Niedojrzałe, jeszcze zielone nasiona nasturcji można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem do złudzenia przypominają kapary. Moja ulubiona kuchenna sztuczka :) Niewielu z moich gości zauważyło różnicę pomiędzy tymi roślinkami. Nic więc w tym dziwnego, że często nazywane są "polskimi kaparami" Składniki: niedojrzałe owoce nasturcji sól, ziele angielskie, kolendra pieprz naturalny liść laurowy 1-2 goździki cukier, woda estragon lub cząber Wykonanie: Owoce nasturcji zalać wrzącą, osoloną wodą- zagotować i o... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com