awokado dojrzałe jajko ugotowane na twardo pół brokuła sól i pieprz papryczka chili wędzona makrela lub pstrąg łyżka soku z cytryny natka z pietruszki Brokuła gotujemy do miękkości. Lekko blendujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jajko, awokado i doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy rybę. Mieszamy. Posypujemy drobno posiekaną natką. Podajemy z ulubioną grzanką
AZgotuj!Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na zimno. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata A na moim INSTAGRAMIE mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe i quinoa. Mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z komosy ryżowej: ogórek, awokado, czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe. #healthy #healthyfood #followall #foodphotography #food #foodporn
MODA NA BIOpaski garść zielonych liści, np. jarmużu - bez łodyg, drobno posiekane 1 szklanka gotowanej ciecierzycy pestki z 1 granatu 1 burak - obrany i starty na grubych oczkach 1 dojrzałe, miękkie awokado - obrane i pokrojone w plasterki łyżeczka oleju do smażenia Sos miodowo-musztardowy: 3 łyżki oleju nierafinowanego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól(...)marchew, paprykę, brukselkę, jarmuż i ciecierzycę. Smaż kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. 2. Przełóż warzywa do miski, posyp tartym (surowym) burakiem i pestkami granatu. Obok ułóż pokrojone awokado i całość polej sosem. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 568 kcal
Powiedz dietom niewłaściwościach zdrowotnych awokado i topinamburu pisać już chyba nie muszę bo wszyscy wiedzą że to warzywa samo zdrowie. Jedzmy je ze smakiem w najróżniejszych postaciach i w różnych połączeniach. Dziś sałatka którą uwielbiam, szybka, smaczna i zdrowa, zabieram do pracy na drugie śniadanie. Sałatka z topinamburu i awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewywołuje uczucia ciężkości, jest raczej lekkostrawna. Składniki: (duża porcja) 1 szklanka ryżu (u mnie ryż basmati) 500 g wędzonego na zimno łososia 1 ogórek szklarniowy 1 dojrzałe awokado 3 płaty nori (suszone wodorosty) 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie) Przygotowanie: Ryż przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać 1,5 szklanki(...)tylko by nie wykipiał). Po ugotowaniu ryż posolić (1/2 łyżeczki soli), dodać ocet ryżowy, olej, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Ogórek umyć i pokroić na cienkie plastry lub słupki. Awokado obrać i pokroić na niezbyt grube plastry. Łososia rozdrobnić. Sezam podprażyć lekko na suchej patelni (u mnie bez sezamu). Płaty nori pokroić nożyczkami na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać
Kuchcik gotujezarówno kaszy gryczanej, jak i oleju lnianego. Natomiast ogórek dodaje świeżości sałatce i nieco chrupkości. Musicie wypróbować - a więc smacznego! Składniki: pół torebki kaszy gryczanej garść rukoli pół dojrzałego awokado świeży ogórek 1,5 łyżki oleju lnianego sól do smaku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy. Rukolę myjemy. Obieramy awokado i ogórka - kroimy je w grubą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą
psgotujemypotrzebuje kilka minut więcej. No to jak już mamy podstawy przeczytane, to zabieramy się za sałatkę ;) Składniki: 1/2 szklanki quinoa + 1 szklanka wody do jej ugotowania 1 awokado 6 pomidorków koktajlowych mały pęczek szczypiorku razem z cebulkami kawałek sera feta (ok 3 cm) 2 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)którym kasza wchłonęła całą wodę i stała się przezroczysta i miękka. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki, szpinak porwałam na mniejsze kawałki, szczypiorek pokroiłam drobno, a ser feta w drobną kostkę. Awokado obrałam i pokroiłam na dość grube kawałki. Do małej miseczki wlałam oliwę, ocet, sok z cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko
Blondynka Gotujezawinąć je z farszem zaraz po usmażeniu. Stwardnieją, ale gdy wsadzi się je do mikrofali następnego dnia, to powinny być w doskonałej formie! PS. Koniecznie podajcie z dojrzały, mięciutkim awokado ! Bezglutenowy wrap z dipem serowym, batatowym Składniki farsz Pół szklanki krojonych pomidorów (z puszki) 3 kopiaste łyżki fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki) dwie szczypty chili w proszku dwie szczypty(...)wody (najlepiej tej samej w której gotował się ziemniak) 1 łyżeczka octu jabłkowego 1,5-2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju kokosowego Dodatek dojrzałe awokado Sposób przygotowania Farsz Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 10 minut. Serowy dip Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie aż będzie miękki. Blenderujemy z resztą składników
Fill The Bowlporcje): - 2 szt dojrzałego mango, - 1 puszka mleka koksowego (takiego które stało kilka dni w lodówce), - 2 łyżki chia, - 1/2 limonki, - 1 bardzo dojrzały duży banan, - 1 awokado, - 1 łyżka kakao, - 1/2 limoonki, - ew. coś do dosłodzenia np. melasa, lub słód. Mango myjemy, przekrawamy wzdłuż pestki (z obu jej stron), łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki, obkrawamy również pozostałości dookoła pestki(...)kokosowego i nasionami chia oraz wyciśniętym sokiem z 1/2 limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy mus do miseczki, do blendera (można go nie myć ;) ) wrzucamy banana, kakao i awokado oraz wyciśnięty sok z 1/2 limonki znów blendujemy na gładko, gdy jest mało słodki dodajemy trochę melasy lub innego "słodzidła". W pucharkach na przemian układamy mus mango i czekoladowy, możemy
Co na wege obiad?Bardzo smaczna przystawka .Pieczony burak , kozi ser ,awokado i orzechy stanowią bardzo udane połączenie smakowe.Smacznego. Składniki: Kawałek pieczonego buraka kawałek awokado ser kozi ,u mnie w połączeniu z brie ,roladka kilka listków sałaty orzechy mango Całość polałam oliwą ,oprószyłam pieprzem. Smacznego. Pomysł z kulinarni pl Roberta Słuszniaka
Ladylaura.family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejna propozycja na urozmaicenie codziennego filetu z kurczaka! Składniki: -> 3 pojedyncze piersi z kurczaka -> ½ awokado -> 1 ser mozzarella -> ½ pomidora -> Oliwa z oliwek -> Sól, pieprz, czosnek, chilli, Wykonanie: Całość zaczynamy od przygotowania mięsa. Piersi lekko rozbijamy jeśli są zbyt grube. Usuwamy(...)patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pierś kilka minut z każdej strony ( w zależności od grubości filetu). Na sam koniec na 1 ze stron kładziemy najpierw ser mozzarella, plaster awokado oraz pomidora. Przykrywamy i dusimy około 5 minut. Przekładamy na talerz posypujemy ziołami oraz polewamy sosem balsamicznym
Jedz zdrowo żyj zdrowo!autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zdrowy deser czekoladowo - kokosowy z chia i awokado autorka: życie na słodko-kwaśno | blog: Życie na słodko kwaśno Piwno-miodowe bułeczki na zakwasie autorka: QliNarnia | blog: QliNarnia DESER CZEKOLADOWO-BANANOWY BEZ CUKRU. autorka: papilionka | blog: Papilionka o wszystkim(...)niczym PIECZONE PACZKI FIT Z MAKI ORKISZOWEJ Z ''NUTELLA'' Z AWOKADO. autorka: papilionka | blog: Papilionka o wszystkim i o niczym Zdrowe Rafaello twarogowe autorka: Dolce120 | blog: Smiling shrimp Bezglutenowe bounty domowej roboty autorka: Dolce120 | blog: Smiling shrimp Quinoa z owocami, orzechami i nasionami chia autorka: dooseet | blog: dooseet Naleśniki z tapioki z masłem migdałowym, kiwi i miodem autorka: dooseet | blog
Weekendy w domu i ogrodzieziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 1 awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta(...)sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa (ok. 2 łyżki). Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć tortille
Czerwień i błękitdobrą wiadomość. Nasz deser jest bez glutenu i bez dodatku cukru! ;) Brzmi nieźle? Laski na to lecą! :D Składniki : 250g mrożonych owoców leśnych lub malin / truskawek 2 bardzo dojrzałe awokado 1 banan 2 owoce kiwi 2 łyżki dobrej jakości kakao 2 łyżeczki sproszkowanej stewii płatki kokosowe 100ml mleczka kokoswego opcjonalnie 25g odżywki białkowej o smaku czekolady Do dzieła: Składników mamy(...)owoce blendujemy razem mleczkiem kokosowym. Masa będzie kwaskowa - o to nam chodzi. Przekładamy ją do słoiczka, uważając, aby nie pobrudzić ścianek powyżej. Na górę plasterki banana. Teraz pora na awokado. Obieramy je i blendujemy razem ze stewią i kakao. Tutaj możecie dodać również odżywkę białkową, będzie jeszcze bardziej FIT ;) Czekoladową masę układamy na bananach. Na górę wkładamy ewentualnie pozostały
Spektrum Smakuformy 100 g blanszowanych migdałów, moczonych wcześniej w wodzie przez 2 godziny 150 g orzechów włoskich 300 g świeżych daktyli, wypestkowanych 2 łyżki kakao Krem: 2 sztuki miękkiego awokado 2 bardzo dojrzałe banany 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 7 sztuk świeżych daktyli, wypestkowanych 5 łyżek kakao Spód formy równomiernie wysyp kokosowymi wiórkami. Aby przygotować spód, do robota(...)miał grubość około 1-1,5 cm – zwilż dłonie wodą, aby masa się nie kleiła. Wstaw do lodówki, aby się schłodził. W międzyczasie zabierz się za krem. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki wydobądź miąższ. Wrzuć go do kielicha blendera. Banany obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wraz z daktylami i kakao również dorzuć
Roślinna - blog wegański