Szpajza

Szpajza

Szpajza

Szpajza… Pierwszy raz o Szpajzie usłyszałem, oglądając, moim skromnym zdaniem świetny skecz – Śląska Dziewczyna . Często wracając do tego skeczu, zawsze mnie zastanawiało cóż to takiego ta szpajza, ale przyznam szczerze mój drogi czytelniku, myślałem, że to coś tłustego, coś z mięsem, nie miałem pojęcia, że to deser. Bo właśnie tym jest szpajza, słynnym śląskim deserem, o którym wcześniej nie słyszałem. Szpajze przygotowuję się z kurzych jaj, cukru, żelatyny i dodatków. Najbardziej popularna je... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu RafalCook

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.