 0,5 kg bobu 1 awokado sól, pieprz oliwa z czosnkiem i bazylią lub zwykła Bób ugotować do miękkości, obrać i wrzucić do pojemnika dodać obrane awokado, oliwę, doprawić i zblendować, gotowe! * Jeśli nie przepadacie za smakiem czosnku to nie używajcie oliwy
Cukier&PuderAwokado super dopełnia smak, nieco zagęszcza strukturę napoju i sprawia, że koktajl staje się bardziej odżywczy :) Na dwie porcje: - połowa awokado - duży banan - 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 0,5 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka kakao - można dodać łyżeczkę miodu, kiedy np. banan nie będzie dobrze dojrzały Wszystkie składniki miksujemy, dzielimy się z drugą osobą i rozkoszujemy się tym delikatnym
Zdrowie na języku :Pwybierajmy te najchudsze :) Przejdźmy do przepisu :) Składniki: - 180 g chudej wołowiny - 1 małe jajko - 2 łyżki otrąb obojętnego rodzaju - przyprawy: sól, pieprz, chili - 1 łyżeczka oleju z awokado Wołowinę należy zmielić i przyprawić. Jajko rozbełtać z jedną łyżką otrąb i wymieszać z mięsem. Dobrze połączone składniki formować w kulki (u mnie wyszło 5 kuleczek). Każdą obtoczyć w pozostałej(...)stron, następnie dusić pod przykryciem ok. 15 - 20 minut. Ja podałam z kaszą i duszonymi warzywami :) Pulpeciki są bardzo smaczne, a dodatek otrąb tworzy chrupiącą warstwę :) Użyłam oleju z awokado, dzięki czemu nie musiałam dodawać dużej ilości tłuszczu, wystarczała 1 łyżeczka. Ponad to olej nadał potrawie dodatkowego smaku
Zdrowie na języku :Pwitamin (A, B, C, E, K, PP), magnezu, fosforu, białka, wapnia, żelaza, beta-karotenu :) Samo zdrówko! Składniki (na ok. 2 porcje) - 1 duża cebula/2 mniejsze - 1 łyżka oleju z awokado - 2 średnie marchewki młode - 1 pietruszka - 1 kiełbaska sojowa Polsoja - 100 g jarmużu - pół czerwonej papryki - 100 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie Lubella kokardki) - przyprawy: sól, curry, szczypta imbiru, pieprz(...)cayenne, pieprz ziołowy Olej z awokado rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojoną w talarki cebulkę. Po chwili dodajemy pietruszkę, marchewkę i paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw (ok. 20-25 minut). UWAGA! Należy dodawać co jakiś czas odrobinę wody, aby nic nam nie przywarło do naczynia :) Po tym czasie dodajemy posiekany jarmuż i dusimy
Zdrowie na języku :Pwięcej, inni mniej, jedni przygotowują danie wyłącznie dla siebie, inni dla całej rodziny ;) Składniki: - pierś z kurczaka - jajko - sól - mieszanka ziarenek Piekło - Niebo - 1 łyżka oleju (u mnie z awokado) Jako rozbełtać z solą. Oczyszczoną pierś z kurczaka zamaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w mieszance ziarenek. Patelnie należy rozgrzać z jedną łyżką oleju (mi wystarczała taka ilość a nawet(...)oleju trochę pozostało, bowiem olej z awokado jest niezwykle wystarczalny i nie wchłania się w potrawy). Obsmażyć z dwóch stron po 2-3 minuty, następnie przykryć i dusić do miękkości, w zależności od grubości i wielkości kawałków piersi czas smażenia może się wydłużyć bądź skrócić :) Po ziarenka zapraszam do nowo otwartego sklepu Ziarenkowa
Zdrowie na języku :Pkontrolujcie czy są już złote. Mitem jest, że jak się otworzy to klapną. Otwierałam i nie klapnęły. Ptysie studzicie i zabieracie się za mus. Potrzebujemy na mus: 2 ładne awokado sok z połowy cytryny ser feta kostka niebieska z Mlekowity (dbający o linię zamieniają na coś odtłuszczonego typu kanapkowego) pęczek szczypiorku jedna cebula czerwona drobno pokrojona dwie łyżki jogurtu naturalnego(...)ząbek czosnku sól, pieprz Ser oraz obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado traktujecie blenderem razem z jogurtem. Ma być gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu to ostrożnie dodajcie jedną łyżeczką. Do tego dajecie posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawcie do smaku. Ptysie przekrojone na pół faszerujecie sporą ilością musu i nakrywacie. W mus wciskacie
ladykitchenFigi uwielbiam pod każdą postacią. Zarówno te świeże jak i suszone. Dzisiejszy przepis na przystawkę-sałatkę z wykorzystaniem świeżej figi. Połączyłem je z dojrzałym awokado, mozzarellą i szynką parmeńską. Wszystko to na rukoli i polane redukcją balsamiczną. Lekka i świeża przystawka. Polecam na każdą okazję. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,50 zł SKŁADNIKI(...)świeże figi 4 plastry szynki parmeńskiej 1 kulka mozzarelli 1 awokado rukola oliwa redukcja balsamiczna PRZYGOTOWANIE: Na talerzu układamy liście rukoli. Figi, mozzarellę i avocado kroimy w plastry. Układamy na przemian figi, mozzarellę i avocado. Dodajemy plastry szynki parmeńskiej. Polewamy wszystko oliwą i redukcją balsamiczną. Szybko, prosto i smacznie
kulinarnyJakuchni. Dziś centralnym punktem w menu śniadaniowym będzie łosoś zapiekany z jajkiem i sałatka porowa. Jakich składników potrzebujemy: -łosoś wędzony na ciepło -serek chudy zmielony -śmietana 18% -masło -awokado -parmezan -jajka -sól, pieprz -koperek -dowolne pieczywo żytnie -oliwa -świeże zioła, np. tymianek z miętą. Serek łączymy z kawałkiem posiekanego awokado, koperkiem, łyżką śmietany i pieprzem. Kokilkę smarujemy masłem, wykładamy łososiem
BaRepasczego nie znoszę. No dobra, może trochę lubię, bo zawsze wynajdę coś, czego będę mógł użyć w kuchni. Dziś znalazłem ocet robiony na bazie cydru. Będziemy potrzebować: -łosoś wędzony -awokado -ocet cydrowy -czerwona cebula -oliwki zielone -oliwa -sól, pieprz -papryka czerwona świeża obrana -grzanka pełnoziarnista -nerkowce uprażone zgniecione w moździerzu -parmegiano regiano -bazylia świeża Na cienko pokrojone plastry łososia wykładamy(...)kolejno awokado, nerkowce, cebulę, parmegiano regiano, paprykę, oliwki, grzanki i polewamy sosem. Sos. Dwie łyżki oliwy, łyżka octu, posiekaną świeża bazylia, sól i pieprz
BaRepas