Lemon curd / krem cytrynowy

Lemon curd / krem cytrynowy

Lemon curd / krem cytrynowy

Przepis na : deser

Lemon curd jadłam pierwszy raz w lipcu 2015 r. w Londynie podczas festiwalu Science on Stage na Uniwersytecie Królowej Marii. Podano go wówczas na deser do lunchu jako tartę cytrynową. Po powrocie chciałam zrobić podobny deser, ale wydawało mi się, że pracy przy nim jest bardzo dużo i zrezygnowałam. Dopiero niedawno przekonałam się, że nie jest on wcale taki trudny i pracochłonny, jak myślałam. Składniki (na ok. 300 ml): 2 duże cytryny 2 jajka 80 g cukru 70 g zimnego masła Cytryny sparzyć i dobrze wyszorować. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.