awokado - 6329 przepisów (strona:209/422)

Sałatka z serem halloumi, figami, granatem i awokado 212

lepszych, jakie jadłam w życiu. Ot tak skradła moje serce i od dziś jest moją ulubioną. Składniki (na 2 porcje): 70 gram sera halloumi łyżka oliwy z oliwek 1/2 awokado 2 figi 1/2 granata mix sałat zagęszczony ocet balsamiczny Ser kroimy w plastry. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry sera po 3-4 minuty z każdej(...)strony. Na talerzu układamy mix sałat, pokrojone w plastry awokado, figi oraz grillowany ser halloumi. Całość posypujemy granatem i polewamy zagęszczonym octem balsamicznym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Dietetyczne śniadanie! Zdrowo! 243

Pysznie, tylko tyle powiem! SKŁADNIKI: - 1/2 dużego awokado - 2 łyżki wody - garść malin - kilka truskawek - borówki - orzechy nerkowca - łyżeczka miodu Awokado zmiksuj z wodą, wlej do miseczki, maliny zmiksuj z miodem, wlej do miseczki. Udekoruj owocami i orzechami! Śniadanie obłędne

SMYKWKUCHNI
Zdrowa i niskokaloryczna "nutella" z daktyli 318

słynną Nutella'ę, lecz jest ona bardzo kaloryczna, nafaszerowana chemią, a za tym idzie - niezdrowa. Dlatego po raz kolejny chciałabym zaproponować Wam zdrowszą jej wersję, tym razem nie z awokado ( dietetyczna "nutella" z awokado ), a z daktylami, które są mniej kaloryczne. Słyszeliście o prozdrowotnym działaniu daktyli? Zawierają naturalne salicylany - związki o działaniu podobnym do aspiryny. Zapobiegają zakrzepom i zawałom serca

Be Fit Be Strong
Pieczone tortilla z kaszą i soczewicą 189

rozpuszczony. Tortilla można też upiec w piekarniku. Ułóż tortilla w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Posmaruj tortilla oliwą i piecz w piekarniku na 175ºC na termoobiegu do zrumienienia. Dressing z awokado 1 doniczka świeżej kolendry, pokrojonej tyle samo natki pietruszki, pokrojonej 1 duże awokado, pokrojone 1 zielone chili, obrane i oczyszczone z nasion 2 ząbki czosnku sok z jednej limonki

codojedzenia
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca 201

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, szczawiem, pomidorem i z orzechami z nerkowca Składniki: - plasterki szynki szwarcwaldzkiej (mocno wędzona, surowa, dojrzewająca) - mały pomidor odmiany Bawole Serce - listki szczawiu - olej z awokado - orzechy z nerkowca prażone, solone (u mnie: Kresto) - suszona bazylia Przygotowanie: Pomidora i szczaw dokładnie myję. W małej miseczce układam listki szczawiu. Każdy plaster szynki przekrawam w poprzek na pół(...)zwijam w rulonik. Układam na szczawiu. Pomiędzy umieszczam pokrojone pomidory. Całość posypuje orzechami z nerkowca (dobre też do samodzielnego chrupania) i polewam olejem z awokado. Oprószam wszystko bazylią.  Same orzeszki są już solone, również szynka jest słone, więc w tym przypadku samej soli już nie dodaję. Podaję z pieczywem, najlepiej razowym lub z chlebem na owsiance

Kuchnia co dnia
Omlet z żółtym serem, ogórkiem, awokado i wędzonym łososiem czyli mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 165

omleta): 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego (lub mąki) 2 łyżki mleka 1/4 ogórka 30 gram wędzonego łososia (2 plastry) 2 plastry żółtego sera  1/3 awokado sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek Jajko mieszam z dodatkiem siemienia lnianego, mleka oraz szczypty soli i pieprzu. Patelnię rozgrzewam, smaruję oliwą i na rozgrzaną wylewam masę jajeczną. Kiedy jajka się(...)zetną układam na omlecie ser, by się rozpuścił. Ściągam patelnię z ognia i układam na omlecie resztę składników: ogórka pokrojonego w paski, rozgniecione awokado oraz wędzonego łososia. Całość zawijam w rulon i kroję na 3-4 części. Podaję z pysznym kakao*. Smacznego, Klaudia. *Kakao z miodem: Szklankę mleka gotuję w garnku z dodatkiem 1 łyżeczki kakao w proszku oraz

Mango Papaja
risotto z krewetkami i cukinią 198

papryczka chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 cukinia 1 szklanka groszku zielonego (może być mrożony) natka pietruszki 200ml wytrawnego białego wina 500ml bulionu warzywnego lub rybnego 1 awokado rukola 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia : kostkę bulionu rybnego lub warzywnego zalewamy gorąca wodą masło rozgrzewamy na dużej patelni, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę(...)cukinią oraz sok z cytryny doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy, dodajemy starty parmezan, a także łyżkę śmietany podając posypujemy natką pietruszki risotto doskonale smakuje ze świeżą rukolą oraz awokado

zobacz ich smak
Sałatka toskańska z awokado, łososiem i ziarnami słonecznika 213

Dziś polecam delikatną sałatkę mieszankę świeżej "zieleniny" z awokado, łososiem i ziarnami słonecznika. Składniki: Cykoria endiva Cykoria Roszponka Szpinak Awokado Ziarna słonecznika Wędzony łosoś Oliwa Składniki wkładamy do miski zalewamy oliwą i delikatnie mieszamy. Sałatka doskonale smakuje z grzankami z czosnkiem i oliwą

Smaki Przyprawy i Kolory
Letnia sałatka orzeźwiająca z awokado 172

Nadaje się jako przekąska, na spotkania towarzyskie, bez dodatku majonezu i białek jajka idealna dla naszego alergika. Zapraszamy! mix sałat np. z rukolą 1 duży pomidor 1 ogórek 1 awokado 2 ugotowane jajka (u nas same żółtka) kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku oliwa z oliwek sól pieprz Pomidora, żółtka, ogórka, rzodkiewki pokroić, szczypiorek posiekać. Awokado przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Meksykańska fajita drobiowa w tortilli 259

soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie" 1 biała cebula 1 czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli i pieprzu do smaku Sos salsa: 2 drobno pokrojone pomidory(...)równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem. 4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym. Polewamy sosami. Sos guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie miąższ. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Sos salsa: Pomidory kroimy na malutkie kawałki kawałki, dodajemy posiekaną drobniutko cebulę

Kuchnia w czekoladzie
Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 221

Pomiędzy sędziwymi dębami Lizandr dostrzega bogato zdobiony stół a na nim dary zniesione chyba przez driady. DARY DRIAD/SKŁADNIKI:  3/4 kg ogórków gruntowych – od Satyrów,  2 dojrzałe awokado – od Minotaurów,  2 duże kubki jogurtu bałkańskiego lub greckiego – od Jednorożca,  1 limonka,  2 łyżki zielonego wasabi – od rozmarzonego Szuwarka,  oliwa z oliwek – od Wróżki Zębuszki(...)Przez żołądek do serca -  mawiają prastarzy. OCZAROWANIE UKOCHANEGO/SPORZĄDZENIE ZUPY Zaczynamy od ogórków. Dwa duże odkładamy, a resztę obieramy ze skórki, pozbawiamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę, i miksujemy z ogórkami przy pomocy miksera ręcznego Hendi 250VV . Dodajemy jogurt jeśli lubimy delikatniejsze zupy. Następnie wyciskamy sok z połowy limetki, dodajemy dwie łyżeczki wasabi

Karczma Honorietty
Pasta do chleba z olejem z awokado 200

Jeśli jeszcze do tej pory nie znacie oleju z awokado to polecam bo jest znakomity w codziennym żywieniu. Zawiera mnóstwo witamin takich jak E, C, A, D, K, PP, B oraz mnóstwo przeciwutleniaczy. Dba również o utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie. To tak pokrótce a teraz zabieramy się za robienie pysznej pasty. Pasta do chleba z olejem z awokado

Moje Małe Czarowanie
Deser truskawkowy 279

roku upały dały się chyba już wszystkim w kość. Na pocieszenie i osłodzenie ostatnich dni wakacji proponuje smaczny deser z najlepszym połączeniem smaków czyli truskawki i czekolady Składniki: 1 awokado 2 łyżki kakao 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 300 g truskawek Wykonanie: Awokado myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Poranne chorizo 196

żytnie pieczywo. Kilka plastrów chorizo. Mocno czerwona, wyrazista wędlina. Pomidor- gdyby mógł- pewnie spaliłby się ze wstydu że ledwo, ledwo przypomina „TE Pomidory”, obok których latem ciężko przejść obojętnie. Awokado już dojrzało i daje z siebie wszystko co najlepsze- maślaną konsystencję i ożywczy, delikatny smak. Grubo usiekany wiosenny szczypior, świeży pieprz i parę kropli soku z cytryny podkręcają smak(...)może jeszcze kromeczkę i jeszcze jedną kawę? SKŁADNIKI dobre pieczywo masło kilka plasterków chorizo pół pomidora pół dojrzałego awokado sól pieprz szczypior sok z cytryny

Karo in the Kitchen